Segerruset för Demirtaş och HDP

Segeryra: HDP-väljare trängdes med journalister utanför restaurang Cezayir i Istanbul där HDP-ledningen höll sin valvaka. Foto: Stefan Bladh

HDP-ledaren Selahattin Demirtaş har kämpat hårt i valrörelsen. Han och hans parti har utsatts för rader av attentat, senast på fredagskvällen i Diyarbakir. Hans maning till väljarna att svara på provokationerna med fredliga medel, genom att gå till valurnorna, gav partiet 13 procent. Därmed får inte AKP egen majoritet i parlamentet. Jag och fotografen Stefan Bladh mötte  Demirtaş, här flankerad av sin armeniske partibroder Garo Kaylan, efter valnattens presskonferens, där HDP skrev historia. Foto: Stefan Bladh

HDP-ledaren Selahattin Demirtaş har kämpat hårt i valrörelsen. Han och hans parti har utsatts för rader av attentat, senast på fredagskvällen i Diyarbakir. Hans maning till väljarna att svara på provokationerna med fredliga medel, genom att gå till valurnorna, gav partiet 13 procent. Därmed får inte AKP egen majoritet i parlamentet. Jag och fotografen Stefan Bladh mötte  Demirtaş, här flankerad av sin armeniske partibroder Garo Kaylan, efter valnattens presskonferens, där HDP skrev historia.

Foto: Stefan Bladh

Selahattin Demirtaş, här tillsammans med den svenske vänsterpartisten Daniel Riazat, valobservatör i Turkiet. ”HDP:s inval i parlamentet var en seger för vänsterrörelsen i hela regionen”, kommenterade Daniel Riazat, och lyfte en knuten näve när han gratulerade HDP-ledaren under valnatten. Foto: Stefan Bladh

Selahattin Demirtaş, här tillsammans med den svenske vänsterpartisten Daniel Riazat, valobservatör i Turkiet. ”HDP:s inval i parlamentet var en seger för vänsterrörelsen i hela regionen”, kommenterade Daniel Riazat, och lyfte en knuten näve när han gratulerade HDP-ledaren under valnatten. Foto: Stefan Bladh