Two Syrian sisters, refugees in a makeshift house in Istanbul. The elder sister, 12 years old, had been working in a sewing factory under dismal conditions to make ends meet. Her younger sister was deaf on both ears after a missile had hit their family's home in Syria. Photographer Stefan Bladh and I told their story for Svenska Dagbladet. Their living conditions improved somewhat after our publication, when the family could get some assistance from abroad.  

Mottagare av Arguspriset 2017

Arguspriset, som delas ut av Kungl. Humanistiska Vetenskaps-Samfundet i Uppsala, motiveras ”för en humanistiskt präglad journalistik som visar på värdet av historisk, kulturell och språklig kompetens vid analysen av samtidens ödesfrågor och för att med pedagogisk lidelse och förmåga att med djuplodande och ändå klara och lätt tillgängliga texter nå ut till en bred publik”. Mer info på denna länk.

Skärmavbild 2017-10-18 kl. 17.30.29.png

Palatsintriger i oljestaten: Saudiarabien mot tronskifte

Världspolitikens Dagsfrågor, Utrikespolitiska institutet, 2017/10. Kan beställas genom länken här. 

Recension från BTJ, Bibliotekstjänst: 

Bitte Hammargren, journalist med mångårig erfarenhet av Mellanöstern, beskriver hur en palatskupp kastat om maktbalansen i Saudiarabiens kungahus. Idag är kronprinsen en ung man som fungerar som regeringschef och som redan kastat ut landet i flera våghalsiga utrikespolitiska projekt, som att försöka isolera Qatar och krossa rebellgrupper i Jemen, allt för att minska Irans makt. På bara 36 sidor beskriver Hammargren hur Saudiarabien är mitt inne i en turbulent tid med en allt sämre fungerande ekonomi, med en social oro där kvinnor kräver sin plats, influerade av internet och medvetna om kvinnans ställning i andra länder, och med en utrikespolitik som riskerar att föda extremism. En utmärkt skrift för alla som intresserar sig för Mellanöstern, för här blir det tydligt hur religion, olja, vapen och historiskt hat ständigt påverkar varandra.

Gulfen – en framtida krutdurk

(Leopard förlag 2014) var min första egna bok. Våren 2015 kom den i en andra, uppdaterad utgåva, nu som storpocket. 

Axplock ur recensionerna:

”Det är sällsynt, men ibland händer det att en reportagebok förmår förena både det tesdrivande och det upplysande i en väl avvägd disposition, baserad på grundlig research. Bitte Hammargrens Gulfen är just en sådan bok.”

Helsingborgs Dagblad

”Bitte Hammargrens bok är en både lättillgänglig och viktig läsning för den som vill ha en saklig orientering av det som med bokens undertitel har alla utsikter att bli en framtida krutdurk.”

Aftonbladet

” ... det som är så bra är att man behöver inte läsa alla 467 sidorna på en gång. Det går att läsa varje kapitel, som ofta är försedd med en faktaruta, för sig eller ha den som en uppslagsbok.”

Alba.nu

”Få kan länderna här bättre än Bitte Hammargren. Hon har varit överallt, i palats och fattigkvarter, har talat med furstar och migranter, dissidenter och kvinnliga akademiker. Röster som tillsammans förmedlar ett starkt intryck av att de underliggande spänningarna när som helst kan nå en punkt där även emirernas gyllene värld exploderar. (…) en inträngande skildring av tillståndet i dessa sällsamma länder.” 

DN

”Med Bitte Hammargren får läsarna tillgång till ett stort och omfattande material, en guldgruva samlad under flera decenniers resande och arbete i regionen.”

Tidskriften Respons

”En matig och initierad skildring från detta kraftfält (…). Det är en livfull och inspirerande bok, baserad inte minst på Hammargrens många resor i regionen och otaliga möten med saudier, kuwaitier, bahrainare etcetera.”

Svenska Dagbladet

Hösten 2014 ordnade Utrikespolitiska institutet ett seminarium kring min bok om Gulfen. Hela samtalet finns på SVT Play

Marika Griehsel intervjuade mig för UR:s En bok en författare.

Jag var också gäst hos Pekka Heino i SVT:s Go’kväll. På Axess TV, i Veckans bok, blev jag intervjuad av Lotta Gröning. 

Jag tycker också om att samarbeta med andra skribenter i antologier. Senast i boken

Ickevåldets vägar: fred i terrorns tid

(Marcus förlag, 2016). Förre ärkebiskopen K G Hammar, som recenserade boken i Kyrkans Tidning, skrev att den "måste läsas" och att den står för "besinnande röster" i krigens och och våldets tid.

Mina medförfattare här är Joel Halldorf, lektor vid Teologiska högskolan i Stockholm; Isak Svensson, professor i Fred- och konfliktforskning i Uppsala samt Sofia Walan, ledarskribent, tidigare generalsekreterare för Kristna Freds, numera verksam som regionchef på studieförbundet Bilda. 

Ett annat av mina bidrag finns i studiehäftet

IS/Daesh – några perspektiv

(utgivet av studieförbundet Bilda). Islamologen Rickard Lagervall, den turkiske statsvetaren Hakan Günes och jag har skrivit var sitt kapitel. Red: Anders Mellbourn. Boken, som är resultatet av en temadag på Teologiska högskolan i Bromma, innehåller en studiehandledning.

Jag har också medverkat i en bok om Syrien som fick flera fina recensioner:

Syrien: Revolutionen, makten och människorna

(Verbal förlag, 2015)

Bland övriga antologier som jag har medverkat i vill jag framhålla:

Revolution i Egypten

(Leopard förlag 2011). Birger Schlaug intervjuade mig om boken i UR:s serie En bok en författare.  

Sprickorna i muren

Institutet för mediestudier 2011/2012

”Svenska Dagbladets korrespondent Bitte Hammargren berättar om sitt arbete på plats i Tunisien, Egypten och Libyen där diktaturerna störtats.”

Jag är medlem i Sveriges författarförbund,  Journalistförbundet, Publicistklubben och Svenska PEN.