Bitte i Aktuellt 2:1.jpg

Mellanöstern- och Turkietanalytiker

Sensommaren 2018 började jag på Asien- och Mellanösternprogrammet vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

Innan dess var jag på Utrikespolitiska institutet (UI), först som redaktör och analytiker. Med tiden blev jag chef för UI:s Mellanöstern- och Nordafrikaprogram. Numera, som FOI-anställd, är jag knuten till UI, som senior associerad medarbetare. 

För min artiklar se fliken Fri skribent.

För mina föreläsningar, se fliken Föreläsare/Lecturer.

FOI MEMO:

Turkey’s Tightrope Act: Staying in Nato while warming towards Russia

Publicerad i februari 2019. Klicka på länken här och sedan “Spara rapporten” för att läsa och ladda ned.

Skärmavbild 2019-02-27 kl. 22.16.31.png
Jamal Khashoggi, medan han ännu levde säkert i Saudiarabien. Från en intervju med honom i mars 2011. Foto: Per Luthander

Jamal Khashoggi, medan han ännu levde säkert i Saudiarabien. Från en intervju med honom i mars 2011. Foto: Per Luthander

Cracks in the Saudi system

Mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har lett till den värsta krisen för Saudiarabien sedan terrordåden i USA den 11 september 2011. I ett memo för FOI från den 16 november 2018 analyserar jag följdverkningar och möjliga framtidsscenarion. Texten kan laddas ned via denna länk.

Seminarier

Hur når vi fred och utveckling i Mellanöstern?

Almedalen 2019.jpg

Ett samtal om svåra frågor mellan Sidas generaldirektör Carin Jämtin, SR:s: Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén och mig. Moderator: Niklas Ekdal.

Arr: FOI, Sverige i världen, Almedalen den 4 juli. Se hela seminariet på YouTube via denna länk

Mellanöstern bortom Islamiska staten – vad händer nu?

David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, jag själv och SR:s korrespondent Cecilia Uddén navigerar oss genom Mellanösterns och Nordafrikas många konflikter – och fåtal ljuspunkter – i ett samtal lett av Dan-Erik Andersson från Lunds universitet, som också stod för arrangemanget den 3 juli. Amnesty Press gjorde ett utförligt referat som finns på denna länk.

Almedalen 2019 LU.jpg


MEDIEKommentarer

Är vi för naiva när det gäller IS?

I Radiokorrespondenternas talkshow tar Cecilia Uddén upp frågan om naivitet med gäster i studion och erfarenheter bland annat från lägren i Al-Hol där IS-krigare hålls fångna. Min roll i programmet blev att beskriva sannolikt för IS att kunna återhämta sig och bli ett dödligt hot igen – något de visade vid terrordåden i Sri Lanka i påskas. I programmet hörs även Annika Söder, kabinettssekreterare vid Utrikesdepartementet; Sofie Löfwenmark, medlem i stiftelsen Doku.nu som granskar våldsbejakande islamistisk verksamhet; Beatrice Eriksson, socialarbetare som var med vid hämtningen av de s.k. Skråmo-barnen i Al-Hollägret i Syrien.

Länk till programmet från den 8 juli här

Risk att Libyen faller sönder

Kommenterar krigsherren Khalifa Haftars offensiv mot Tripoli, som har kört fast, samtidigt som ett förvar för migranter utsattes för en dödlig attack. För TT den 3 juli, här i SvD:s tappning.

Hur kommenterades brakförlusten för Erdogan vid omvalet i Istanbul?

Den oberoende turkiska nättidning Dokuz8Haber har samlat kommentarer från mig och bland andra Kjersti Stavrum, ordförande i norska PEN; Gallia Lindenstrauss, Senior Research Fellow at Institute for National Security Studies in Israel; Lisel Hintz, Assistant Professor at John Hopkins; International Press Institute, the European Centre for Press and Media Freedom här. Nedan en version på turkiska. På denna länk på engelska.

Nedan samma artikel men för den turkiskspråkiga versionen av nättidningen Dokuz8Haber.

Nedan samma artikel men för den turkiskspråkiga versionen av nättidningen Dokuz8Haber.

From Dokuz8Haber, 25 June 2019.   Länk till artikeln på turkiska här

From Dokuz8Haber, 25 June 2019.

Länk till artikeln på turkiska här

FN-utredare ställer Saudiarabien till svars för mordet på Khashoggi, kräver att kronprinsens straffansvar utreds

Kommenterar för SR:s Studio Ett den 19 juni. Cirka 1 timme och 17 minuter in i programmet. Länk här

Massavrättningar tecken på “förråat” Saudiarabien

Kommenterar den senaste vågen av avrättningar mot främst saudiska shiiter - och jämför kronprins Mohammed bin Salman med den unge Saddam Hussein i Irak. För TT här i SVT Nyheters tappning, den 29 april.

Skärmdump från SVT Nyheters hemsida.

Skärmdump från SVT Nyheters hemsida.

Turkiet och Ryssland diskuterar kriget i Syrien

P1 Morgon om president Erdogans besök i Moskva den 9 april – hans tredje möte med president Putin sedan årsskiftet. Ett samtal med UI:s Martin Kragh och mig om Natolandet Turkiets köp av ett ryskt luftvärnsrobotsystem, om Idlibprovinsen, om rysk naturgas – och om Erdogans djupa misstro mot USA, vilket Putin utnyttjar. Lyssna på inslaget här:Bilden av Saudiarabien har förändrats efter mordet på Jamal Khashoggi

Det finns ett före och efter den 2 oktober 2018 – dagen då Jamal Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att aldrig komma ut levande igen. Sex månader efter mordet på honom berättar jag för TT hur synen på Saudiarabien och dess kronprins har förändrats. Här i Aftonbladets tappning, den 3 april 2019.

“Risk för turkisk invasion – om inte Trump tänker om”

Intervjuad av Svenska Dagbladet, den 23 mars. Länk här.

IS sista fäste i Syrien har fallit – men det virtuella kalifatet finns kvar

Terrorgruppen IS har inte längre något territorium i Syrien, men är långt ifrån besegrat. Kommenterar för TT här, tillsammans med Aron Lund för Utrikespolitiska institutet. Här i SvD:s tappning, den 23 mars.

SVT Direkt – om den territoriella segern över IS i östra Syrien

Först i direktsändningen forskaren Magnus Ranstorp från Försvarshögskolan, därefter jag (efter cirka 8 minuter). Länken till SVT Play ligger bara ute några dagar.

Skärmavbild 2019-03-25 kl. 22.54.22.png

Kort om IS digital kalifat

En kortversion på SVT webb efter direktsändningen ovan. 23 mars. Länk här.

Trumps erkännande av Israels annektering av GolaN: MOtiv och konsekvensr

Intervjuad av Svenska Yle Nyheter. Ligger som första inslag i Aktuellt 17. Intervjuare: Johanna Minkkinen. Länk här.

Stridsflyg mitt i storbråk mellan USA och Turkiet

Ankara och Washington är på kollisionskurs efter Turkiets beslut att köpa det ryska luftvärnrobotsystemet S-400. Det kan äventyra produktionen av det nya stridsflyget F-35. Turkiet har beställt 100 plan, och står samtidigt för en viktig del av tillverkningen. Kommenterar för Svenska Dagbladet, den 17 mars. Länk här.

Om den saudiske kronprinsens liv och maktfullkomlighet

Intervjuad i Expressen den 14 februari. OBS – det krävs inloggningskod för Premiumläsare. Länk här:

Reformer av arbetsrätten i Qatar måste tillämpas fullt ut – Fifa har ett ansvar

Kafalasystemet har lett till förfärande höga dödstal bland utländska byggnadsarbetare, som bygger arenor och infrastruktur inför fotbolls-VM 2022. Men strålkastarljuset på landet inför World Cup 2022 har tvingat fram reformer av arbetsrätten. Tillämpningen går dock trögt. Fifa måste pressa på. Kommenterar för TT. Här i SvD:s version, 28 jan.

Kurdisk YPG-milis mellan hammaren och städet efter Trumps brådstörtade reträtt

Intervjuad på juldagen av TT om hur Trumps reträtt från Syrien ändrar hela spelplanen i regionen och om hur den kurdiska YPG-milisen som USA tidigare använt som marktrupp i kampen mot IS, nu hamnar mellan hammaren (Turkiet) och städet (Assadregimen). Länk här:

Trumps beslut att ta hem amerikanska trupper från Syrien: En JULklapp till Erdogan, Putin och Iran

Intervjuad av Carin Göthelid i Svenska YLE:s tv-sändningar den 21 december – om hans påstående att IS är besegrat, hur terrorgruppen agerar nu, vilka som tjänar på detta beslut, vem som fyller tomrummet, vad det kan betyda för kurderna i Syrien, hur samtalet mellan Turkiets president Erdogan och Trump kan ha påverkat beslutet - och mycket mer. Länk till inslaget på denna länk.

Samtalen om Jemen: Ett fönster som öppnats på glänt

För P1 Morgon, den 7 december 2018

Försiktig optimism efter första samtalsrundan om Jemen

Intervjuad av Expressen den 6 december. Här citeras också utrikesminister Margot Wallström, FN:s sändebud Martin Griffiths samt Ashi al-Kahwati vid Utrikespolitiska institutet. Länk till texten här.

Första utlandsresan för Mohammed bin Salman efter mordet på Khashoggi.

Intervjuad av Sharon Jåma om den saudiske kronprinsens besök i Abu Dhabi. Men den stora frågan blir om han kommer att besöka G20 mötet i Argentina i slutet av månaden. Inslaget här kommer cirka 12 minuter in i sändningen. Från Studio Ett kväll den 22 november.


Finns det förutsättningar för en vapenvila i Jemen?

Kommenterat för P1:s Studio Ett, den 21 november 2018. Första inslag i sändningen under 16-timmen.

Saudiexpert: Kronprinsen kan vara på väg bort

Intervjuad av Svenska. Dagbladet, den 21 nov 2018. Länk här.

Hur säkert sitter Saudis prins Mohammed bin Salman?

Kommenterar för SR:s Godmorgon, världen, den 28 oktober 2018 – efter uppgifter om nya makabra detaljer kring mordet på den saudiske regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi, vilket bland annat föranledde Tyskland att frysa sin vapenexport till Saudiarabien tills mordet är utrett.  

Skärmavbild 2018-11-04 kl. 08.27.55.png

Hör hela inslaget här:

Erdogan vill få bort kronprinsen

Kommentar i SR:s Studio ett den 23 oktober 2018


Khashoggis död kan undergräva kronprinsen

Kommenterar avhoppen från investeringsmötet Davos i öknen, för TT. Länk här i SvD:s tappning den 23 oktober 2018.

Nu ökar rädslan bland den saudiske KRONprinsens närmaste män

Intervjuad av Maria Carling i SvD om hur mordet på den gamle insidern Jamal Khashoggi, och försöken att mörklägga vad som hände på konsulatet i Istanbul, skapar oro inom den saudiska eliten. Men kritiska makthavare, däribland prinsar, vågar inte vädra sin oro högt. Länk här till intervjun i SvD den 21 oktober 2018.


Skulle misstanken stärkas om att kronprins Mohammed bin Salman har beordrat mordet på Khashoggi kommer det att stänka på Trumps svärson Jared Kushner

Kommenterar den starka banden mellan Trumpadministrationen och Mohammed bin Salman i Studio ett den 19 oktober. I samtalet deltar även Patrick El-Cheikh från Svensk-saudiska affärsrådet. Hör inslaget cirka 30 minuter in i programmet.


Många frågor och bara anonyma läckor ger svar

Kommenterar utredningen kring misstänkta mordet av Jamal Khashoggi, i gott sällskap med Paul T Levin, chef för Turkietinstitutet vid Stockholms universitet. Bristen på tredje, oberoende part som utreder mordmisstankarna ökar risken för att slutsatserna kommer att politiseras, menar jag, eftersom Erdogan inte vill ha USA emot sig och behöver saudiska investeringar i Turkiet. Här länk till GP:s version, men den finns också på många andra nyhetssajter. 17 oktober 2018.

Mordet på Khashoggi var till för att statuera exempel och skrämma andra oliktänkande saudier till tystnad

Intervjuad av Mattias Dellert på SVT Kulturnyheterna den 16 oktober 2018, samtidigt samttdigt som de groteska detaljerna kring mordet håller på att rullas upp. Länk här. 

Sista glimten av Jamal Khashoggi, när han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018. Jag träffade honom några månader tidigare på en konferens i Istanbul. Innan dess intervjuade jag honom i Riyadh i mars 2011. Då hade han ett toppjobb som publicist i sitt hemland, beskyddad av oligarken prins al-Waleed bin Talar. Khashoggi hade då ett flott kontor högst upp i den saudiska huvudstadens landmärke, 99-våningsbyggnaden Kingdom Center. Att en tidigare så högt uppsatt person av allt att döma blivit bestialiskt mördad på sitt hemlands beskickning visar att de härskande har bestämt sig för att tysta alla oliktänkande. Det för tankarna till några av arabvärldens tidigare mest hårdhänta diktatorer – som tillät vissa sociala friheter, men aldrig tillstymmelsen till fritt organiserat civilsamhälle, yttrandefrihet eller rätt att ifrågasätta makten.

Sista glimten av Jamal Khashoggi, när han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018. Jag träffade honom några månader tidigare på en konferens i Istanbul. Innan dess intervjuade jag honom i Riyadh i mars 2011. Då hade han ett toppjobb som publicist i sitt hemland, beskyddad av oligarken prins al-Waleed bin Talar. Khashoggi hade då ett flott kontor högst upp i den saudiska huvudstadens landmärke, 99-våningsbyggnaden Kingdom Center. Att en tidigare så högt uppsatt person av allt att döma blivit bestialiskt mördad på sitt hemlands beskickning visar att de härskande har bestämt sig för att tysta alla oliktänkande. Det för tankarna till några av arabvärldens tidigare mest hårdhänta diktatorer – som tillät vissa sociala friheter, men aldrig tillstymmelsen till fritt organiserat civilsamhälle, yttrandefrihet eller rätt att ifrågasätta makten.

“Med sina kritiska kolumner i Washington Post har Khashoggi stört makten i Riyadh”

Kommenterat i SVT Aktuellt, den 12 oktober 2018. Länk här till ett klipp ur inslaget.

Den saudiska kronprinsen låter kvinnor köra bil men kränker också mänskliga rättigheter och tar initiativ till krig

Kommenterat Saudiarabien och Khashoggis försvinnande för Svenska YLE, den 12 oktober. Länk här.

Surrealistisk rysare kan bli kris för Trump

Kommenterar för TT, här i SvD:s version, den 11 oktober 2018. Länk här.

Ännu inga spår av försvunnen saudisk journalist

Kommenterar i P1 Morgon den 11 oktober 2018 tillsammans med radions Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén

Fängslade saudiska demokratikämpar prisas

Kommenterar beslutet att tilldela tre saudiska demokratikämpar årets Right Livelihood Award. För TT via denna länk i Aftonbladets version. Den 24/9 2018.

Miljoner barn i Jemen riskerar svältkatastrof, förvärrat läge efter offensiv mot Hodeidah

Inslag P1:s Studio ett, den 20/9 2018 (cirka 16 minuter in i sändningen). Förutom mig hör ni även Gabriel Karlsson från Röda korset.

Buffertzon ska skydda Idlibs invånare

Kommentarer för TT den 17/9 2018. Här länk till SvD:s version.

Huggsexa om Idlib på dagens toppmöte om Syrien

Kommentar för TT, nu med Aron Lund, den 7/9 2018. Länk här till SvD:s version. 

Expert: Ingen Idlib-offensiv före toppmöte

Kommenterar för TT, här i SvD den 5/9 2018.

Authoritarian at home – Impulsive abroaD: Erdogan's foreign policy in the Middle East 

UI Brief, No 7, 2018, June 2018

Skärmavbild 2018-06-29 kl. 00.01.06.png

Read it as a PDF on this link: https://www.ui.se/globalassets/ui.se-eng/publications/ui-publications/2018/ui-brief-no7.-2018.pdf

 

Trumps brott mot Iranavtalet ökar risken för kärnvapenspridning

Kommenterar i SR:s Studio Ett, i studion tillsammans med Susanne Palme den 9/5. Senare i sändningen hördes Rolf Ekéus och statsvetaren Anders Persson. 

Oro för ökade spänningar i Mellanöstern

Kommentar för TT, här i Aftonbladets version den 9/5

En amerikansk örfil mot DE allierade i Europa

Skriver i Hufvudstadsbladet om Trumps brutala sätt att riva upp multilaterala avtal, nu senast kärnenergiavtalet med Iran. Den 9 maj 2018. Länk till artikeln här. 

Nya hotet i Mellanöstern: krig mellan Iran och Israel

Intervjuad av Aftonbladet, den 6/5.

Libanon går till val efter nio år

Gäst hos SVT Aktuellt den 3/5 inför valet i Libanon. 

DI:s ekonomistudio. Om Syrien, FN och säkerhetsrådets möte i Backåkra 

Gäst i studion hos Jon Åsberg den 23/4. Länk till hela programmet här.

Skärmavbild 2018-04-24 kl. 10.50.04.png

 

Expert: Visar hur dysfunktionellt FN-systemet är 

Kommenterar tre västmakters anfall mot mål i Syrien, efter ännu ett ryskt veto. 14 april. Länk till intervjun i Aftonbladet här.

Palestinierna känner sig övergivna 

Kommenterade protesterna i Gaza och Israels svar för Kyrkans Tidning och tidningen Sändaren den 10 april. Länk här

 

Splittrat EU riskerar att bli Erdogans slagpåse

Intervjuad av Dagens ETC; publicerat den 26 mars 2018. Länk här. 

Krigen i Mellanöstern handlar om energidominans

Framträdande vid Stockholms universitets hållbarhetsforum den 21 mars 2018 – här intervjuad av EFN TV tillsammans med övriga föreläsare, Therese Uddenfeldt och Mikael Höök. 

Min föreläsning på Stockholms universitets hållbarhetsforum ligger på YouTube – du hittar den också på denna sajt under fliken Föreläsare/Lecturer.

Iran: Maktkamp, sociala protester och kvinnors kamp för sina rättigheter 

Lyssna till UI Podcast från ett seminarium med Mohammed Fazlhashemi, professor i islamisk teologi, Sepideh Nekomanesh, doktorand vid Stockholms universitet, och mig. Moderator: Nathalie Besèr. Medelhavsmuseet på Internationella kvinnodagen den 8 mars. 

Hur man vi förstå Turkiet?

UI-seminarium den 19/3, i samarbete mellan Svenska PEN, Kung Vitterhetsakademien och UI. Rader av medverkande: Arne Jarrick, Klas-Göran Karlsson, Can Dündar (via länk), jag själv, Helin Sahin, Ali Gharavi och Laressa Dickey.  Hela seminariet finns på UI Podcast: 

 

Saudisk kronprins besöker USA

Intervjuad i P1:s Godmorgon världen den 18/3 av Sara Stenholm Pihl om den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans charmoffensiv i Lodon och hans kommande besök hos Trump. Vi talar om MBS, Trump och Iran – och om utsikten för att det saudiska Vision 2030 ska lyckas. 

Länk här. 

Komplexa strider i krisens Jemen

Om striderna mellan Saudi- respektive UAE-stödda krafter i Aden. Min kommentar för TT: "Kriget i Jemen är som en rysk docka, inne i det stora kriget pågår flera konflikter". Länk till SvD här.

Protester bland unga och arbetslösa sprider sig i Iran

Kommenterade #IranProtests i SVT Aktuellt den 2 januari. Länken här går att se fram till den 9 januari 2018. 

"TRUMP HAR SPELAT UT MEDLARENS BÄSTA KORT" 

Intervjuad av SVT:s Anna Hedenmo i SVT Agenda om Trumps utspel om Jerusalem. Om vad som kan hända nu – och om Sveriges erkännande av Palestina. Den 10 december 2017.  Cirka 27 minuter in i sändningen på denna länk. 

Behövs det en ny medlare till Israel-Palestina-konflikten?

Intervjuad av SR:s Godmorgon, världen den 10 december 2017 efter Trumps utspel om Jerusalem. I sändningen hör ni även gästtalaren på UI, professor Beverley Milton-Edwards från Brookings Doha och Queen's University, Belfast. Mer info här. 

Starka reaktioner i arabvärlden om Jerusalemstatus

Kommenterar Trumps omsvängning i synen på Israels huvudstad och ockupation för SVT Nyheter den 6 december 2017.

Stor oro inför Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad

Kommenterade i SR:s Studio ett tillsammans med radions Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén. 5 december 2017.

Skärmavbild 2017-12-09 kl. 11.30.10.png

En Bromance som skakar Mellanöstern

Intervjuad av SVT Nyheter om vad närmandet mellan Trumps svärson Jared Kushner och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman betyder för regionenPublicerad 2 december 2017.

Geopolitical Realignements: Turkey in an Unstable Region

Ett samarrangemang mellan UI och Stockholm Institute of Turkish Studies (SUITS). I panelen Marc Pierini, under många år EU-ambassadör i Ankara, nu vid Carnegie Europe; Michael Sahlin, tidigare svensk ambassadör i Ankara, nu knuten till SUITS, och jag själv. Moderator: Paul Levin, föreståndare för SUITS.

Se hela seminariet på Youtube:

 

Hetlevrad kronprins rör om i Saudiarabien

Kommenterar massarrestringar och palatskuppen i Riyadh för TT, här i Dagens Nyheter den 5 november 2011.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien?

Kommenterar för Sveriges Radios Människor och tro, den 26 oktober 2017. Lyssna på programmet här.

Hur kan jihadistiska konflikter lösas?

UI-seminarium i Kulturhuset med Isak Svensson, professor i Fred- och konfliktforskning i Uppsala, SVT:s prisbelönta grävreporter Sanna Klinghoffer; kommittésekreterare Adel Elsayed Sparr vid den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, och mig. Moderator: Aras Lindh, programsamordnare och analytiker, Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet, UI

 

Bashar al-Assad styr vidare – i ett sargat Syrien 

Kommentar för TT, återgivet i rader av tidningar. Här i GP den 9 oktober 2017.

Saudiska kvinnor ska få köra bil – snart

Saudiarabiens kung Salman överraskade med ett dekret i september 2017 ska som ge kvinnor rätt att köra bil från juni 2018. Saudiska kvinnor har kämpat länge mot förbudet. Men så länge det manliga förmyndarskapet är kvar kan det inte omfatta alla saudiska kvinnor. Så här kommenterade jag för P1 Morgon:

Rätten att köra - en delseger i kampen mot könsapartheid

Kung Salmans dekret om kvinnlig bilkörning – en helomvändning från tidigare positioner – visar att de styrande kan köra över det ultrareligiösa etablissemanget bara de vill. Mer om detta i min analys för Utrikesmagasinet. Länk ovan.

Vad tycker fisken om vattnet?

Läs vad jag med flera på Magasinet Arenas stora fråga. Har religion gjort mer nytta än skada? 

Länk här. 

 

När demokratin dör: Vad kan Sverige och EU göra för Turkiet?

I panelen: Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, SUITS; Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg; MP:s utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar, som också sitter i styrelsen för Svenska stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet; samt UI:s analytiker och programsamordnare Aras Lindh. Och med mig som moderator. Detta event var ett samarbete mellan Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, SUITS, och UI.

Utvecklingen i Mellanöstern och konsekvenser för Sverige.

Samtal i Almedalen 2017 för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Medpanelister: Leif Stenberg och Björn Brenner. Hela samtalet här:

 

Krisen kring Qatar kan eskalera 

Om isoleringen av Qatar från Saudiarabiens, Bahrains, Egyptens och Förenade Arabemiratens sida. För Hufvudstadsbladet den 20 juni.

 

Ny kronprins i Saudiarabien

Om den nya tronföljden i Saudiarabien – kommentar för P1:s Studio Ett den 21 juni 2017,

 

Hos Nordegren & Epstein i P1 den 5 juni 2017 om Qatarkrisen:

En ny farlig spricka öppnas i Mellanöstern

Om Turkiet under Erdogan:

An Impulsive Actor in the Middle East

Publicerad av Global Policy & Arab Digest, den 28 juni 2017. (På engelska). Länk här. 

 

 

 

 

 

 

UI-seminarium den 23 januari 2017:

Trump och omvärlden

 

Om Egypten, Libyen och Tunisien sex år efter arabiska våren

Palmecentrets Evin Incir ledde samtal med Mikael Eriksson från FOI, Ann Måwe från UD och mig. Finns på SVT Play. Länk här.

Iran på frammarsch i Mellanöstern

Kommenterar för TT:s Sofia Eriksson, här publicerat i Aftonbladet den 26 december 2017.

Om Stefan Löfvens besök i Saudiarabien

I P1 Morgon med Birgitta Ohlsson (L):

slutsatser av Löfvens Saudibesök

Hos Nordegren & Epstein (cirka 8 minuter in i programmet):

Det fatala kuppförsöket i Turkiet i juli 2016, utrensningarna som följde på dem och folkomröstningen om en ny författning, som kan göra president Erdogan till envåldshärskare, har jag kommenterat i SVT:s extrasändningar, i Studio Ett, för TT och i flera andra sammanhang, bland annat i SvD och Hufvudstadsbladet. 

På Sveriges radios scen i Almedalen med SR:s Cecilia Uddén och SVT:s Stina Blomgren – ett samtal om vilka grepp journalister använder när vi ska skildra människor som har förlorat allt. 

Efter terrordåden mot Atatürkflygplatsen i Istanbul – som gästkommentator i SR:s Människor och tro – hör de tio första minuterna av programmet, där även Ülkü Holago rapporterar från Istanbul.

Länkar till min medverkan i rader av andra radioprogram – bland annat P1 Morgon, Studio Ett, Ekot, Människor och tro, Nordegren och Epstein – finns på Sveriges radios hemsida.  

När Raji Sourani, chef för Palestinian Center for Human Rights i Gaza samt Right Livelihoodpristagare, talade på UI-seminarium i maj 2016 var jag kommentator i panelen tillsammans med Pål Wrange, professor i folkrätt. Se seminariet nedan. 

 

I SVT Aktuellt har jag kommenterat Syrienkriget, Turkiet, EU:s intention att teckna ett avtal i migrationsfrågan med ett Libyen i sönderfall; IS/Daesh förluster, terrordåden i Paris och många andra frågor.

Gäst i SVT Agenda:

Ett riskmoment för Saudiarabien 

(om Jemen, 29 mars 2015)

Om Saudiarabien och IS 

(2014)

"Väldigt intressanta medgivanden"

(2014)

FN och Islamiska staten

Paneldebatt i Stockholm Konserthus, arr: Svenska FN-förbundet. 

Övriga länkar till min medverkan i SVT i olika sammanhang hittar du här.

Medverkan i Folke Bernadotteakademins panelsamtal 2015 om internationell fredsmedling. Kronprinsessan Victoria invigde samtidigt en utställning om Folke Bernadotte som mördades i Jerusalem den 17 september 1948. 

Från Almedalen 2015:

Time to talk to the terrorists?

Ett panelsamtal med Tony Blairs förre stabschef Jonathan Powell, författaren och diplomaten Ingmar Karlsson och mig. Moderator Marika Griehsel.

Hela seminariet på länk här.

The Local has a blog post with some high lights from this seminar, in English. 

The Middle East Beyond the Headlines – Mellanöstern bortom rubrikerna

A discussion in Visby Cathedral with the Yemeni/Swedish blogger Afrah Nasser, senior diplomat Jan Henningsson and me. Moderator Erik Lysén, international officer at the Church of Sweden. In English. (Video below).

Islamiska statens framryckningar i norra Irak

Samtal i Lunds stadshall i september 2014 med professor Leif Stenberg och författaren Ingmar Karlsson

Idrottens slavar

Bokmässan 2014, arr: LO-TCO:s biståndsnämnd. Moderator: Kristina Henschen.