fri skribent

Som analytiker på FOI skriver jag mer sällan för andra. Men något blir det – och då som fri skribent om jag inte skriver för en FOI-publikation. Mina senaste artiklar nedan.

Libyske Krigsherren Haftar driver in landet i ny förödelse

Analys i Hufvudstadsbladet den 14 april, 2019. Länk till artikeln här (för Premiumläsare)

Skärmavbild 2019-04-18 kl. 22.13.40.png

Strutsmentalitet kan inte besegra IS-terrorismen

Strategin att låta det bräckliga Rojava, Syrien och Irak reda upp i hela IS-träsket, inklusive hanteringen av europeiska terrorister och deras barn, är föga genomtänkt. Det svåraste är inte att vinna den militära kampen mot en terrorgrupp utan att vinna freden och motarbeta en nästa generations terrorism, ett IS 2.0, skriver jag i en analys för Hufvudstadsbladet den 13 mars. Endast för premiumläsare - eftersom ingen tidning klarar sig utan intäkter. Länk här.

Sk%C3%A4rmavbild+2019-03-13+kl.+19.30.40.jpg


efter Turkiets närmande till RysslanD: Nu plockar Putin poäng

En analys för Hufvudstadsbladet, om Turkiets spänningar gentemot USA och om köpet av det ryska luftvärnsrobotsystemet S-400. Publicerat 9 mars 2019. Länken här går endast till premiumläsare av HBL

Första sida HBL.JPG


Jamal Khashoggi – ännu viktigare som död än som levande

De som anstiftade mordet på den saudiske publicisten Jamal Khashoggi trodde att de skulle tysta en frän kritiker av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Men efterspelet till det ännu ouppklarade mordet visar att Khashoggi fått ännu större betydelse som död än som levande. Min analys för Utrikesmagasinet, publicerat den 31 januari 2019. Länk här.


Jamal Khashoggi, när jag intervjuade honom i Riyadh i mars 2011. Han var en reformist redan då. Han var kritisk till de ultrakonservativa rättslärdas makt och ville att den saudiska medelklassen skulle få mer att säga till om. Men det var först sommaren 2017, när kungasonen Mohammed bin Salman blev kronprins och centrerade makten i sina händer, som Khashoggi gick i exil. Han fann att repressionen i kungariket blivit outhärdlig. Foto: Per Luthander

Jamal Khashoggi, när jag intervjuade honom i Riyadh i mars 2011. Han var en reformist redan då. Han var kritisk till de ultrakonservativa rättslärdas makt och ville att den saudiska medelklassen skulle få mer att säga till om. Men det var först sommaren 2017, när kungasonen Mohammed bin Salman blev kronprins och centrerade makten i sina händer, som Khashoggi gick i exil. Han fann att repressionen i kungariket blivit outhärdlig. Foto: Per Luthander

“Erdogan vred om kniven lite till”

Skriver för SVT Opinion den 23 oktober efter president Erdogans tal till sina partivänner – där det förannonserats att han skulle avslöja “den nakna sanningen” om mordet på Khashoggi. Men riktigt så långt kom han inte. Länk här.

ANALYS: Mohammed bin Salman har ingen enkel seglats framför sig

“Brutaliteten och bisarra detaljer i mordet på Khashoggi slår världen med fasa och häpnad. I Teheran kan samtidigt Irans ledare nöjda betrakta hur Mohammed bin Salman tappar ansiktet”, skrev jag i Hufvudstadsbladet den 23 oktober 2018. Länk här.

Försvinnandet ger kalla kårar och besvär för Trump

Skrev en kommentar i SvD Kultur om Jamal Khashoggis försvinnande, inklusive några återblickar av mina möten med honom 2011 och tidigare i år. Daterat den 9 oktober 2018. Jag medverkar i SvD som fri skribent.

Länk till artikeln här.


Insiktsfullt om Turkiets nye president

Skärmavbild 2018-09-22 kl. 19.15.48.png

En essä om den turkiske exiljournalisten Yavuz Baydars nya bok Die Hoffnung stirbt am Bosporus (Hoppet dör vid Bosporen). Om hur Turkiet spelade bort chansen till frihet och demokrati. Här vävs Yavuz Baydars egen historia samman med Turkiets moderna historia. En bok som förtjänar en svensk översättning, också för det att boken till stor del handlar om en turkisk exilmiljö i Sverige, från 1970-talet fram till idag.

Publicerat i Utrikesmagasinet den 17/9 2018. Länk här.

Skärmavbild 2018-07-22 kl. 22.20.46.png

Oppositionsledaren: Turkiet har blivit en diktatur

Intervju med CHP-ledaren Kemal Kılıçdaroğlu i Hufvudstadsbladet den 21/7 2018, gjord strax efter det Erdogan installerats med full presidentmakt. Länk här.


Kurdfrågan central för Turkiets framtid

Under Strecket, SvD Kultur, den 8 juni 2018.

Kurdfrågan går inte att runda i dagens Turkiet. Länk till min streckare, som bygger på en bok av journalisten Ezgi Başaranhittar du här. 

Skärmavbild 2018-10-14 kl. 19.18.15.png
SvD Brännpunkt den 10 maj 2018.

SvD Brännpunkt den 10 maj 2018.

Förödmjukade EU-ledare måste rädda Iranavtalet

Skriver på SvD Brännpunkt den 10/5 om president Trumps ensidiga uppsägning av det internationella avtalet om Irans kärnenergiprogram, JCPOA, och det ansvar som nu faller på EU. Länk här.

Priser och utmärkelser

2008 – Publicistklubbens stora pris

2017 – Arguspriset för humaniora, utdelat av Kungl. Humanistiska Vetenskaps-Samfundet i Uppsala. Länk här.

Porträtterad i DN:

Med hjärtat i Mellanöstern 

Intervju i DN med anledning av att jag mottog Arguspriset för humaniora. Text & foto: Eva-Karin Gyllenberg. Länk till hela artikeln här.

Skärmavbild 2018-01-29 kl. 21.35.11.png

Tingsrydsdotter tilldelas Arguspriset

Intervjuad på Tingsryds kommuns hemsida, januari 2018. Länk här.

Tidigare journalistisk verksamHet:

Redaktör & Ansvarig utgivare för Utrikesmagasinet

År 2016 startade jag Utrikesmagasinet, UI:s publicistiskt oberoende nättidning för analyser och opinion, som redaktör och ansvarig utgivare. Sommaren 2018 lämnade jag UI och därmed även redaktör- och ansvarig utgivarskap. Men jag skriver även fortsättningsvis för denna utmärkta nättidning med fördjupning i utrikespolitiska frågor  – och där flera namnkunniga skribenter medverkar. Utrikesmagasinet, som inte har några betalväggar, förtjänar fler läsare.

Bakgrund på SvD

I mer än 25 år var jag anställd på Svenska Dagbladet. I tolv år (2001-2012), arbetade jag som SvD:s Turkiet- och Mellanösternkorrespondent, periodvis baserad i Istanbul och Beirut. Därefter var jag frilans i tre år (2013-2015) med fortsatt fokus på Turkiet och Mellanöstern, inte minst länderna på Arabiska halvön och Iran.

Uppdragsgivare:

Som frilans har jag skrivit för Svenska Dagbladet, Hufvudstadsbladet, Dagens Nyheter, Kyrkans Tidning, Sändaren, Amnesty Press, Advokaten, Internationella Studier, Aftonbladet Kultur, Judisk krönika, ETC, Upsala Nya Tidning, SVT Opinion med flera.  

Mänsklig säkerhet

Under en period 2015 var jag seniorredaktör för nättidningen Mänsklig säkerhet – ett ideellt uppdrag som jag lämnade sedan jag började arbeta på Utrikespolitiska institutet i början av 2016.

Fler av mina senaste artiklar här:

 

Israel hoppas att Putin kan mota bort Iran i Syrien

Rysslands roll i Syrien växer och förändras. Den latenta risken för upptrappning mellan Israel och Iran kring Syriens södra gränser har gjort Ryssland till den part som Israel allt mer litar till – för att mota bort iranska revolutionsgardets styrkor. En analys i Utrikesmagasinet med färska intryck från Libanon. Publicerad 31maj 2018. Länk här. 

Saudiarabien straffar feminister 

Om det orwellska i Saudiarabien – när kvinnorättsaktivister frihetsberövas samtidigt som kungariket förbereder sig för att låta kvinnor köra bil. Pionjärerna, de som borde hyllas för detta spärras in. Länk till min analys i Hufvudstadsbladet den 25/5 2018.

Palestinafrågan tillbaka på bordet tack var Trump

En analys i Utrikesmagasinet, sedd från Libanon, i samband med den palestinska nakbadagen 2018. Länk här. 

Godtycket härskar i Turkiet 

Om rättsröta, men också om att Europa har möjligheter att påverka. Essä i Upsala Nya Tidning, UNT, den 18 mars. Länk här 

Murat Sabuncu (i skinnjacka), chefredaktör för tidningen Cumhuriyet, och grävreportern Ahmet Şık (sittande på soffkanten) firar att de har blivit villkorligt frigivna, mars 2018. Foto: Julie Honoré.

Murat Sabuncu (i skinnjacka), chefredaktör för tidningen Cumhuriyet, och grävreportern Ahmet Şık (sittande på soffkanten) firar att de har blivit villkorligt frigivna, mars 2018. Foto: Julie Honoré.

Turkiska journalister blir "levande begravda"

Kommentar i SvD Kultur den 20  februari efter det att två kända skribenter, bröderna Mehmet och Ahmet Altan, dömts tillsammans med fyra olyckskamrater dömts till sträng livstid – vilket betyder att de ska låsas in i isoleringscell 23 timmar per dygn. Länk här. 

Kallt krig i bland USA:s vänner Gulfen Sprider sig till AFrikas horn

Saudiarabiens och UAE:s bojkott av Qatar har nu satt sina spår även vid Röda havets och Indiska oceanens västra stränder. Utikesmagasinet i februari 2018. Länk här.

Kollektiv depression ledDE till ledarlös protest i Iran

Norra Teheran – med Alborzbergen i bakgrunden. Foto: Shutterstock

Norra Teheran – med Alborzbergen i bakgrunden. Foto: Shutterstock

Min analys för Hufvudstadsbladet om de protester som skakat Iran – om socialt armod och om de sanktioner som ännu påverkar vardagsekonomin. Rouhanis löften om ekonomiska lättnader har inte gett resultat – nu står det tillbaka mot honom. Länk här. 

 

Det som pyr under ytan kan tända nya eldar i Libanon

Om Saad al-Hariris svåra balansgång mellan Iran och Saudiarabien. Utrikesmagasinet den 5 december 2017. 

Kronprinsens flerfrontskrig hotar Saudiarabiens stabilitet.

Mohammed bin Salman för ett flerfrontskrig – både i och utanför kungariket. Svenska Dagbladet den 10 november 2017.

När USA:s republikaner fick Israel att backa

En krönika till minne av SVT-journalisten Bo Holmström som intervjuade mig på Västbanken 1982 – vid en tid när USA:s dåvarande utrikesminister George Shultz grep in, knivskarp och principiell. Utrikesmagasinet den 14 oktober 2017.

Erdogan håller det fria ordet i ett järngrepp 

Om domar mot journalister i Turkiet. Hufvudstadsbladet den 13 oktober 2017.

Nu trappas kriget mot Turkiets medier upp 

I september 2017 deltog jag tillsammans med Right Livelihood-stiftelsen som observatör vid rättegången mot tidningen Cumhuriyets journalister, som hotas av 43 års fängelse på grunder som är spröda som en turkisk filodeg. Jag rapporterade om denna rättsröta i DN Kultur den 14 september 2017.

Militärpoliser, Jandarma, utanför Silivrifängelsets rättssal. Foto: Bitte Hammargren

Militärpoliser, Jandarma, utanför Silivrifängelsets rättssal. Foto: Bitte Hammargren

Förmyndarskap hinder för saudiska bilförare

Ett dekret i Saudiarabien öppnar för att kvinnor att få köra bil från sommaren 2018. Men hur stor rörelsefrihet innebär det om förmyndarskapet finns kvar? Utrikesmagasinet den 29 september 2017.

Krisen i Qatar kan eskalera

Om Saudiarabiens kniptång på Qatar. Hufvudstadsbladet den 20 juni 2017. Länk här. 

Rädslan sprider sig i Turkiet

Amnesty Press, juni 2017. Länk här. 

Felbedömningen 2011 – roten till Turkiets problem

Svenska Dagbladet 21 maj 2017. Länk här. 

A statement in support of incarcerated Turkish journalists, summer 2017:

Interviewing Ali Akbar Salehi, head of Iran's Atomic Energy organization, in the streets of Tehran, 11 Feb 2015. Photo: Per Luthander

Interviewing Ali Akbar Salehi, head of Iran's Atomic Energy organization, in the streets of Tehran, 11 Feb 2015. Photo: Per Luthander

samarbeten med fotografer

Under reportageresor har jag samarbetat med många fantastiska pressfotografer: Malin Hoelstad, Yvonne Åsell, Jurek Holzer, Dan Hansson, Fadi Yeni Turk, Stefan Bladh och Martin Edström med flera. 

Från andra resor har min man Per Luthander, tidigare mångårig DN-journalist, tagit bilder. När jag har rest på egen hand har jag haft mina egna bilder publicerade.

Bakgrund

1979 rapporterade jag för första gången i blygsam skala från Mellanöstern. Läsåret 1982–1983 arbetade jag som bibliotekarie på det palestinska Bir Zeit-universitet på Västbanken. Där och då bestämde jag mig för att bli journalist. 

Jag kom första gången till Svenska Dagbladet 1986, då till utlandsredaktionen. I början av 1990-talet arbetade jag i många år med att bevaka migrations- och integrationsfrågor. På 1990-talet blev jag politik- och EU-reporter i SvD – innan jag växlade över till att bevaka Turkiet och MENA.

axplock av tidigare reportage:

Turkiet dränker Edens lustgård

Ett reportage om den stora Ilısu-dammen och det hotade Hasankeyf i sydöstra Turkiet, med bilder av Stefan Bladh. 

”En gång hade vi ett liv” 

Rapport om syriska flyktingar som är strandade i Turkiet, Aftonbladet Kultur september 2015:

 

Saudiarabiens oljeekonomi mot haveri

I SvD Näringsliv, om följderna av ett halverat oljepris

Kurdiska barder höll språket vid liv

Reportage i Svenska Dagbladet från sydöstra Turkiet, juli 2015.

Hos de kurdiska barderna i Diyarbakirs gamla stad, Sur. Foto: Bitte Hammargren

Hos de kurdiska barderna i Diyarbakirs gamla stad, Sur. Foto: Bitte Hammargren

Offren i Gaza kräver upprättelse

Reportage i SvD hösten 2014

Bland krigsruinerna i Gaza, oktober 2014, tillsammans med en delegation från Right Livelihood. Foto: EMAD NASSAR/Right Livelihood Award Foundation.

Bland krigsruinerna i Gaza, oktober 2014, tillsammans med en delegation från Right Livelihood. Foto: EMAD NASSAR/Right Livelihood Award Foundation.

Klicka här för att söka bland mina andra artiklar i Svenska Dagbladets arkiv. 

Klicka här för mina artiklar i Tidskriften Advokaten

Klicka här för mina artiklar i Amnesty Press.

Här finns länkar till några av mina artiklar i Hufvudstadsbladet.

Länk till mina och andras artiklar i Utrikesmagasinet.