Numera är jag redaktör och ansvarig utgivare för Utrikesmagasinet, UI:s publicistiskt oberoende nättidning för analyser och opinion. Jag fortsätter att skriva, främst i Utrikesmagasinet, men ibland även ibland i andra publikationer. Under 2017 har jag skrivit för Svenska Dagbladet, Hufvudstadsbladet och Amnesty Press bland annat. 

Om Qatar i Hufvudstadsbladet: Krisen kring Qatar kan eskalera (20 juni 2017)

Om fruktan i Turkiet för Amnesty Press: Rädslan sprider sig i Turkiet (juni 2017)

Om läget i Turkiet för SvD: Felbedömningen 2011 - roten till Turkiets problem

I mer än 25 år var jag anställd på Svenska Dagbladet. I tolv år (2001-2012), var jag SvD:s Turkiet- och Mellanösternkorrespondent, periodvis baserad i Istanbul och Beirut. Därefter var jag frilans i tre år (2013-2015) med fortsatt fokus på Turkiet och Mellanöstern.

Uppdragsgivare under min frilanstid:

Svenska Dagbladet, Hufvudstadsbladet, TT, SR:s Människor och tro, OBS Kulturkvarten, Kyrkans Tidning, Sändaren, Amnesty Press, Advokaten, Internationella Studier, Aftonbladet Kultur, Judisk krönika, ETC m fl.

Interviewing Ali Akbar Salehi, head of Iran's Atomic Energy organization, in the streets of Tehran, 11 Feb 2015. Photo: Per Luthander

Interviewing Ali Akbar Salehi, head of Iran's Atomic Energy organization, in the streets of Tehran, 11 Feb 2015. Photo: Per Luthander

Under reportageresor har jag samarbetat med många fantastiska pressfotografer: Malin Hoelstad, Yvonne Åsell, Jurek Holzer, Dan Hansson, Fadi Yeni Turk, Stefan Bladh och Martin Edström med flera. 

Från andra resor har min man Per Luthander, tidigare mångårig DN-journalist, tagit bilder. När jag har rest på egen hand har jag haft mina egna bilder publicerade.

Jag tilldelades Publicistklubbens stora pris 2008.

Bakgrund:

1979 rapporterade jag för första gången i blygsam skala från Mellanöstern. Läsåret 1982–1983 arbetade jag som bibliotekarie på det palestinska Bir Zeit-universitet på Västbanken. Där och då bestämde jag mig för att bli journalist. 

Jag kom första gången till Svenska Dagbladet 1986, då till utlandsredaktionen. I början av 1990-talet arbetade jag i många år med att bevaka migrations- och integrationsfrågor. På 1990-talet blev jag politik- och EU-reporter i SvD – innan jag växlade över till att bevaka Turkiet och MENA.

Ett axplock av mina reportage här:

Turkiet dränker Edens lustgård

Ett reportage om den stora Ilısu-dammen och det hotade Hasankeyf i sydöstra Turkiet, med bilder av Stefan Bladh. 

Rapport om syriska flyktingar som är strandade i Turkiet, Aftonbladet Kultur september 2015:

”En gång hade vi ett liv” 

I SvD Näringsliv, om följderna av ett halverat oljepris: 

Saudiarabiens oljeekonomi mot haveri

I SvD Kultur, reportage från Diyarbakir i sydöstra Turkiet – med bild och film av Stefan Bladh.

Kurdiska barder höll språket vid liv

Klicka här för att söka bland mina artiklar i Svenska Dagbladets arkiv. 

Klicka här för mina artiklar i Tidskriften Advokaten

Klicka här för mina artiklar i Amnesty Press.

Här finns länkar till några av mina artiklar i Hufvudstadsbladet.

Länk till mina och andras artiklar i Utrikesmagasinet.

  Bland krigsruinerna i Gaza, oktober 2014, tillsammans med en delegation från Right Livelihood. Foto: EMAD NASSAR/Right Livelihood Award Foundation. Reportage i SvD – Offren i Gaza kräver upprättelse 

 

Bland krigsruinerna i Gaza, oktober 2014, tillsammans med en delegation från Right Livelihood. Foto: EMAD NASSAR/Right Livelihood Award Foundation.
Reportage i SvD – Offren i Gaza kräver upprättelse