JOURNALIST/ Fri skribent

I över 25 år, från 1986 och framåt, var jag anställd på Svenska Dagbladet. I tolv år (2001–2012), arbetade jag som SvD:s Turkiet- och Mellanösternkorrespondent, periodvis baserad i Istanbul och Beirut. Därefter var jag frilans i tre år (2013–2015) med fortsatt fokus på Turkiet och Mellanöstern, bland annat länderna kring Persiska viken.

År 2016 startade jag Utrikesmagasinet, UI:s nättidning för analyser och opinion, som chefredaktör och ansvarig utgivare. Sommaren 2018 lämnade jag det uppdraget, men skriver även fortsättningsvis för denna utmärkta nättidning. Under senare år har jag även skrivit för rader av andra publikationer som Svenska Dagbladet Kultur, Aftonbladet Kultur, Dagens Arena, Tidningen Vi, Borås Tidning, kulturtidskriften Karavan, Tidskriften Expo och fackförbundstidningar som TCO:s Arbetsvärlden.

After many years as a staff reporter and later as a Turkey and Middle East Correspondent for the Swedish daily Svenska Dagbladet, I nowadays write on a freelance basis, mostly in Swedish. My comments and publications in English and other languages are found on a separate link.



Priser / AWARDS

2008 – Publicistklubbens stora pris

2017 – Arguspriset för humaniora, utdelat av Kungl. Humanistiska Vetenskaps-Samfundet i Uppsala. Länk här.



Senaste artiklarna

”Vi måste hindra galna fanatiska bosättare”

Fick ett samtal med två gamla fiender, Israels förre premiärminister Ehud Olmert och palestiniernas förre utrikesminister Nasser al-Kidwa, som reser runt i världen och söker stöd för en tvåstatslösning.

Publicerad den 3 december 2024.


Bekämpa antisemitismen – men inte på Tysklands vis

Krönika i Borås Tidning den 28 nov 2025. Länk här.



Anyuru tvingar oss att se dödsdansen i Gaza

Debuterar som kulturkrönikör i Borås Tidning (en av de lokaltidningar som ännu håller sig med egna kultursidor under egen kulturchef. Min första krönika handlar om ett barn av Borås, Johannes Anuyru, och hans skrift om Gaza, “Faktan”. Länk här.

Kulturchefen Hanna Grahn fick mig också att berätta vad det var som en gång väckte mitt intresse för Mellanöstern. Länk till intervjun här.

Världen måste tvinga fram en tvåstatslösning

Ett år efter Hamas terrorattack den 7 oktober 2023 skriver jag för Aftonbladet Kultur om hur den gordiska knuten i Mellanöstern förblir den israelisk-palestinska konflikten, att byta land mot fred. Så länge det inte blir verklighet kommer fler krig att bryta ut, det ena värre än det andra, nya vapensystem att prövas, fler terrordåd ske och risken för nya flyktingvågor öka.

Läs gärna via denna länk.


Krönika från Kalifornien: Varför ska jag bry mig om att rösta?

Från ett återbesök på min gamla skola i Los Angeles, och ett återseende av forna skolkamrater som jag inte sett på 50 år, plus möten med många i USA:s folkrikaste delstat, andra fördjupades min bild av varför så många amerikaner bryr sig mindre om att rösta i presidentvalet än i lokal- och delstatsvalen.

Länk här till krönikan i UI:s Utrikesmagasinet

Folkmordets teknokrater

Skriver i Dagens Arena om folkmordets teknokrater – med deportationerna och dödsmarscherna av osmanska armenier 1915 som exempel. En nyckelperson var ungturkarnas höge statstjänsteman Mustafa Resat, en “osmansk Eichmann”. Den turkiske historikern Ümit Kurt visar att Resat inte ångrade någonting. Han ansåg sig ha agerat av patriotiska skäl för att rädda vad han såg som en hotad nation. Han kunde ett par årtionden senare kröna sin karriär i den turkiska republik som bildades efter första världskriget.
Ümit Kurts forskning ger många associationer till bevekelsegrunderna bakom folkmord i modern tid, eller anklagelser om sådana. Länk till min essä här.

Från Nebbeboda till Döda havet – freden och miljön behöver en ny berättelse

I Döda havet, jordens lägsta punkt, sjunker vattennivån med cirka en meter per år.

Blev ombedd att hålla ett anförande på Formas Agenda 2030-konferens En tid av kris och möjligheter. Så här blev mitt tal under rubriken Att stärka kunskapsnationen Sverige (i lätt bearbetad form). Publicerat i Mänsklig säkerhet. Länk här.

Finns nyckeln till försoning i det förflutna?

Läste historikern Avi Shlaims familjekrönika med stor behållning, Three Worlds: Memoirs of an Arab-Jew. Om de händelser som ledde till judars panikartade flykt från Irak i början av 1950-talet, ett land där de har 2500 år av historia men där det nu knappast finns en enda irakisk jude kvar. Om det Israel som han hände främlingskap i. Och om Storbritannien dit hans driftiga mor skickade den unge Avi för att det skulle bli något av honom.

Läs min streckare i SvD här.


Jordanien i orkanens öga

Omringat av krig och konflikt i grannländerna, och drabbat av flyktingkatastrofer och klimatkris för egen del, försöker Jordanien navigera i ett osäkert Mellanöstern. Samtidigt som kungariket håller hög profil i den palestinska frågan är detta ökenland beroende av Israel. Men Jordaniens sätt att förhålla sig till den regionala maktkampen mellan Iran och Israel vill de flesta helst inte tala högt om, skriver jag i UI:s Utrikesmagasinet.

Publicerat den 21 maj 2024. Länk här.

Glimt av hopp när tvåstatskoalitionen besökte Sverige

Zehava Galon, tidigare partiledare för israeliska Meretz, och Nidal Foqaha, ledare för den palestinska fredskoalitionen. Foto: Bitte Hammargren

I början av maj möttes Tvåstatskoalitionen i Stockholm. Detta nätverk med palestinska och israeliska organisationer gav en glimt av hopp. Som om det trots allt finns en chans till fred om bara konstruktiva krafter får tillräckligt med stöd, politiskt och ekonomiskt. Läs min intervju med Zehava Galon från det vänsterliberala Meretz och Nidal Foqaha, som är ordförande för den palestinska grenen av Genèveinitiativet. Publicerat av Palmecentret den 15 maj. Länk här.



Israels extremhöger har sitt bästa år

I Benjamin Netanyahus regering sitter ministrar från Israels religiösa extremhöger på viktiga poster. Inhemska kritiker ser dem som en fara, inte bara för palestinier på ockuperade områden utan även för Israels egen demokrati och säkerhet på sikt. I Jerusalem träffade jag forskaren Tomer Persico för ett samtal om hotet från Israels högerextrema fundamentalister. Artikeln finns även inläst.

Länk till artikeln i expo.se här

För den som hellre vill lyssna är min artikel inläst av Erik Glaad. Länk här.

Raja Shehadehs sista stig

Författaren och advokaten Raja Shehadeh är en av palestiniernas främste författare av sakprosa. Han är också en passionerad vandrare. Men hans ungdoms stigar har försvunnit en efter en. Jag träffade honom i Ramallah för ett samtal om kriget i Gaza och hur det är att älska ett ockuperat landskap. Detta porträtt av Raja Shehadeh har jag också läst in för Tidningen Vi.

Länk här till både text och ljud.

Tung kritik mot Netanyahu

Analys från Israel, efter ett besök där. Länk till artikeln här.

Saudisk strålglans döljer brutal verklighet

ANALYS. Saudiarabien är numera värdland för stora evenemang. Nyligen hölls en stor musikfestival, Soundstorm, med internationella artister, däribland svenska. Saudiarabien kommer att arrangera världsutställningen 2030 och fotbolls-VM 2034. Där hålls turneringar för boxning, golf och Formel 1. Kvinnliga ambassadörer skickas ut i världen. Men baksidan kvarstår: oliktänkande inom kungahuset, akademin, affärsvärlden och civilsamhället röjs ur vägen eller tystas med olika medel. Skrivet här i Utrikesmagasinet.

Fotboll är omåttligt populärt i Saudiarabien och Cristiano Ronaldo hör till de superstjärnor som lånar sin stjärnglans åt den saudiska ligan. Något kritikerna kallar Sportswashing. Foto: Amr Nabil/AP/TT

Det politiska modet att ingripa saknas i väst

Opinionsartikel för Aftonbladet Kultur, 13 december 2023.

Länk här.

Fortsättningen av artikeln finns i papperstidningen eller på länken ovan.


Dödsdans om kartan i mellanöstern

Tidningen Vi bad mig skriva om kampen om den politiska kartan i Mellanöstern. Det blev ett brett grepp från Osmanska rikets sönderfall fram till idag. Min slutsats: Om modet och viljan saknas i omvärlden att tvinga fram en tvåstatslösning, kommer denna dödsdans att fortsätta i nya förfärande turer. Och djävulen finns alltjämt i kartans detaljer.

Länk till artiklen här. Den går också att lyssna på artikeln.

Världens mest misskötta konflikthantering

Vill med denna essä i Aftonbladet Kultur hävda att Israel-Palestina-frågan är över tid världens mest misskötta konflikthantering – med katastrofala konsekvenser. Och det blir bara värre för varje år som går, vilket Hamas massakrer i södra Israel och Israels bombmattor över Gaza visar. Men avgrunden riskerar att öppna sig på fler håll. Publicerad den 10 oktober 2023. Länk här.

Under strecket: Hyllat handslag en dödsstöt för freden

Blickar bakåt på det nu 30 år gamla Osloavtalet – och varför situationen bara blev värre efter det.

Länk här till SvD Kultur.


Sveriges första muslimska församling

Krönika i Sydöstran om min kärlek till Blekinge och södra Småland, om detta gränsland där bönderna slöt freder över gamla nationsgränser, om Dackefejden mot Gustav Vasa – och om hur Karlshamn under några år på 1700-talet blev platsen för Sveriges första muslimska församling, med hjälp av Karl XII. Och det trots att alla andra religioner än den lutherska läran var förbjudna att utöva då. Länk här.

Eren Keskin – okuvlig advokat och människorättsförsvarare

Nyligen återsåg jag Eren Keskin, advokat och människorättsförsvare i Turkiet. Modig och okuvlig som få. Hot om nya, långa fängelsestraff får henne inte att ge upp när hon tar försvunna personers, kvinnors och hbtqi-personers rättigheter i försvar. Att hon på sitt lilla advokatkontor också tagit hand om en illa tilltufsad gatukatt kändes också symboliskt. Palmecentret, som också gett henne pris, publicerade artikeln. Länk här.

Romsk politiker i Turkiet: Hinder är till för att övervinna

Elmas Arus, en pionjär som kvinnlig romsk politiker i Turkiet, har övervunnit många hinder sedan barndomen. Läs om hennes kamp för att som första flicka i sin stora släkt få gå skolan. Om hur hon skaffade sig universitetsexamina, blev dokumentärfilmare, oppositionspolitiker och ledare i civilsamhället. Hon hur viktig identitetsfaktorn är i turkisk politik, varför väljare ger sin röst till en politiker de uppfattar som “folk om oss”. Nu siktar hon på att komma in i parlamentet vid nästa val. Intervjun är publicerad av Palmecentret som också stöder hennes organisation Föreningen Noll Diskriminering. Länk här.

“Min mamma skakar fortfarande när åtalen kommer på tal”

Läs min intervjun i tidskriften Karavan med Asli Erdogan, en av Turkiets mest betydande författare. Nedan är skärmdumpar av fyra sidor av sex. Den som vill läsa hela intervjun kan köpa nummer 2/2023 av Karavan via denna länk.

oppositionens förhoppningar bör tas med en dos skepsis

I det starkt polariserade Turkiet känner oppositionen segervittring inför valen den 14 maj. Men en dos skepsis är befogad. Opinionsmätningarna är inte att lita på och president Erdoğans kontroll över statsbudgeten, myndigheter och medier ger honom formidabla fördelar.

Min essä för Dagens Arena den 5 maj, knappt tio dagar före den första valomgången i Turkiet. Länk till artikeln här.

Därför utgick påbudet att tysta kritik mot Turkiet

Blev ombedd att skriva en krönika av TCO:s tidning Arbetsvärlden. Här är länken. Publicerat den 11 januari 2023.

Erdogan vill använda Sverige som murbräcka inom Nato

Blev ombedd av nättidningen Mänsklig säkerhet att skriva om Turkiet och Sverige. Så här blev resultatet. Den 13 december 2022.

Kurder kan offras i världspolitiskt drama

Min analys för Utrikesmagasinet i korthet: Kriget i Ukraina har stärkt Turkiets geopolitiska ställning. Regeringen i Ankara är Svarta havets grindvakt och medlar mellan Kiev och Moskva samtidigt som den håller Natos utvidgning som gisslan. Detta läge utnyttjas av president Erdogan som planerar en ny storskalig invasion i norra Syrien. Luftangreppen mot syriskkurdiska YPG och omgrupperingar på marken visar att en ny invasion kan vara nära förestående – såvida inte Ryssland och USA signalerar rött ljus. Hela artikeln på denna länk.


Inga livstecken från känd saudisk människorättsförsvare strax innan han ska släppas efter tio år i fängelse

Krönika i Dagens Arena den 14 november. Om professor Mohammed Fahad al-Qahtani, prisbelönt saudisk människorättsförsvarare som ska friges inom kort efter tio år i fängelse. Men sedan tre veckor kommer inget livstecken från honom. Familjen i USA får inget svar om vad som har hänt från saudiska myndigheter. Länk här.


Irans unga kvinnor har inget att förlora

Krönika för Publikt, som ges ut av fackförbundet ST. Länk här.

Lyssna inte bara på Erdogan, Ulf Kristersson

Krönika på Kulturdebatt i SvD inför statsministerns förestående resa till Ankara. Publicerat den 27 okt. Länk här.


När plånboken talar vinner Qatar

Under strecket i Svenska Dagbladet, den 28 september 2022. Om detta lilla stenrika emirat som är världens största exportör av flytande naturgas, som har fiender i andra arabiska huvudstäder men som också har rikedomar så det räcker för att köpa sig mjuk makt – inte bara fotbolls-VM. Putins krig i Ukraina och skenande energipriser fyller på statskassan i Doha. Länk till essän här.

Kokpunkten nära mellan rivaliserande shiiter i Irak

Skriver i Utrikesmagasinet om varför alltfler shiamuslimer i Irak tar avstånd från Iran, vars politik drivs av ett militärt tänkande enbart. Det märks bland teologerna i Najaf, på den unga proteströrelsen och i politiken där Muqtada al-Sadr driver sitt eget spel - i kontrast till de Iranstödda miliserna och partierna. Länk här.

Erdogans krav på Sverige kan slå tillbaka mot honom själv

President Erdogan höjer insatsen i utrikespolitiken. Han nöjer sig inte med att villkora Sveriges och Finlands Natointräde utan hotar dessutom med en ny inmarsch mot det kurdledda självstyret i norra Syrien. President Putin har anledning att applådera dessa hinder mot Natos utvidgning. Men Erdogan spelar högt och kan straffas vid kommande Natotoppmöte, konstaterar jag här i denna analys för UI:s Utrikesmagasinet. Publicerad den 24 maj 2022. Länk här.

Iraks unga söker nationell identitet bortom religion

Analys i UI:s Utrikesmagasinet. Publicerad den 28 februari 2022. Länk här.

På besök i staden som kan avgöra shiaislams framtid

Samtal med sheikh Hassan al-Jawahiri. T h Gunnar Andersson, ansvarig för SKR:s Irakprojekt. Foto: Sarmad Mohammad.

I SvD Under strecket skriver jag från shiaislams teologiska centrum i Najaf. Läs om hur storayatollor och andra höga shiapräster ser på upprorsrörelsen Tishrin, demokratifrågor och jämställdhet. Och om den maktkamp som väntar när den 91-årige storayatollan Ali al-Sistani går ur tiden. Länk här.

Valet i Irak blir ett test på systemets legitimitet

Analys i UI:s Utrikesmagasinet inför parlamentsvalet den 10 oktober som en stor del av Iraks unga proteströrelse kommer att bojkott. Publicerat den 2 oktober 2021. Länk här.

EU-Turkey Migration deal can turn into a race to the bottom

My contribution ahead of the Lennart Meri Conference 2021, published by Diplomaatia.

Link here.

Botten är inte nådd i Libanon

Artikel i Svenska PENs tidskrift PenOpp.

svenska här.

Publicerad 18 juni 2021.

Arabvärldens ofullbordade revolutioner

Recension av De arabiska såren – Tio år av revolt, stormaktspolitik och spruckna drömmar. Red: Eli Göndör, Timbro 2021.

Tidskriften Respons 3/2021

Den svåra språkfrågan i Algeriet

Analys i Tidskriften Respons, nr 1/2021.

Algeriet är inte som något annat arabiskt land. En stor del av algerierna ser sig inte ens som araber. De framhåller sin status som ursprungsfolk, amazigh, och sitt berbiska språk. Den arabiska dialekt som talas i Algeriet förstås inte längre österut, i Egypten, Levanten och Irak. Den ligger också långt från arabers gemensamma skriftspråk, modern standardarabiska. Franskans ställning är samtidigt fortsatt stark. Länk till texten på denna länk. #Algeriet #arabiska #berbiska #tamazight

Vad kan vi vänta oss av Bidens Mellanösternpolitik?

Analys för UI:s nättidning Utrikesmagasinet inför maktskiftet i Washington.

Den 5 januari 2021.

Länk här.

Flera parallella krishärdar i östra Medelhavet

Ett föredrag för Folk & Försvar omvandlat till två analyser för Mänsklig säkerhet. December 2020. Läs den första delen här.

Svårlösta knutar i kampen om östra Medelhavet

Andra delen av två i Mänsklig säkerhet: Om Turkiet, Grekland, Cypern, Ryssland, Libyen, Förenade Arabemiraten, naturgasen och energikorridorerna – och lite till. Publicerad den 3 december 2020. Länk här

President Erdogan mötte segraren i valet på norra Cypern, Ersin Tatar t v, under ett kontroversiellt besök i ingenmansland i Famagusta.                                                  Foto: Turkish President Press Office

President Erdogan mötte segraren i valet på norra Cypern, Ersin Tatar t v, under ett kontroversiellt besök i ingenmansland i Famagusta. Foto: Turkish President Press Office

Arabländer väljer Trump och Israel före Palestina

Hellre än att verka för bildandet av en livskraftig palestinsk stat väntas fler arabstater än Förenade Arabemiraten och Bahrain prioritera sina egenintressen och erkänna Israel. Idén om en tvåstatslösning sjunker därmed som en sufflé i ett Mellanöstern präglat av maktspel, intriger och militärstrategier bland regionens stormakter. 

Analys för Utrikesmagasinet, UI, den 9 oktober 2020.

Länk här

Blir det fred i Mellanöstern nu?

Några perspektiv på Israels normalisering med de båda arabiska gulfmonarkierna Förenade Arabemiraten och Bahrain. Publicerad i Vasabladet, Finland, den 4 oktober 2020. Länk här.

Skärmavbild 2020-10-06 kl. 22.06.10.png

Allt fler IS-fångar på rymmen – Turkiet gängse väg hem

En analys som jag först skrev på uppdrag av Center mot våldsbejakande extremism. Här i en uppdaterad version för Utrikespolitiska Institutets nättidskrift Utrikesmagasinet.

Publicerad 1 juli 2020.

Bild 2020-07-05 kl. 23.28.jpg

År 1979 - nyckeln till att Mellanöstern slets itu

Kim Ghattas.jpeg

Recenserar BBC-journalisten Kim Ghattas välskrivna bok Black Wave om hur tre dramatiska händelser 1979 framkallade en “svart våg”som svept över Mellanöstern fram till idag. Den islamiska revolutionen i Iran, ockupationen av Stora moskén i Mecka samt Sovjetunionens invasion av Afghanistan under detta år ledde till att Saudiarabien samt Pakistans förre diktator Zia ul-Haq släppte fram en sunnifundamentalitisk våg, medan Khomeinies Iran släppte fram den shiafundamentalistiska. Regionen påverkas fortfarande av denna händelseutveckling, där sekterismen (sunni mot shia) drivs av bakomliggande maktpolitiska intressen.

Länk till streckaren här.


Libyske Krigsherren Haftar driver in landet i ny förödelse

Analys i Hufvudstadsbladet den 14 april, 2019. Länk till artikeln här (för Premiumläsare)

Skärmavbild 2019-04-18 kl. 22.13.40.png

Strutsmentalitet kan inte besegra IS-terrorismen

Strategin att låta det bräckliga Rojava, Syrien och Irak reda upp i hela IS-träsket, inklusive hanteringen av europeiska terrorister och deras barn, är föga genomtänkt. Det svåraste är inte att vinna den militära kampen mot en terrorgrupp utan att vinna freden och motarbeta en nästa generations terrorism, ett IS 2.0, skriver jag i en analys för Hufvudstadsbladet den 13 mars. Endast för premiumläsare - eftersom ingen tidning klarar sig utan intäkter. Länk här.

Sk%C3%A4rmavbild+2019-03-13+kl.+19.30.40.jpg


efter Turkiets närmande till RysslanD: Nu plockar Putin poäng

En analys för Hufvudstadsbladet, om Turkiets spänningar gentemot USA och om köpet av det ryska luftvärnsrobotsystemet S-400. Publicerat 9 mars 2019. Länken här går endast till premiumläsare av HBL

Första sida HBL.JPG


Jamal Khashoggi – ännu viktigare som död än som levande

De som anstiftade mordet på den saudiske publicisten Jamal Khashoggi trodde att de skulle tysta en frän kritiker av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Men efterspelet till det ännu ouppklarade mordet visar att Khashoggi fått ännu större betydelse som död än som levande. Min analys för Utrikesmagasinet, publicerat den 31 januari 2019. Länk här.


Jamal Khashoggi, när jag intervjuade honom i Riyadh i mars 2011. Han var en reformist redan då. Han var kritisk till de ultrakonservativa rättslärdas makt och ville att den saudiska medelklassen skulle få mer att säga till om. Men det var först somm…

Jamal Khashoggi, när jag intervjuade honom i Riyadh i mars 2011. Han var en reformist redan då. Han var kritisk till de ultrakonservativa rättslärdas makt och ville att den saudiska medelklassen skulle få mer att säga till om. Men det var först sommaren 2017, när kungasonen Mohammed bin Salman blev kronprins och centrerade makten i sina händer, som Khashoggi gick i exil. Han fann att repressionen i kungariket blivit outhärdlig. Foto: Per Luthander

“Erdogan vred om kniven lite till”

Skriver för SVT Opinion den 23 oktober efter president Erdogans tal till sina partivänner – där det förannonserats att han skulle avslöja “den nakna sanningen” om mordet på Khashoggi. Men riktigt så långt kom han inte. Länk här.

ANALYS: Mohammed bin Salman har ingen enkel seglats framför sig

“Brutaliteten och bisarra detaljer i mordet på Khashoggi slår världen med fasa och häpnad. I Teheran kan samtidigt Irans ledare nöjda betrakta hur Mohammed bin Salman tappar ansiktet”, skrev jag i Hufvudstadsbladet den 23 oktober 2018. Länk här.

Försvinnandet ger kalla kårar och besvär för Trump

Skrev en kommentar i SvD Kultur om Jamal Khashoggis försvinnande, inklusive några återblickar av mina möten med honom 2011 och tidigare i år. Daterat den 9 oktober 2018. Jag medverkar i SvD som fri skribent.

Länk till artikeln här.

Insiktsfullt om Turkiets nye president

Skärmavbild 2018-09-22 kl. 19.15.48.png

En essä om den turkiske exiljournalisten Yavuz Baydars nya bok Die Hoffnung stirbt am Bosporus (Hoppet dör vid Bosporen). Om hur Turkiet spelade bort chansen till frihet och demokrati. Här vävs Yavuz Baydars egen historia samman med Turkiets moderna historia. En bok som förtjänar en svensk översättning, också för det att boken till stor del handlar om en turkisk exilmiljö i Sverige, från 1970-talet fram till idag.

Publicerat i Utrikesmagasinet den 17/9 2018. Länk här.

Skärmavbild 2018-07-22 kl. 22.20.46.png

Oppositionsledaren: Turkiet har blivit en diktatur

Intervju med CHP-ledaren Kemal Kılıçdaroğlu i Hufvudstadsbladet den 21/7 2018, gjord strax efter det Erdogan installerats med full presidentmakt. Länk här.


Kurdfrågan central för Turkiets framtid

Under Strecket, SvD Kultur, den 8 juni 2018.

Kurdfrågan går inte att runda i dagens Turkiet. Länk till min streckare, som bygger på en bok av journalisten Ezgi Başaranhittar du här. 

Skärmavbild 2018-10-14 kl. 19.18.15.png
SvD Brännpunkt den 10 maj 2018.

SvD Brännpunkt den 10 maj 2018.

Förödmjukade EU-ledare måste rädda Iranavtalet

Skriver på SvD Brännpunkt den 10/5 om president Trumps ensidiga uppsägning av det internationella avtalet om Irans kärnenergiprogram, JCPOA, och det ansvar som nu faller på EU. Länk här.

Porträtterad i DN:

Med hjärtat i Mellanöstern 

Intervju i DN med anledning av att jag mottog Arguspriset för humaniora. Text & foto: Eva-Karin Gyllenberg. Länk till hela artikeln här.

Skärmavbild 2018-01-29 kl. 21.35.11.png

Tingsrydsdotter tilldelas Arguspriset

Intervjuad på Tingsryds kommuns hemsida, januari 2018. Länk här.

Fler artiklar här:

Israel hoppas att Putin kan mota bort Iran i Syrien

Rysslands roll i Syrien växer och förändras. Den latenta risken för upptrappning mellan Israel och Iran kring Syriens södra gränser har gjort Ryssland till den part som Israel allt mer litar till – för att mota bort iranska revolutionsgardets styrkor. En analys i Utrikesmagasinet med färska intryck från Libanon. Publicerad 31maj 2018. Länk här. 

Saudiarabien straffar feminister 

Om det orwellska i Saudiarabien – när kvinnorättsaktivister frihetsberövas samtidigt som kungariket förbereder sig för att låta kvinnor köra bil. Pionjärerna, de som borde hyllas för detta spärras in. Länk till min analys i Hufvudstadsbladet den 25/5 2018.

Palestinafrågan tillbaka på bordet tack var Trump

En analys i Utrikesmagasinet, sedd från Libanon, i samband med den palestinska nakbadagen 2018. Länk här. 

Godtycket härskar i Turkiet 

Om rättsröta, men också om att Europa har möjligheter att påverka. Essä i Upsala Nya Tidning, UNT, den 18 mars. Länk här 

Murat Sabuncu (i skinnjacka), chefredaktör för tidningen Cumhuriyet, och grävreportern Ahmet Şık (sittande på soffkanten) firar att de har blivit villkorligt frigivna, mars 2018. Foto: Julie Honoré.

Murat Sabuncu (i skinnjacka), chefredaktör för tidningen Cumhuriyet, och grävreportern Ahmet Şık (sittande på soffkanten) firar att de har blivit villkorligt frigivna, mars 2018. Foto: Julie Honoré.

Turkiska journalister blir "levande begravda"

Kommentar i SvD Kultur den 20  februari efter det att två kända skribenter, bröderna Mehmet och Ahmet Altan, dömts tillsammans med fyra olyckskamrater dömts till sträng livstid – vilket betyder att de ska låsas in i isoleringscell 23 timmar per dygn. Länk här. 

Kallt krig i bland USA:s vänner Gulfen Sprider sig till AFrikas horn

Saudiarabiens och UAE:s bojkott av Qatar har nu satt sina spår även vid Röda havets och Indiska oceanens västra stränder. Utikesmagasinet i februari 2018. Länk här.

Kollektiv depression ledDE till ledarlös protest i Iran

Norra Teheran – med Alborzbergen i bakgrunden. Foto: Shutterstock

Norra Teheran – med Alborzbergen i bakgrunden. Foto: Shutterstock

Min analys för Hufvudstadsbladet om de protester som skakat Iran – om socialt armod och om de sanktioner som ännu påverkar vardagsekonomin. Rouhanis löften om ekonomiska lättnader har inte gett resultat – nu står det tillbaka mot honom. Länk här. 

 

Det som pyr under ytan kan tända nya eldar i Libanon

Om Saad al-Hariris svåra balansgång mellan Iran och Saudiarabien. Utrikesmagasinet den 5 december 2017. 

Kronprinsens flerfrontskrig hotar Saudiarabiens stabilitet.

Mohammed bin Salman för ett flerfrontskrig – både i och utanför kungariket. Svenska Dagbladet den 10 november 2017.

När USA:s republikaner fick Israel att backa

En krönika till minne av SVT-journalisten Bo Holmström som intervjuade mig på Västbanken 1982 – vid en tid när USA:s dåvarande utrikesminister George Shultz grep in, knivskarp och principiell. Utrikesmagasinet den 14 oktober 2017.

Erdogan håller det fria ordet i ett järngrepp 

Om domar mot journalister i Turkiet. Hufvudstadsbladet den 13 oktober 2017.

Nu trappas kriget mot Turkiets medier upp 

I september 2017 deltog jag tillsammans med Right Livelihood-stiftelsen som observatör vid rättegången mot tidningen Cumhuriyets journalister, som hotas av 43 års fängelse på grunder som är spröda som en turkisk filodeg. Jag rapporterade om denna rättsröta i DN Kultur den 14 september 2017.

Militärpoliser, Jandarma, utanför Silivrifängelsets rättssal. Foto: Bitte Hammargren

Militärpoliser, Jandarma, utanför Silivrifängelsets rättssal. Foto: Bitte Hammargren

Förmyndarskap hinder för saudiska bilförare

Ett dekret i Saudiarabien öppnar för att kvinnor att få köra bil från sommaren 2018. Men hur stor rörelsefrihet innebär det om förmyndarskapet finns kvar? Utrikesmagasinet den 29 september 2017.

Krisen i Qatar kan eskalera

Om Saudiarabiens kniptång på Qatar. Hufvudstadsbladet den 20 juni 2017. Länk här. 

Rädslan sprider sig i Turkiet

Amnesty Press, juni 2017. Länk här. 

Felbedömningen 2011 – roten till Turkiets problem

Svenska Dagbladet 21 maj 2017. Länk här. 

A statement in support of incarcerated Turkish journalists, summer 2017:

samarbeten med fotografer

Under reportageresor har jag samarbetat med många fantastiska pressfotografer: Malin Hoelstad, Yvonne Åsell, Jurek Holzer, Dan Hansson, Fadi Yeni Turk, Stefan Bladh och Martin Edström med flera. Från andra resor har min man Per Luthander, tidigare mångårig DN-journalist, tagit bilder. Under mina resor på egen hand har jag också fotat så mycket jag har hunnit.

Bakgrund

1979 rapporterade jag för första gången i blygsam skala från Mellanöstern. Läsåret 1982–1983 arbetade jag som bibliotekarie på det palestinska Bir Zeit-universitet på Västbanken. Där och då bestämde jag mig för att bli journalist. 

Jag kom första gången till Svenska Dagbladet 1986, då till utlandsredaktionen. I början av 1990-talet arbetade jag i många år med att bevaka migrations- och integrationsfrågor. På 1990-talet blev jag politik- och EU-reporter i SvD – innan jag växlade över till att bevaka Turkiet och MENA.

axplock av tidigare reportage:

Turkiet dränker Edens lustgård

Ett reportage om den stora Ilısu-dammen och det hotade Hasankeyf i sydöstra Turkiet, med bilder av Stefan Bladh. 

Kurdiska barder höll språket vid liv

Reportage i Svenska Dagbladet från sydöstra Turkiet, juli 2015.

Hos de kurdiska barderna i Diyarbakirs gamla stad, Sur. Foto: Bitte Hammargren

Hos de kurdiska barderna i Diyarbakirs gamla stad, Sur. Foto: Bitte Hammargren

Offren i Gaza kräver upprättelse

Reportage i SvD hösten 2014

Bland krigsruinerna i Gaza, oktober 2014, tillsammans med en delegation från Right Livelihood. Foto: EMAD NASSAR/Right Livelihood Award Foundation.

Bland krigsruinerna i Gaza, oktober 2014, tillsammans med en delegation från Right Livelihood. Foto: EMAD NASSAR/Right Livelihood Award Foundation.

Klicka här för att söka bland mina artiklar i Svenska Dagbladets arkiv. 

Länk till sökmotorn i Utrikesmagasinet.