Mellanöstern- och Turkietanalytiker

I SVT Agenda.




Jag är oberoende analytiker och frilans.

Jag är knuten till Utrikespolitiska institutet (UI) som associerad senior medarbetare, men det är ingen anställning. Mer om min verksamhet som föreläsare, journalist och moderator ligger på övriga flikar.


MedieKommentaRer – och medverkan i poddar


På lång sikt finns hopp för Syrien

Poddsamtal om omväldvningarna i Syrien – för Dagens Arenas podd Magasinet. Med programledare Jon Andersson och med mig som gäst den 11 december 2024, tre dagar efter Bashar al-Assads fall.

Länk här.


Därför anfaller Israel hundratals mål i Syrien

Israel har genomfört över 300 flyganfall i Syrien och bland annat slagit ut landets flotta, helikoptrar, luftförsvar med mera. Mina kommentarer här för Studio Etts kvällssändning den 10 december.


offrad diktator – om Assads fall, vinnare och förlorare

Utrikesbyrån i SVT med Aron Lund, programledaren Rebecca Randhawa, Stina Blomgren och mig. Finns på SVT Play. Snabbinsatt program, inspelat den 10 december, två dagar efter diktatorns fall.

Vad kan hända nu i Syrien?

Vad kommer den närmaste framtiden att innebära för Syrienl? Intervjuad av Svenska YLE:s Nordenkorrespondent Magnus Swanljung på en vintrig gata i Stockholm. (En dag när många medier ville ha kommentarer tackade jag nej till de flesta med undantag för Svenska YLE, kanske för att jag uppskattar minoritetsspråksmedier och nordiskt samarbete). Inslaget ligger några minuter in på denna länk från YLE Nyheter. Från den 9 dec 2024.



Maktvakuum i Syrien – flera länder ingriper

Kommenterar för Ekot, intervjuad av Besir Kavak.



Därför är Assad i Moskva

Ett kort klipp med mig ur ett längre inslag i P1 Morgon med där även Paul Levin medverkade dagen efter Bashar al-Assads fall.

Det här krävs för att Syrien ska byggas upp igen

Ett klipp med mig ur P1 Morgon den 9 december. Länk här.

Assads hastiga fall

SVT Agenda hade snabbt ändrat om i sina planer efter Bashar al-Assads plötsliga fall och gjorde ett fullmatat inslag med utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M), Omar Alshogre som fängslades av regimen som 17-åring och Carl Skau, operativ chef för FN:s livsmedelsprogram. Samt ett studiosamtal med Aron Lund från FOI och mig (cirka 6 minuter in i sändningen). Programledare Katia Elliot. Länk här.

Ryssland ser Assad som en rutten frukt som de lät falla

Ett kort klipp med mig från en timmes extrasändning i Ekot söndagen den 8 december, dagen då Assads 54 år gamla diktatur imploderade och han själv flydde landet.

“Så kan framtiden se ut i Syrien efter Assad”

Intervjuad i Aftonbladet av Alexander Rodriguez den 8 december. Länk här.

Kriget i Syrien påverkar hela regionen

God morgon världen den 8 december 2024 med Samar Hadrous, Aron Lund och mig med flera – några timmar innan det bekräftats att Syriens diktator fallit.


Det avgör Gazas framtid

Radiokorrespondenter Mellanöstern den 12 november. Med Cecilia Uddén, programledaren Olle Wiberg och mig i studion.

USA-byrån: Krigspresident

SVT Tis 8 oktober

SVT Utrikesbyrån om det amerikanska presidentvalet, Israel och Iran. Med Billy McCormac, Sara Stenholm och programledare Rebecca Randhawa.

Direktkonfrontationen mellan Iran och USA:s nära allierade Israel är ett faktum. Hur påverkas det amerikanska presidentvalet av krig i Mellanöstern? Vilken kandidat tror amerikanerna på som krigspresident? Och vem vill israelerna se i Vita Huset? I studion: Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker knuten till Utrikespolitiska institutet, Sara Stenholm, programledare för SR:s USA-podden, och Billy McCormac, politisk analytiker med bakgrund inom Republikanerna. Programledare: Rebecca Randhawa.

Länk till programmet här.


Ett år av krig i Mellanöstern

Med SVT:s korrespondenter Gilda Hamid-Nia från Beirut och Samir Abu Eid från Tel Aviv, samt med Alexander Atarodi och mig i studion. Programledare Marcus Carlehed. Länk här på SVT Play. Kan ses till den 14 oktober.

Ett år efter Hamas terrorattack: Vad kan hända nu?

Isabell Schierenbeck och jag kommenterar i Studio Ett utvecklingen i regionen ett år efter Hamas attack mot Israel: eskaleringen mellan Israel, Hizbollah och Iran, förutsättningarna för en vapenvila, tvåstatslösningen och riskerna för ett regionalt storkrig.

Iransk robotattack mot Israel

SVT Aktuellt den 1 oktober. I inslaget medverkade även Rouzbeh Parsi på länk. Här programledaren Jon Nilsson och jag i studion.

Har Israel besegrat Hizbollah?

Med Aron Lund, FOI, och programledaren Jon Nilsson i SVT Agenda den 30/9. Länk på SVT Play.


Netanyahu talade i FN:s generalförsamling

Direktanalys från mig av den israeliske premiärministerns tal där han riktade udden mot Iran och dess allierade i regionen. Lina Malers rapporterade samtidigt från Beirut. Studio ett, den 27/9.

Israel varnar för ny markinvasion

Intervjuad av P1 Morgon om de två tidigare Libanonkrigen 1982–2000 och 2006. Från den 27/9.


Expert om förslag på tvåstatslösning: Måste tvingas fram

Intervjuad av Dagens Arena om det fredsförslag som presenterats av Israels förre premiärminister Ehud Olmert och Palestinas förre FN-ambassadör Nasser al-Qudwa. Från 30/9. Länk här.

Hizbollah-ledaren lovade vedergällning

Direkt efter det att Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah hållit tal till nationen (och världen) efter de förmodat israeliska attackerna i Libanon när personsökare och walbie-talkies förvandlades till bomber och libanesiska sjukhus fylldes med skadade tog Studio Ett, ett större grepp. Med mig i studion, Johan-Mattias Sommarström från Tel Aviv och Lina Malers från Beirut.

Lyssna gärna här.


Emiren av Qatar besökte Sverige

Sheikh Tamim, statschef i Qatar besökte Finland, Sverige och Norge samtidigt som förhandlingarna om eldupphör i Gaza och utväxling av gisslan respektive fångar kollapsat än en gång. Varför kom ledaren för detta lilla stenrika emirat som har en central roll som medlare till Nordeuropa just i detta känsliga skede? Om det och mycket annat talade jag i P1:s Studio ett. Länk här.



Hamasledare mördad i Teheran

I Aktuellts studio den 31 juli 2024.

Kommenterar det upptrappade läget och de ökade spänningarna i Mellanöstern i SVT Aktuellt – tillsammans med statsvetaren Anders Persson.

Vi har olika perspektiv – till gagn för tittarna, hoppas jag. Programledare David Boati. Länk till hela programmet här – inslaget ligger först i sändningen den 31 juli.


Risk för storkrig i Mellanöstern efter Hamasledares död

Längre inslag i P1:s Studio Ett med mig och tre andra kommentatorer: Magnus Ranstorp, Jan Hallenberg och Jonathan Conricus. Länk här.

Radiokorrespondenterna: F D gisslan med Netanyahu till USA

Gästspelade hos Radiokorrespondenterna - tillsammans med SR:s utsända Mia Odabas och programledare Olle Wiberg. Om Netanyahus keps märkt ”Total Victory”, om den nya spelplanen i USA med Kamela Harris, om varför frigivna i gisslan och kvarvarande gisslans anhöriga som varit kritiska till Netanyahu följer med – och mycket annat. Från den 23 juli 2024. Länk här.

Saudisk investering i svensk motorfabrik skapar oro

Den saudiska oljejätten Aramco köper in sig i Volvo Cars gamla motortillverkare. Aramco räknar med att förbränningsmotorn lever kvar länge. I denna nyhetsartikel skriven av Tomas Augustsson varnar jag för att köpet kan få säkerhetspolitiska konsekvenser för Sverige.

SvD den 9 juli 2024.

Länk här.

Israel och Hamas tolkar FN-resolutionen olika

Ett klipp från SVT Nyheter från ett lite längre studiosamtal i SVT Aktuellt den 11 juni – om den nya FN-resolutionen om vapenvila i Gaza. Om de skrala förutsättningarna till att resolutionen ska efterlevas, och varför det är så.

Länk här.



Om Högerextremisterna i Israels regering som vägrar vapenvila

En podd med Svenska Dagbladet, Dagens story. Lyssna här.


60 år sedan bildandet av PLO

Den 2 juni var det 60 år sen PLO, Palestinska befrielseoorganisationen, bildades. Under många år drev PLO en väpnad kamp mot Israel. Efter Osloavtalet 1993 skakade man för första gången hand och kom överens om att ge fred en chans.




Svåra frågor – om krig

Med Erik Blix som programledare var vi fyra i en expertpanel som fick svara på lärares svåra frågor om krig – och hur man hanterar dagens krig i undervisningen. Programmen, som ligger på UR Play och SR Play, riktar sig direkt till lärare och handlar bland annat om hur lärare ska förhålla sig till elever som själva har upplevt krig eller andra elever som är rädda för ett tredje världskrig. Och hur kan de undervisa om kriget mellan Israel och Hamas utan att förstärka polariseringen?

Länk till första avsnittet här.

I andra avsnittet ställdes bland annat frågor om hur lärare ska undervisa om krig och konflikter i regioner som elever kommer ifrån och hur de kan hantera elevers oro i och med Sveriges inträde i Nato. Hur kan elevers ålder vägas in när man pratar om svåra konflikter?

Länk till andra avsnittet här.

Båda programmen spelades in den 29 april 2024.


USA pausar leverans av tunga bomber till Israel

… men inte det stora paketet på 13 miljarder dollar i militärt stöd. Vad betyder det?

Hör mina kommentarer i SVT Aktuellt via denna länk (cirka 10 minuter in i programmet, till och med 17 minuter).

8 maj 2024.

Irans proxykrigare

Utrikesbyrån den 23 april. Programledare Prescilia Haddad samt SR:s Johan Mattias Sommarström, Michael Schulz från Göteborgs universitet och jag runt bordet. Från Libanon rapporterade Gilda Hamidi-Nia och från Irak Stina Blomgren

Länk till programmet här på SVT Play.


Vedergällningen – Utrikesbyrån om Israel och iran

Blir det ett storkrig i Mellanöstern och hur gick Iran och Israel från att vara vänner till ärkefiender? Frågor som vi diskuterade i Utrikesbyrån den 16 april med programledare Rebecca Randhawa. Och som gäster Stina Blomgren, Carl Bildt och jag. Länk till programmet här.


Varför hjälpte Jordanien Israel under attacken från Iran?


Så kan konflikten utvecklas: Som Pandoras ask

Kommenterar upptrappningen mellan Iran och Israel i SVT Aktuellt, den 15 april 2024. Tillsammans med Jan Hallenberg. Länk här.



Geopodden: Kriget mellan Hamas och Israel

Inspelat den 8 april. I samtal med Andreas von der Heide och Linda El Naggar.

Länk här.




Ett halvår av krig i Gaza

Medverkade i SVT Agenda den 7 april, i samtal med programledare Anna Hedenmo.


sex månader av krig i Gaza – 50 minuter i SVT NYheter Direkt

Innan dess var jag kommentator i SVT Nyheters specialsändning om kriget. I studion också programledare Karin Fagerlund och utrikesreporter Stina Blomgren. I sändningen medverkade även Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid samt från Jerusalem utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia.


Experten efter sex månader av krig i Gaza: Ligger i USA:s händer

Från P1 Morgon den 6 april 2024.

Oro för upptrappning efter attack mot Irans konsulat

Kommemterar risken för en regional upptrappning efter den flygattack mot Irans konsulat i Damaskus som dödade bland annat en ledande general inom det iranska revolutionsgardets utlandsstyrka. Även Jan Hallenberg medverkar här i Studio ett från den 2 april 2024.

Studio Expo: Så påverkar israels extremhöger regeringen


Godmorgon världen om Israel, Hamas och de civilas lidande

Medverkande: Sverige Radios mellanösternreporter Johan-Matthias Sommarström och jag. Programledare: Jesper Lindau. 3 mars 2024.

Netanyahu spelar högt

Just hemkommen från ett besök i Israel. Kommenterade Netanyahus tal om “total seger”, vilket kritiseras av Israels förre försvarschef general Eisenkot och medlem i krigskabinettet som “orealistiskt”. För SVT Aktuellt, den 7 feb 2024.

Länk här, där det också finns en länk till ett klipp från inslaget.


Vacklar Israels beskyddare?

Utrikesbyrån den 16 januari. Ur SVT:s programinformation: Efter Hamas terrorangrepp försäkrade Joe Biden att USA alltid skulle stötta Israel. Men efter månader av israeliskt anfall mot Gaza skärper nu USA tonen men samtidigt är stödet för Israel fortfarande stort i USA. Så vilken sida vinner kampen om den amerikanska opinionen? Står USA på Israels sida till vilket pris som helst? Och vad innebär det för vår sida Atlanten? Medverkar gör fd USA-korrespondent Stefan Åsberg, Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren och amerikanske PR-strategen Elizabeth Walentin. Programledare: Rebecca Randhawa. Länk till programmet här.

Experter: Risk för vedergällning efter attackerna

Kommentarer för DN efter brittiska och amerikanska bombningar av houthifästen i Jemen. 12 jan.

Länk här.

Ett Gaza som blir obeboeligt under lång tid

Medverkade i SR:s Gormogon världen den 7 jan 2024.


Neverna på helspänn i hela regionen

Kommenterade risken för regional upptrappning med anledning av kriget mellan Israel och Hamas. För TT, här med en länk till Göteborgs-Posten. 6 jan 2024

Netanyahu pekas ut som ett hinder för fred

Svenska Dagbladet den 21 december – med kommentarer från professor Isabell Schierenbeck, Peter Haldén på Försvarshögskolan och mig. Länk här.


TURKEY VOTE ON SWEDEN NATO BID APPEARS IMMINENT – MAYBE.

Intervjuad av Diego Cupolo, chefredaktör för Turkey Recap, tillsammans med några andra röster. (Mina kommentarer ligger bakom en betalvägg). Länk här till artikeln från den 20 december 2023.


Är tvåstatslösningen begravd under Gazas ruiner?

Fördjupande samtal i Svenska YLE:s Nyhetspodd. Ur YLE:s programinformation: ”Efter femtio dagar av krig och tusentals döda kvinnor och barn, är Israel och Hamas nu redo att lägga ner sina vapen i fyra dagar. Är det tillfälliga eldupphöret ett första försiktigt steg mot en mera hållbar vapenvila och nya fredsförhandlingar? Eller är tvåstatslösningen begravd djupt under Gazas ruiner? Framtiden ser mörk och dyster ut, men vi kan inte ge upp hoppet om fred i Mellanöstern, då låter vi extremisterna vinna. Det säger journalisten och Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren.”

Hör samtalet här.

Expert: Förhandlingarna om eldupphör är som ett “chicken race”

Intervjuad av SvD om förhandlingarna i Qatar och om de många stötestenarna längs vägen innan en del av gisslan kan släppas i utbyte mot en tids eldupphör, och kanske frigivning av palestinska fångar (ännu oklart vilka) samt möjligen ett upphåll i Israels överflygningar av drönare när gisslan ska släppas. Publicerat den 19 nov på webben och den 20 nov i papperstidningen.

Länk här.


Qatars roll i kriget mellan Israel och Hamas

Gäst i Godmorgon världen för att tala om den pågående medling som pågår i Doha – dit Mossads och CIA:s chefer reser för att med Qatar som mellanhand förhandla med Hamas som har några exilledare där. Den 19 nov.

Tänker Israel återockupera Gaza?

Kommenterade premiärminister Benjamin Netanyahus senaste utspel – som ger utrymme för olika tolkningar – i SVT Aktuellt. Drygt 12 minuter in in sändningen den 7 november via denna länk.


Israel–Hamas: En månad av krig

SVT Nyheter Direkt ägnade en halvtimmes fördjupning åt kriget den 7 november. I studion SVT:s korrespondent Samir Abu Eid, just hemkommen från Israel, statsvetaren Anders Persson och jag. Länk här.

Nasrallah tvår sina händer från Hamas attack

Hizbollahledaren Hassan Nasrallah i Libanon kom med vaga hot men tvådde sina händer från den massiva attack mot israeliska civila som Hamas utförde den 7/10, när han höll tal via länk inför en mångmiljonpublik i ett läge när världen fruktade att kriget mellan Israel och Hamas skulle eskalera. Nasrallahs budskap var att Hamas attack var ”100 procent palestinsk”. Kommenterade talet för TT – här i Aftonbladets tappning – tillsammans med statsvetaren Anders Persson. 4 november. Länk här.

Hos Talkshow i P1: Varför fick lilla stenrika Qatar en medlarroll?

Katherine Zimmerman frågade och jag svarade. Inslaget om Qatar nästan först i programmet. 2 november.


Hur stor är risken för eskalering i Mellanöstern?

Hör professor Jan Hallenberg och mig i radions Studio ett, tisdag den 31 oktober.

Markoperationer inledda mot Gaza

Godmorgon världen 31 oktober 2023: Israeliska marktrupper har gått in i Gaza och bombningen mot Hamas-mål i området intensifieras.

  • Hör Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström, Peter Haldén, Försvarshögskolan, Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker knuten till Utrikespolitiska institutet, Aron Lund Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Mia Hejdenberg, Läkare utan gränser.

Turkiet fyller 100: “Tagit oss ur Atatürks skugga”

Ur TT:s artikeln den 29 oktober 2023:

Turkiet firar hundra år som modern stat. Med stor pompa hyllas landsfadern Kemal Atatürk – och dagens president Erdogan. Två ledare med drag av auktoritär turknationalism. ”Jag ser det som en vindlande röd tråd genom republikens historia”, säger Turkietkännaren Bitte Hammargren.

Hela artikeln på denna länk.

USA och Biden hotar tappa balansen i Mellanösterns allt dystrare dödsdans

Svenska YLE:s Nyhetspodd. Programledare Johannes Taubermann. Om hur USA:s president Biden balanserar på en skör tråd när han lovar Israel mera militärt stöd, men samtidigt försöker förhindra att konflikten med Hamas ska eskalera till ett regionalt storkrig. Hur ska USA klara av att fördöma bombningarna mot civila i Gaza, utan att vända sina judiska vänner i Israel ryggen och samtidigt inte göra arabvärlden rasande? “Det vi nu ser är en dödsdans och en påminnelse om att det som sker i Mellanöstern, aldrig stannar i Mellanöstern”, säger jag här.

Inspelat och publicerat den 20 oktober.

Länk till podden här.

Bästa fiender – Saudiarabiens normalisering med Israel har nu lagts på is

Utrikesbyrån SVT den 17 okt 2023. Runt bordet programledaren Rebecca Randhawa (med ryggen åt kameran här), förra utrikesministern Ann Linde (S), SVT:s utrikesmedarbetare Carl Fridh Kleberg och jag.

Frågor att besvara runt bordet: Kom Hamas massiva attack mot Israel som svar på landets närmande till den regionala stormakten Saudiarabien? Och innebär kriget mellan Hamas och Israel spiken i kistan för fred i regionen?

Programmet finns på SVT Play på denna länk.

Talkshow i P1: Vilka är Hamas?

Hur var det i Gaza när Hamas började växa fram i början av 80-talet, men innan denna palestinska gren av Muslimska brödraskapet gått ut under namnet Hamas och börjat attackera israeliska civila? Hur var det att intervjua en dåvarande Hamasledare i Damaskus 2009? Vad sa han att Hamas ville då?

Och hur ser stödet ut för Hamas bland palestinier idag, när bomberna faller över Gaza efter Hamas massakrer på israeliska civila? Hör mina personliga intryck i P1:s Talkshow, från Gaza, Västbanken och andra platser i Mellanöstern genom åren. Inslaget kommer efter Axel Schulmans basturegler och statsepidemiologen Magnus Gisslén, cirka 21 minuter in i programmet.


I väntan på en markoffensiv


I Jerusalem: Cecilia Uddén. På länk från Lund: professor Karin Aggestam. Och så jag som kommenterade i studion.

Med programledare Jesper Lindau.


Sju dagar av krig i Israel

Studio Ett den 13 oktober om ett bedrövligt tillstånd. Med Peter Haldén, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare UI, SR:s korrespondent Cecilia Uddén. Och mig.


PODD: Våldsspiralen kommer att förvärras

Gästade Magasinet, Dagens Arenas podd, för att tala om kriget mellan Hamas och Israel. Programledare: Jon Andersson. Onsdag den 11 oktober 2023, på krigets fjärde dag.


I Aktuelltstudion om kriget mellan Hamas och Israel

Programledare Cecilia Gralde.

SVT Aktuellt hade ett långt block om det chockartade läget på krigets tredje dag, den 9 oktober. Däribland inslag från Israel av SVT:s Samir Abu Eid, från Libanon av SVT:s Stina Blomgren, med mig som kommentator i studion och professor Isabell Schierenbeck på länk. Se hela inslaget via denna länk, däribland skakande intervjuer med några israeliska tonårsflickor som överlevde medan deras föräldrar massakrerades.


Stor sorg i Israel

Studio Ett den 9 oktober. Med Cecilia Uddén i Jerusalem, mig i radiostudion och FOI-forskaren Aron Lund på länk.

Hamas attack mot Israel

Kommenterar i Sveriges Radio. I inslaget hör ni även Cecilia Uddén från Jerusalem.

Efter Hamas aTTACK: Kommer att resultera i ännu mer våld

Medverkade i TV4, via länk, medan Hans Brun, strategisk analytiker vid NOA, kommenterade från studion.

Länk till inslaget från den 8 oktober här.


Svenska PEN Yttrandefrihetspodden

Ett samtal i Gamla stans bokhandel om Koranbränningar och yttrandefrihet – mellan mig, Mattias Gardell och Somar al-Naher – nu som podd. Samtalsledare, Svenska PEN:s ordförande Kerstin Almegård. Inspelat den 5/9. Lyssna gärna!
Mycket mer än bara Koranbränningar

Kommenterar för norska Klassekampen:

– Dette er mye større enn en koranbrenning. Det er et maktspill som foregår på flere plan her, sier Bitte Hammargren til Klassekampen.

Läs mer i artikeln Kurdere står i dilemma, den 4 augusti, Om Koranbränningar, yttrandefrihet, kurder i Sverige, Turkiet, Natoansökan – och säkerhetspolitik i stort. Samt vem som tjänar på Koranbrännaren Momikas gärningar. Länk till artikeln här.

Sadr tvingar Iraks regering att agera

Ur en TT-intervju med Aron Lund och mig:

“Enligt Irakkännaren Bitte Hammargren använder Muqtada al-Sadr koranbränningen som en hävstång för att lyfta sig själv.

– Det är ett effektivt medel för honom att profilera sig eftersom hans mål är att bli den mäktigaste spelaren i irakisk politik, säger Bitte Hammargren.

Genom att mobilisera tusentals människor till protester visar al-Sadr att det är han som försvarar islamiska och irakiska värden.

– På så sätt tvingar han den irakiska regeringen att agera. För den kan ju inte visa sig eftergiven mot det man uppfattar som en kränkning av irakiska och islamiska värden, fortsätter hon.”

Länk här till TT-intervjun den 21 juli 2023

“Muqtada al-Sadr vill profilera sig gentemot sina rivaler”

Kommenterar för Dagens Nyheter vilka syften Muqtada al-Sadr har med att uppmana till protester mot svenska ambassaden i Bagadad:

– Muqtada al-Sadrs har en enorm mobiliseringsförmåga bland unga marginaliserade shiamuslimer. Nu använder han koranbränningarna i Sverige som ett medel för att tjäna egna inrikespolitiska intressen, säger hon till DN.

Enligt henne vill Muqtada al-Sadrs profilera sig gentemot sina rivaler bland andra irakiska shialedare genom att visa att han har makt.

Länk till hela artikeln här.

“Allvarligt för svensk säkerhet”

Kommenterade reaktionerna i Irak på de senaste Koranbränningarna och hur Muqtada Sadr utnyttjar läget utifrån inrikespolitiska motiv. För P1 Morgon. Länk här. Hela inslaget sändes på P1 Morgon den 20 juli 2023.

“Erdogan strävar efter att sätta agendan och pressa ut mesta möjliga av Sverige”

Kommentarer till TT den 12 juli 2023 från Aras Lindh och mig apropå president Erdogans förbehåll mot en snabb turkisk ratificering av Sveriges Natomedlemskap under toppmötet i Vilnius. Länk här.

“Svenska intressen som bränns”

Kommenterade den senaste Koranbränningen i Godmorgon världen den 2 juli. I inslaget hör ni även SR:s utsända i Istanbul Mia Odabas.

Konsekvenser av Koranbränning på muslimernas största högtid

Intervjuad av Nike Nylander i SVT Aktuellt den 29 juni – efter det att Kammarrätten och polisen banat väg för en ny Koranbränning. Denna gången under muslimernas viktigaste helg, Eid al-Adha, och framför stora moskén i Stockholm. Denna fråga är en av få som rader av ledare i muslimska länder och breda folkopinioner kan enas om och blir därmed lätt att mobilisera kring.



Folk- och försvarpodden

Ett samtal mellan mig och Folk och försvars Pasi Huikuri om Turkiet efter valet, om Turkiets självbild, om den svenska Natoprocessen och vad vi kan vänta oss av Turkiet framöver. Publicerat den 9 juni 2023.

Kommenterar Erdogans valseger för Dagens Arena

Erdogan skulle med valresultatet i ryggen kunna visa sig statsmannamässig och godkänna Sveriges Natomedlemskap. Men mer troligt är att han fortsätter att hålla Sverige och Natos utvidgning på halster, säger jag i en kommentar till Dagens Arena, den 29 maj. Länk här.

Val i Turkiet – Vad händer nu?

UI-seminarium den 25 maj. I panelen: Paul T Levin, Stockholms Universitet; Marianna Servera, FOI; Aras Lindh, UI och jag. Moderator: Rouzbeh Parsi. Se hela seminariet här:

Turkiet efter valet – för Arenagruppen

Ett streamat samtal på Facebook och Zoom mellan Göran Eriksson och mig. Den 25 maj. Länk här.

Expert: Valet avgjort – Turkiet mer auktoritärt

Intervjuad av TT:s reporter Mia Holmberg Karlsson inför söndagens andra och avgörande omgång i det turkiska presidentvalet. Från den 25 maj 2023. Länk här.

Radio Sweden Weekly: NATO next steps unclear following Turkish elections

Interviewed while in Istanbul, a few days after the first round of the presidential elections.

“Autokratin cementeras” – min snabbanalys av turkiska valet

Läs mer i Dagens Arena, den 15 maj 2023. Länk här.

Oppositionen anser att det är “skruvade siffror”

Kommenterade början av röstsammanräkningen i det turkiska valet för TT den 14 maj. Länk här, via Dagens Industri.

“Ett av världens viktigaste val” – tar epoken Erdogan slut i dag?

Valet i Turkiet ses som ett av de viktigaste i världen i år och kan leda till att president Tayyip Erdogans långa maktinnehav bryts. Valresultatet kan få direkt påverkan på Sveriges ansökan till Nato. Sitter president Erdogan kvar kan ansökan ta längre tid. Här med SR:s korrespondent Johan Mathias Sommarström och mig i Godmorgon världen i P1, söndagen den 14 maj 2023 – på första omgången i det turkiska presidentvalet. Lyssna via länken nedan:

Slutspurt i den turkiska valrörelsen

Kommenterar slutspurten inför det turkiska valet – från ett blåsigt hustak i Istanbul. För SVT Aktuellt, torsdag den 11 maj. Tillsammans med SVT:s korrespondent Tomas Thoren.


Turkiets viktiga val – SIEPS Podcast

Med mig i studion hos Louise Bengtsson och Karin Flordal från Sieps, Svenska Institutet för Europapolitiska studier, och Louise Callaghan, Turkietkorrespondent för The Times från Istanbul. Lyssna via denna länk. Inspelat den 8 maj 2023.

SVT Agenda om turkiska valet

Avgör valet Natomedlemskapet? Inslaget kommer en bit in i sändningen från den 30 april. I programmet intervjuas även den turkiske analytikern Sinan Ülgen av Anna Hedenmo. Länk här.

…om turkiska valet: ”Det kommer bli dramatiskt”

Intervjuad av tidningen Journalisten den 23/4 2023.

“Ännu ett ”ödesval” närmar sig i Turkiet. Även om oppositionen – som just nu har segervittring – skulle vinna väntar en skumpig väg framåt för pressfriheten, säger Turkietanalytikern Bitte Hammargren.”

Länk här till hela artikeln. Endast tillgänglig för Journalistförbundets prenumeranter och medlemmar.

Exilturkar kan avgöra valet den 14 maj

Intervjuad av DN:s Amanda Dahl om varför både president Erdogan och oppositionsledaren Kiliçdaroglu har intresse av att mobilisera exilturkar på bred front inför presidentvalet (som äger rum parallellt med parlamentsvalet). Länk här.

Ayatollans armé – SVT Utrikesbyrån om Irans revolutionsgarde

Utrikesbyrån den 14 mars 2023 om Irans mäktiga revolutionsgarde. I studion SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia, professor Mohammad Fazlhashemi och jag. Programledare Rebecca Randhawa.

Programmet kan ses till den 10 september 2023 via denna länk på SVT Play.

Islossning mellan Turkiet och Grekland efter jordbävningen

Intervjuad av DN:s Mia Holmgren om jordbävningsdiplomatin mellan Aten och Ankara. 19 februari 2023. Länk här.

“Erdogan ger inget gratis. HAN ville ha slagpåsar inför det turkiska valet”

Intervjuad av Dagens Nyheter i deras stora nyhetsjobb om vad som gick snett i Sveriges Natoansökan. Publicerat den 12 februari 2023. Länk här.



Utrikesbyrån SVT: “Dålig stämning”. Hur ska Turkiets president hanteras?

Från SVT:s presentation av programmet som sändes den 7 februari 2023: Varför det höga tonläget? Hur ska Kristersson hantera Erdogan? Och vad är jordbävningsdiplomati?

Gäster i studion: Carl Bildt, Sveriges Radios korrespondent Johan Mattias Sommarström och jag. Programledare: Rebecca Randhawa. Länk till programmet här. Det kan ses till den 6 augusti 2023.

Le Monde: Adhésion de la Suède à l’OTAN: Les raisons d’une impasse

4 feb 2023. Le Mondes Sverigekorrespondent Anne-Françoise Hivert har gjort en gedigen genomgång av skälen till att Sveriges Natoansökan har hamnat i en turkisk återvändsgränd. I artikeln citeras Pierre Schori, Magnus Christiansson, Paul Levin, Ulla Gudmundson och jag. Länken till den franska originalversionen här (ligger bakom betalvägg).

Le Monde: Reasons for Sweden’s NATO membership deadlock

Artikeln i Le Mondes engelska version via denna länk.

Vem är egentligen president Erdogan?

P1 Morgon den 3 feb 2023. Hewa Abdelzadeh ställde frågan och Cengiz Çandar, framför allt, svarade. Men även UI:s Aras Lindh och jag var med på ett hörn. Lyssna här.

Sverige håller ner Turkiets utspel

Intervjuad av Hufvudstadsbladet i Finland, den 30 januari 2023. Länk här.

Erdogans uttalande om Sverige kan vara valreklam

Svenska YLE gjorde en nyhetssammanfattning efter den turkiske presidentens senaste utspel, och med kommentarer från bland annat mig i SVT Agenda. Länk till Svenska YLE här.

“Relationerna i den kallaste delen av kylskåpet”

Magnus Christiansson från Försvarshögskolan och jag gästade SVT Agenda som den 29 jan 2023 hade ett långt och välmatat inslag om Sverige, Nato och Turkiet – med bland annat en intervju med John Bolton som vill att Nato fryser ut Turkiet. Här en kommentar av mig: “Jag skulle säga att relationerna mellan Sverige och Turkiet är längst ner i den kallaste delen av kylskåpet, dock inte i frysboxen, för Erdogan stänger inte dörren helt.” Länk till SVT Nyheters sammanfattning här.

Då kan Turkiet godkänna Sverige i Nato

Expressen gjorde en sammanfattning av Erdogans senaste utspel och inslaget i SVT Agenda (se ovan). Citat från mig: “Så länge Turkiets president Erdogan driver valkampanj så är allt överordnat att han ska klara valet”. Länk här till artikeln här.

Turkiet kan säga ja till Finland i Nato

TT:s nyhetssammanfattning den 29 jan med citat av mig ur SVT Agenda. Här en länk i SvD:s tappning.

lettisk tv: Intervjuad om Sverige, Nato, Turkiet

Länk till tv-sändningen här, den 29 jan, under den lettiska rubriken: Turcija varētu bloķēt Zviedrijas dalību NATO.

Warum die Türkei Schwedens NATO-Beitritt blockiert

Intervjuad – på engelska – av Verena Maier för Österrikes radio. Ö1 Morgenjournal, 28.1. | Radio Ö1. Intervjun sändes den 28 jan, men gjordes tidigare i veckan. Kan höras här.

Om snöbollseffekten mot Sverige efter Paludans Koranbränning

Blev intervjuad av GP om vad Al-Azhars uppmaning till global bojkott av svenska företag betyder. Intervjun ligger bakom en betalvägg. Länk här. Men för den som inte är GP-prenumerant och vill veta hur jag svarade på fem frågor tar jag mig friheten att lägga upp en pdf här.

Turkiets utrikesminister till USA

Kommenterar besöket för P1:s Studio Ett tillsammans med Ginna Lindberg.

Är Natos utvidgning blockerad? / NATO genişlemesi çıkmaza mı girdi?

En kommentar från mig för Deutsche Welles sajt på turkiska, DW Türkçe. Daterad den 13 januari 2023. Länk till DW:s artikel här.

Kommentaren är hämtad från en krönika jag skrev för TCO:s Arbetsvärlden. Länk till originalet här: Därför utgick påbudet att tysta kritik mot Turkiet

STUB YOUR NATO

A comment for Turkey Recap about the arms wrestling between Sweden and Turkey on the Swedes and Finns NATO bid, and why PM Ulf Kristersson should stick to a new tone we heard from him lately: That Turkey is asking concessions from Sweden that we can’t give, due to our rule of law and freedom of expression.

“More than six months after the NATO summit in Madrid, it is clear that Sweden's and Finland's NATO application cannot be successfully completed through bilateral or trilateral negotiations with Turkey alone. Maybe not even if the Nordic countries would fall flat for an authoritarian leader who gets along well with Russia. And that was not the intention of Sweden's and Finland's security policy turnaround after Russia's full-scale invasion of Ukraine in February.”

For more, see Turkey Recap, issue #149, Jan 12, 2023. Via this link.

Lyssna gärna på SvD:s Brysselkorrespondent Teresa Küchler om den historiska terroristrättegång som har inletts i Belgien. Och på mig som kommenterar risken för IS återkomst i Mellanöstern, i synnerhet om det blir en ny turkisk invasion i norra Syrien. Och så varför strutsmentalitet inte är ett klokt, svenskt handlingsalternativ. Dagens Story, den 7 dec.

Hur ska vi hantera Turkiet och Nato?

Se hela sändningen nedan – med mig som gäst, Lotta Fogde som moderator samt Leif Pagrotsky och Calle Melin som samtalspartner.

‘THERE IS A LIMIT AS TO HOW FAR SWEDEN CAN GO TO MEET ERDOĞAN’S DEMANDS’

Intervjuad av det turkiska nätmagasinet Bianet om regeringen Kristerssons “paradigmskifte” i utrikespolitiken. Här handlar det främst om politiken gentemot Turkiet, men även om den nya inriktningen på svenskt bistånd. Intervjun från den 27 november 2022 är publicerad på både engelska och turkiska. Här är länken till den engelska versionen.

Länk till den turkiska versionen här.

Experterna oeniga om Sveriges taktik i Nato-förhandlingarna med Turkiet.

Ett klipp från SVT Agenda den 20 november 2022.

Svenska analytiker: Valen i Turkiet avgör Nato-samtalen

Sveriges Natoförhandlingar med Turkiet kommenteras av Aras Lindh och mig i turkiska nyhetsmagasinet Duvar. Rubriken i original: İsveçli analistler: NATO görüşmelerinde Türkiye’deki seçimler belirleyici Publicerat 18 november 2022. Länk här.

Hungry like an Ulf

Kommenterar Ulf Kristersson misslyckade försök att få president Erdogan att gå med på Sveriges Natoansökan under . För nyhetsmagasinet Turkey Recap, den 10 november 2022. Länk här.

“Kristersson gick in i ett skådespel som regisserats av Erdogan”

Min kommentar i Studio Ett den 9 november efter statsminister Kristerssons besök i Ankara – som han kom tomhänt ifrån. I inslaget berättar också den turkiske exiljournalisten Bülent Kenes om hur han hemma vid sitt köksbord i Sverige fick höra president Erdogan kräva hans utlämning. Hela inslaget finns på länken nedan.

”MANY OF US ADVOCATe THAT SWEDEN REMAINS PATIENT AND PRINCIPLED”

Kommenterar statsminister Ulf Kristersson aviserade resa till Ankara och hur han ska tackla kraven från president Erdogan för att Turkiet ska ratificera Sveriges och Finlands Natoansökan. För al-Monitor, 31 oktober 2022. Länk här.

Kommer revolutionen i Iran att kidnappas igen?

Poddat med SvD, publicerat den 27 okt 2022.

Turkiets utrikespolitik – Nato, Sverige, Grekland och kurderna

Podden Utblick – från Utrikespolitiska institutet. Med Aras Lindh och mig i studion där vi försöker reda ut de många och snåriga vägarna i Turkiets utrikespolitik.

Iraks öde under predikantens nycker

Kommenterar de senaste turerna av den politiska krisen i Irak för TT. Publicerat den 2 september 2022. Här i SvD:s tappning.

Hat mot flyktingar – ett redskap i turkiska valrörelsen

Intervjuad av Omvärlden, tillsammans med Paul T Levin, om växande anti-syriska stämningar i Turkiet. Artikeln publicerad den 23 augusti – med länk här – hänvisar bland annat till en av de studier jag har gjort för SKR:s Sidastödda projekt i Turkiet. Rapporten återfinns på länken Syrians in Turkey – Guests without a future. Se också filmerna som fotografen Stefan Bladh och jag gjorde våren 2022 där nio syrier i olika delar av Turkiet berättar om sina liv. Länk till filmerna Syrians in Turkey – voices beyond politics. Dessa personporträtt satta i en större politisk kontext återges också i vår rapport Syrians in Turkey – Cohabitation under increasing stress.

Iraks politiska kris värre än någonsin

Kommenterade för TT, intervjuad av Agneta Liljeqvist. Publicerat den 11 augusti 2022, här i SvD:s version.

Putin och Erdogan träffar Irans president

Kommenterade Erdogans och Putins besök i Teheran den 19 juli för P1 Morgon, tillsammans med Rysslandsexperten Martin Kragh. Länk här.

Kommentarer i Bianet– turkisk alternativmedia

Hann inte ge några enskilda mediedkommentarer om Natotoppmötet som ledde till en omtvistad avsiktsförklaring mellan Turkiet, Sverige och Finland – utan skrev istället en lång tråd på Twitter. Denna tråd plockades upp av turkiska Bianet, en sajt som utgör ett alternativ till Turkiets dominerande, regimvänliga medier. Bianet förvandlade den till en artikel den 29 juni. Bilden nedan är en skärmdump.

Saudiarabiens kronprins i Turkiet fyra år efter journalistmordet

Relationerna mellan Saudiarabien och Turkiet har normaliserats, efter att de har varit frusna i ungefär fyra år. Den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman befinner sig idag i Turkiet för första gången sen mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi i oktober 2018. Här hör ni mig kommentera i Studio Ett, den 22 juni 2022.

Hur stor är frågan om Sveriges Natomedlemskap i Turkiet?

Henrik Torehammar ställde frågorna i P1 Morgon och jag svarade. Den 13 juni 2022. Länk här.

Kurds in Sweden on edge as Turkey presses government to ditch them in exchange for Nato membership

Amberin Zaman wrote a comprehensive and timely article for al-Monitor - from Sweden - with many and mostly named sources (myself included). 6 June 2022, Link to the article here.

What do experts and researchers say about NATO and Turkey in Stockholm?

Här klipp från mitt anförande vid Svenska PEN:s möte om Turkiet den 1 juni 2022, samt med intervjuer med Paul Levin, Cengiz Çandar och mig. Av Voice of America, kurdiska sändningar. Ligger på en Facebooklänk som finns här.

Svensk expert: Det handlar inte om Sverige, det är en fråga om Turkiet och USA

Lång intervju med mig om krisen Nato-Turkiet-Sverige-USA av Değer Akal, redaktör för Deutsche Welles turkiska upplaga / DW Turkish. Artikeln finns endast på turkiska. Den 20 maj 2022. Länk här.

Turkiet vill att Sverige bryter med YPG – vad är det för organisation?

P1 Morgons Elias Wahlberg frågade. Hör mina svar här, från den 20 maj 2022.

Analyst: Erdogan wants to be seen as 'protector of Turkey's pride' in NATO block

Interviewed by David Russell for Radio Sweden’s weekly podcast, an in-depth analysis and reaction to Sweden’s decision to join Nato, in tandem with Finland. Link here. 19 May 2022.

Skälen bakom Erdogans Nato-nej – ilskan mot Ann Linde och Sverige

Intervjuad av Omni Mer. Den 17 maj 2022. (Artikeln ligger bakom en betalvägg).

Varför lägger Turkiet ut bromsklossar mot Sverige?

Intervjuad i P1 Morgon om de bromsklossar som Turkiet lagt in mot svenskt och finskt Natomedlemskap. Berättar varför jag inte är särskilt förvånad och varför jag tror att frågan måste lösas på ett högre plan inom försvarsalliansen. Det här är mycket större än bara en bilateral fråga Sverige-Turkiet eller Sverige-Finland. Hör sändningen från den 16 maj 2022 på denna länk.

Skandalöst, Ericsson

Det är demoraliserande för det irakiska folket när utländska storföretag dundrar in med mutor som affärsmetod. ”Och det är extraordinärt med pengar som rullar in i IS-systemet”, kommenterar jag för TT den 17 feb 2022, här i Göteborgs-Postens version.

IS återkomst?

Ledaren för terrorrörelsen IS sprängde sig själv i luften i förra veckan i samband med en amerikansk räd i Syriens Idlibprovins. Ett par veckor tidigare stormades ett fängelse i landets nordöstra, kurdledda område, där IS-anhängare fritog fångar, höll vakter som gisslan och orsakade tumult. Det var närmare tre år sedan IS förlorade det sista av sina fästen men terrorsekten är inte upplöst för det. Hur har efterspelet hanterats efter att kalifatet föll? Är IS på väg tillbaka? Vad blir avgörande för utvecklingen framåt? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Programledare: Amanda Hemberg Lind med mig som gäst. Publicerat 8 februari 2022.

Länk här.

Unik rättegång i Tyskland mot en syrisk läkare

Studio Ett den 19 januari 2022 om rättegången i Frankfurt mot en syrisk läkare bosatt i Tyskland och som anklagas för svår tortyr av häktade i ett militärfängelse. Rättegången följer på en historisk krigsbrottsdom i förra veckan mot en tidigare syrisk fängelsechef, som dömdes till livstids fängelse för brott mot mänskligheten. I studion Aida Samani, jurist på Civil Rights Defenders, och jag. Länk här.

UI:s medlemskväll: Omvärldens lärdomar efter Afghanistan

På UI:s medlemskväll i december 2021 var vi åtta utrikespolitiska experter som diskuterade hur omvärlden reagerat på och påverkats av utvecklingen i Afghanistan. Jag belyste främst utvecklingen i Irak efter USA:s folkrättsstridiga inmarsch 2003, vilken banade väg både för IS framfart och Irans expansion i arabvärlden. Se hela samtalet modererat av UI:s programsamordnare Ylva Pettersson via denna länk.

Briefing

Inbjuden att göra en dragning för en synnerligen engagerad och empatisk kronprinsessa – som dessutom ställde mycket bra följdfrågor. Fredag 11 mars 2022. Länk till kungahusets hemsida här.

Efter valet i Irak: “Det blir kohandel”

Intervjuad av Blankspot om parlamentsvalet l i Irak, EU:s stora observatörsinsats, det låga valdeltagandet, Muqtada Sadrs framgångar och Iranstödda partiers/milisers vägran att acceptera valresultatet. Och om vad som kan hända nu. Publicerat den 18 oktober 2021. Länk här.

Libaneser i chock efter stridigheter

Med P1:s Firas Jonblat och mig samt röster från Beirut. Om risken för ett nytt inbördeskrig i #Libanon, en ekonomi i fritt fall samt energikrisen som dragit in landet i en ny fas av den regionala maktkampen – med bland annat Iran, Egypten, Jordanien och USA som aktörer. Samt givetvis även Assadregimen i Syrien. 16 okt, Studio Ett i P1 på denna länk.

Unga manar till bojkott av valet i Irak.

Intervjuad av TT. Publicerat på valdagen den 10 oktober 2021. Länk till artikeln i SvD här.

Rundabordssamtal om Jemen

Inbjuden som kommentator vid ett rundabordssamtal för experter på fredsforskningsinstitutet Sipri med anledning av ett Sverigebesök av Jemens utrikesminister Dr Ahmed Awad Bin Mubarak. 10 september 2021. Länk till Sipris notis om mötet här.

Här på rundabordssamtal med Sipris chef Dan Smith, Jemens utrikesminister Dr Ahmed Awad bin Mubarak och Sipris styrelseordförande Jan Eliasson.

Här på rundabordssamtal med Sipris chef Dan Smith, Jemens utrikesminister Dr Ahmed Awad bin Mubarak och Sipris styrelseordförande Jan Eliasson.


i RADio och PODDAr

20 år med kriget mot terrorn

Statsvetaren Anders Persson från Linnéuniversitet och jag i UI:s podd Utblick talar om vad 20 år av kriget mot terrorn betytt för Mellanöstern, Europa och världen - och om bakgrunden till 11 septemberdåden, samt vad som väntar nu efter USA:s reträtt från Afghanistan och omorienting, från Mellanöstern mot Kina. Programledaren Jonas Löfvenberg. Länk till podden nedan.

Qatars roll VÄXER efter USA:s reträtt från Afghanistan

Studio Ett i P1 första dagen efter USA:s tillbakadragande från Afghanistan. Med TV4:s Terese Christiansson från Kabul, mig i studion där jag talar om Qatars roll som medlare och mellanhand, och Tomas Ries från Försvarshögskolan som talar om hur Kina, Ryssland, Indien och Pakistan positionerar sig. 31 augusti. Länk nedan.

Demokrati med fördröjning

Tio år sedan den arabiska våren uppmärksammades av @FolkochForsvar med ett poddavsnitt. Här talar jag och Aron Lund om vad som hände våren 2011 och utvecklingen sedan dess, med särskilt fokus på Libyen och Egypten. Publicerad 18 juni 2021. Lyssna här.

NETANYAHU ÄR UTE MEN DET ÄR INTE LIKA MED EN MJUKARE VÄG FRAMÅT FÖR ISRAEL

Gäst hos Svenska YLE – Finlands radio på svenska – där jag talar om utmaningarna för Israels nya brokiga regering, arvet efter Netanyahu och åtalen mot honom, den palestinska frågan, Biden och Bennett samt Israel mot Iran. I en nyhetspodd, 16 minuter. Värd: Thomas Silén.

Lyssna via denna länk.

DÄRFÖR ÄR KONFLIKTEN OM ISRAEL SÅ LADDAD FÖR HELA VÄRLDEN

Nyhetspodd med mig av Svenska YLE. Ur påannonsen: ”Den spända och svåra konflikten mellan Israel och palestinierna har blossat upp igen och är våldsammare än på flera år. Hur blev konflikten om det heliga landet en så ideologiskt laddad fråga för hela världen? Och finns det längre hopp om fred? Mellanösternexperten och journalisten Bitte Hammargren förklarar och Johannes Tabermann frågar.” Lyssna här.

TÄNKA MOT STRÖMMEN – ETT PROGRAM OM GERTRUDE BELL, “ÖKNENS DROTTNING”

Ett program av Bildningsbyrån och Utbildningsradion om Gertrude Bell: en språkkunnig brittisk äventyrerska, kartograf, fotograf, författare, arkeolog, statstjänsteman –och mästerspion. Hon bröt sig ur bojorna för forna tiders kvinnor. Hon levde i Persien innan hon började genomkorsa arabiska öknar, för att så småningom hållas som fånge, släppas fri och med tiden lära sig allt om Mesopotamiens stammar – varefter hon medverkade till att skapa det nya landet Irak, först ett brittiskt mandat, där hon såg till att installera en prins från Mecka som kung i Bagdad. Hör programmet på denna länk där Thair Ismail från Palmecentret och jag berättar. Hör också utdrag ur Gertrude Bells rika brevskörd. Programledare: Gustav Wirtén.


FLER mediekommenatarer – I URVAL


Ett år efter explosionerna i Libanon – ett land i fritt fall

I Aktuellts studio.

I Aktuellts studio.

Specialsändning i SVT Direkt den 4 augusti 2021, på årsdagen av den förödande explosionen i Beiruts hamn. Med förra Beirutbaserade korrespondenten Stina Blomgren i studion och med mig som kommentator på länk. Programledare Gilda Hamidi-Nia. Programmet visades en begränsad tid på SVT Play.

SISI vill in i Vita husets värme igen – Grep tillfället under kriget mellan Israel och Hamas

SvD den 3 juni 2021. Länk här

SvD den 3 juni 2021. Länk till hela sidan här

President Sisi vill öka Egyptens relevans, så att det inte går att runda landet. Kommenterar för TT, här i SvD:s tappning.

bräckligt eldupphör mellan Israel och Hamas

Studio Ett den 21 maj 2021. Kommer eldupphör mellan Hamas och Israel att hålla? Cecilia Uddén kommenterar från Jerusalem – och jag många hundra mil därifrån men med starka minnen av Israel och Palestina, inklusive bevakning av tidigare krig mellan Hamas och Israel och otaliga resor till bland annat Gaza sedan mer än 40 år. Lyssna här.

Möjligheten till en tvåstatslösning krymper

Kommentar för TT den 20 maj 2021, under rubriken “Har Israel ett särskilt ansvar för nedtrappning?”. Länk här.

biden är passiv för att tvinga fram eldupphör mellan Israel och Hamas

Samtal i SR:s Studio Ett mellan Ekots USA-kommentator Ginna Lindberg och mig. 14 maj. Lyssna här.

Expert: Passiv omvärld ökar risken för krig

Intervjuad av TT den 12 maj. Länk här till SvD:s version.

explosivT läge i Jerusalem

I bakgrunden: tårgas och protester utanför Al-Aqsa-moskén.

I bakgrunden: tårgas och protester utanför Al-Aqsa-moskén.

Långt inslag i SVT Aktuellt den 10 maj. Medverkande bland annat utrikesminister Ann Linde på länk. Jag bidrog med en analys från studion i samtal med Katia Elliot. Jerusaleminslaget ligger först i sändningen. Länken till sändningen är inte längre tillgänglig på SVT Play.

I SVT Aktuellt har jag under årens lopp även kommenterat Syrienkriget, utvecklingen i Turkiet, EU:s intention att teckna ett avtal i migrationsfrågan med ett Libyen i sönderfall; IS/Daesh, terrordåden och många andra frågor. Under senare år Sverige-Turkiet efter Natoansökan samt kriget mellan Israel och Hamas.

Tio år sedan terroristledaren Usama bin Ladin dödades

Studio Ett i P1 med Jan Hallenberg, forskningsledare Utrikespolitiska institutet, och mig – med anledning av att det i dagarna har gått tio år sedan som al-Qaidaledaren Usama bin Ladin dödades av en amerikansk insatsstyrka i Pakistan. Lyssna på inslaget här.

Därför slår det nationalistiska TuRKiet klackarna i marken

Kommenterar reaktionerna i Turkiet på president Bidens erkännande av folkmordet i Osmanska riket 1915. Dagens Nyheter, 25 april. Länk här.

President Biden erkänner folkmordet på armenierna 1915

Varför är det så känsligt för det officiella Turkiet, och vad betyder detta nya lågvattenmärke i de turkisk-amerikanska relationerna? Kommenterar för TV4 Nyheterna. 24 april 2021. Länk här.

Skärmavbild 2021-04-24 kl. 22.58.10.png

Därför var Nawal El Saadawi en feministisk ikon

Den egyptiska författaren, läkaren och feministen Nawal El Saadawi har avlidit nära 90 år gammal. Jag träffade henne en första gång på 1980-talet. Här berättar jag för Kulturnytt i P1 om hennes storhet som feminist och författare, intervjuad av Duraid Al-Khamisi. Den 22/3. Länk här.

Skärmavbild 2021-03-22 kl. 22.39.07.png

Vittnesmål i Södertälje kan bli politiskt sprängstoff i USA

I ett laddat civilmål i en domstol i New York har efterlevande till offer för terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon den 11 september 2001 stämt den saudiska staten. Saudiarabien förnekar all inblandning, men högt uppsatta saudier är kallade att vittna. Det är även andra som hade kontakt med terroristerna, varav 15 av 19 var saudiska medborgare. I Södertälje lever en av de personer som domstolen kallat att vittna. Kommenterar för TV4 Nyheterna den politiska laddning som finns i detta civilmål. Den 21 mars 2011. Länk här.

Ögonläkaren som satte skräck i ett helt land

TT har porträtterat Syriens diktator Bashar al-Assad tio år efter det att upproret mot honom startade – och jag kommenterar. Bland annat med återblickar av min intervju med honom i ett palats utanför Damaskus 2021. Länk till artikeln i SvD.se här. 14 mars 2021.

Kronprins Mohammed bin Salman bakom journalistmord

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman pekas ut som skyldig till mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det konstaterar USA i en underrättelserapport som just offentliggjorts. SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren och jag kommenterar. För SVT Play/SVT Nyheter den 26 februari. Länk här (sparas i sju dagar).

Skärmavbild 2021-02-26 kl. 22.32.09.png


Biden försöker frysa ut saudisk kronprins

President Biden utmålade under sin primärvalskampanj Saudiarabien som en pariastat. Men som president kan han inte ställa hela kungariket i skamvrån. Han går istället inför att få slut på Jemenkriget, verka för att åtminstone några saudiska människorättsaktivister friges samt att hålla den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman kort. Därmed söker han också stärka den tysta, interna oppositionen bland prinsar och andra mäktiga mot den maktfullkomlige MBS. Intervjuad av TT här inför det väntade offentliggörandet av CIA:s utredning av mordet på Khashoggi. Publicerat den 25 februari 2021, här med länk till Sydsvenskans version.

Skärmavbild 2021-02-25 kl. 19.08.23.png

Assadregimen behöver hårdvaluta

Kommenterar den syriska regimens valutakris och dess utpressningsförsök mot syriska flyktingar: Ett krav på den som inte gjort militärtjänsten måste betala 8000 dollar i böter – annars hotar regimen med att ta nära anhörigas egendom i beslag. Inslag i Sveriges Radio den 22 februari. Länk här.

Ny TON från USA – Biden stoppar viss vapenexport till Saudiarabien

Kommer han att få slut på kriget i Jemen? Och vad betyder hans tystnad om USA:s Israelpolitik? Intervjuad av Svenska YLE om president Bidens nya Mellanösternpolitik. 5 feb 2021. Länk här.

Saudiarabien bli värdland för F-1 – medan aktivister som krävt allas rätt att köra bil sitter inlåsta

I ViaPlays sändningar den 15 november med Grand Prix i Istanbul kommenterade jag också nyheten att Formel 1 tecknat ett flerårigt avtal med Saudiarabien. Mer om detta på min blogg.

IS är besegrat och Syriens president har kontroll – så varför tar inte kriget slut?

I Fokus den 22 oktober kopplar Emanuel Sidea ett brett grepp på läget i Syrien – med kommentarer från flera, bland andra Gudrun Persson, Aron Lund, Paul Levin. Och mig. Länk här (bakom betalvägg).

Israels nya kompis

SVT:s Utrikesbyrån bjöd in till samtal om Israels nya historiska avtal med Förenade Arabemiraten och Bahrain den 30 september 2020. I studion Anneli Rådestad, ansvarig utgivare av Judisk krönika, Bitte Hammargren, expert på Gulfen, och utrikesreporter Samir Abu Eid. Programledare: Johan Ripås.

Länk här. 


bild Utrikesbyrån .jpg

Mellanösterns politiska karta ritas om

Hör P1:s Radiokorrespondenterna med Cecilia Uddén från Kairo, och mig från studion i Stockholm. I programmet hörs även en kabinanställ på El Al som var med på premiärturen till Abu Dhabi, den israeliske fredsaktivisten Gershon Baskin, skräddaren i Gaza – bland andra röster. Länk här.

Historiskt avtal mellan Israel och Förenade Arabemiraten, God morgon världen!

Gäst i studion hos programledaren Ülkü Holago. Länk här.

Söndagmorgon i radiohuset. Foto: Ülkü Holago

Söndagmorgon i radiohuset. Foto: Ülkü Holago

Raseri mot politiska eliten i Libanon

Kommenterar vreden hos libaneserna, regeringens avgång och frågan om vad som händer härnäst. I SVT:s Morgonstudio, den 12 augusti.

Länk här (tillgänglig endast en viss tid efter publicering)

Expert om Libanon: Fruktansvärt farligt läge.

Den folkliga vreden i Libanon mot ett korrupt system är bottenlös. Samtidigt lurar mäktiga krafter i vassen för att dra fördelar av Libanons utsatta läge. Däribland Kina som har intresse av att göra en återuppbyggd hamn i Beirut till en del av sin maktpolitiska korridor Belt and Road. Kommenterar för TT, här via SvD

Kommenterar för TT den 9 augusti, här i SvD:s tappning.

Kraftiga protester i Beirut efter explosionen

Kommenterar för P1 Morgon den 7 augusti. Länk här.

Bild Libanon.jpeg


Beirut – en stad i chock

Kommenterar för Studio Ett, den 5 augusti, efter explosionerna i Beiruts hamn. Från Beirut hörs även SR:s utsände Firas Jonblat och andra röster.

Länk här.

Turkiet skärper kontrollen över nätet

Lagändring täpper till ett av de sista andningshålen för fri opinionsbildning i Turkiet. Kommenterar för SVT Direkt, medan korrespondenten Tomas Thorén medverkar från Istanbul. Den 29 juli 2020. Länk till inslaget här.

CVE-PODDEN

Kan IS komma tillbaka?

I en podd för CVE, Center mot våldsbejakande extremism, diskuteras situationen i Irak och Syrien och grogrunden för IS återkomst. Detta är den första av tre fristående CVE-poddar som tar upp olika aspekter av den Islamiska staten (IS). Podden är inspelad i april 2020.

Medverkande: Urban Hamid, frilansjournalist med expertområde Irak och Syrien, samt jag.

Samtalsledare: Annika Ström Melin, fristående journalist.

Podden kan höras här.

Vem kan döma IS?

I den andra, fristående CVE-podden som tar upp olika aspekter av den Islamiska staten (IS) talar Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet; Xoncha Nouri, analytiker vid Center mot våldsbejakande extremism, och jag om övergreppen och folkmordet på yezidier i Irak och Syrien samt om vem som kan döma förövarna. Vilka är möjligheterna och hindren kring en internationell tribunal? Kan IS dömas i Syrien eller Irak eller återstår enbart att driva rättsprocesser i förövarnas hemländer? Podden är inspelad i maj 2020. Samtalsledare: Annika Ström Melin.

Hör podden här.

Kan man tala med terrorister?

I denna tredje CVE-podd talar Isak Svensson, professor i fred och konflikt vid Uppsala universitet, och jag om möjligheterna och hindren kring att föra samtal med IS och andra terroriststämplade organisationer. Podden spelades in i april 2020. Moderator: Annika Ström Melin.

Denna tredje podd kan höras här.

FOI:s PODD – Rapporterat

Går det att bringa klarhet i den stora oredan i Mellanöstern? Lyssna på FOI-podden Rapporterat med min kollega, analytikern Erika Holmquist, och mig om vad som händer i Iran, Irak, Saudiarabien, Turkiet och Syrien. Om dessa länders relationer till Ryssland och USA.

Skärmavbild 2020-03-12 kl. 18.59.26.png
T v Erika Holmquist, analytiker på FOI:s Asien- och Mellanösternprojekt. Foto: Madeleine Westerlund

T v Erika Holmquist, analytiker på FOI:s Asien- och Mellanösternprojekt. Foto: Madeleine Westerlund






Tidigare MEDIEKOMMENATER – I URVAL

Terror i coronakrisens skugga

IS stärker sin bas, inte minst i Irak, och blir allt djärvare i sina aktioner medan världen är upptagen av att bekämpa covid-19-pandemin. Kommenterade händelseutvecklingen för P1 Morgon den 13 maj 2020. Länk här.

Skärmavbild 2020-04-23 kl. 20.33.08.png

Mohammed bin Salman: Mordanklagelser, makt och världens dyraste tavla

P3 Dokumentär, med P3:s Axel Winqvist och med radions Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén och mig som kommentatorer. Länk här.

I Qassem Soleimanis fotspår

Den iranske generalen Qassem Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack i Bagdad i januari 2020. Vem var han? Vad spelade han för roll i regionen?

Hör Konflikt i P1 med röster från Iran, Irak, Syrien, Sverige och USA och med mig som kommentator i studion. Programledaren Robin Olin. Producent: Anja Sahlberg. Från den 10/1 2020.

Lyssna här.

Bilden en skärmdump från Studio Etts hemsida.

Bilden en skärmdump från Studio Etts hemsida.

Mellanösternexpert: Trump kan hamna ur askan i elden

Vid sidan av Qassem Soleimani var milisledaren Abu Mahdi Al-Muhandis USA:s primära måltavla vid drönarattacken i Bagdad den 3 januari, Hans död riskerar att stärka de proiranska krafterna i Irak, säger jag, intervjuad av SvD:s Henrik Ennart den 4/1 2020. Länk till artikeln här.

IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi är död

Studio Ett i P1 den 28/10. Med reaktioner från några IS-sympatisörer i Al-Hol-lägret i Syrien.

  • "Det finns tiotusentals nya Baghdadi som kan ta hans plats" säger IS-anhängarna själva.

  • Samtal med mig i studion och med SR:s Kajsa Boglind i Washington.

    Länk till inslaget här.

IS-ledaren är död – IS lever vidare

Terrororganisationen Islamiska statens högsta ledare Abu Bakr al-Bagdadi är död. IS är decimerat men inte besegrat. Vad betyder ledarens död och vad händer nu? Hör Svenska YLE:s Nyhetspodd med mig, intervjuad av Carin Göthelid. Från den 28/10.

Lyssna här.

Expert: Svårtköpt med Trumps tack till kurderna

Intervjuad av Elisa Amorelli i Svenska Dagbladet den 27 oktober, efter USA:s brådstörtade beslut att dra tillbaka sina styrkor från nordöstra Syrien. Länk här.

Nu håller Ryssland i taktpinnen

I SVT Aktuellts studio oktober 2019. Länk till inslaget finns inte längre kvar på SVT Play.

I SVT Aktuellts studio oktober 2019. Länk till inslaget finns inte längre kvar på SVT Play.

Kommenterar för TT efter Turkiets anfall mot kurder i nordöstra Syrien. Den 18 oktober 2019. Här länk till SvD:s version.

Vapenvila i norra Syrien

Trump sluter avtal med Turkiets president Erdogan gällande situationen i ett tredje land, dvs norra Syrien. Vad innebär det?

Hör mina kommentarer i Sveriges Radios P1 Morgon den 18 oktober 2019, via denna länk.

IS växer - “NU finns bara dåliga alternativ”

Intervjuad av Hufvudstadsbladet i Finland om Turkiets inmarsch, den 14 oktober 2019. Länk här.

Varför gör kurderna i YPG upp med Bashar al-Assad i Damaskus?

Kommenterar för Svenska YLE, den 14 oktober. Länk här.

Råkar vara analytikern på denna förstasida den 9 okt.

Råkar vara analytikern på denna förstasida den 9 okt.

IS gynnas av Turkiets inmarsch i norra Syrien

Intervjuad av SvD efter det att Trump gett Turkiet grönt ljus att gå in i nordöstra Syrien, 8 oktober 2019. Länk här.

Turkiets inmarsch handlar mest om inrikespolitik, men Det sätter även press på EU

Kommenterar Turkiets inmarsch för TT:s Fanny Hedenmo den 8 oktober 2019. Länk här.

Expert varnar för etnisk rensning

Kommenterar för TT den 9 oktober. Länk här till Hufvudstadsbladets tappning.. 

Kommer att påverka Europa i det långa loppet

I SVT:s Morgonstudio den 9 oktober 2019. Länk till delar av inslaget här.

Trumps besked om reträtt från Syrien skakar Mellanöstern

Studio Ett den 8 oktober. Hör även SR:s korrespondent Johan-Mattias Sommarström. Länk här.

IS kommer att passa på

Kommentar för TT den 7 oktober. Länk här.

Våldsamma protester i Irak

I P1:s Studio Ett, där ni även hör Ashraf Atraqchi, som har rötter i Mosul. Länk här från den 4 oktober 2019

Rapporter:

Turkey’s Tightrope Act: Staying in Nato while warming towards Russia

Publicerad i februari 2019. Klicka på länken här och sedan “Spara rapporten” för att läsa och ladda ned.

Skärmavbild 2019-02-27 kl. 22.16.31.png

Cracks in the Saudi system

Jamal Khashoggi, medan han ännu levde säkert i Saudiarabien. Bilden från en intervju jag gjorde med honom i Riyadh i mars 2011. Foto: Per Luthander

Jamal Khashoggi, medan han ännu levde säkert i Saudiarabien. Bilden från en intervju jag gjorde med honom i Riyadh i mars 2011. Foto: Per Luthander

Mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har lett till den värsta krisen för Saudiarabien sedan terrordåden i USA den 11 september 2011. I ett memo för FOI från den 16 november 2018 analyserar jag följdverkningar och möjliga framtidsscenarion. Texten kan laddas ned via denna länk.

Seminarier

Hur når vi fred och utveckling i Mellanöstern?

Almedalen 2019.jpg

Ett samtal om svåra frågor mellan Sidas generaldirektör Carin Jämtin, SR:s: Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén och mig. Moderator: Niklas Ekdal.

Arr: FOI, Sverige i världen, Almedalen den 4 juli. Se hela seminariet på YouTube via denna länk

Mellanöstern bortom Islamiska staten – vad händer nu?

David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, jag själv och SR:s korrespondent Cecilia Uddén navigerar genom Mellanösterns och Nordafrikas många konflikter – och fåtal ljuspunkter – i ett samtal lett av Dan-Erik Andersson från Lunds universitet, som stod för arrangemanget den 3 juli. Amnesty Press gjorde ett utförligt referat som finns på denna länk.

Almedalen 2019 LU.jpg

Tidigare MEDIEKommentarer

Efter frisläppandet av Stena-tankern: Vad händer i Persiska viken?

Jag beskriver läget i Persiska viken i stort: Spänningarna mellan Trump och Teheran. Ingendera parten vill ha krig. Men Iran har gett en försmak av vad ett krig skulle kosta. Medan Saudiarabien tvingats inse att Trump inte ger kungariket några säkerhetsgarantier om de inte betalar. “Vi behöver inte Mellanösterns olja och gas”, lyder Trumps budskap. Hör mer i P1:s Studio Ett den 27 september, första inslaget. Länk till programmet här.

Saudi Aramco attackerat – Saudiarabien pekade ut Iran, men lade inte fram bevis för varifrån attacken avfyrats

Kommenterar det explosiva läget i Persiska viken för P1 Morgon den 19 september. Länk till programmet här.

Skärmavbild 2019-09-28 kl. 22.49.36.png

Irans utrikesminister på Europeisk rundresa – för att säkra kärnenergiavtalet

Kommenterar utrikesminister Javad Zarifs möten i Sverige, den 20 augusti. För TT. Länk här.

Foto: Bitte Hammargren

Foto: Bitte Hammargren

Är vi för naiva när det gäller IS?

I Radiokorrespondenternas talkshow tar Cecilia Uddén upp frågan om naivitet med gäster i studion och erfarenheter bland annat från lägren i Al-Hol där IS-krigare hålls fångna. Jag beskrev sannolikheten för IS kan återhämta sig och bli ett dödligt hot igen – något de visade vid terrordåden i Sri Lanka i påskas. I programmet hörs även Annika Söder, kabinettssekreterare vid UD; Sofie Löfwenmark, medlem i stiftelsen Doku.nu som granskar våldsbejakande islamistisk verksamhet; Beatrice Eriksson, socialarbetare som var med när de s.k. Skråmo-barnen hämtades hem av sin morfar från Al-Hollägret i Syrien.

Länk till programmet från den 8 juli här.


Risk att Libyen faller sönder

Kommenterar krigsherren Khalifa Haftars offensiv mot Tripoli, som har kört fast, samtidigt som ett förvar för migranter utsattes för en dödlig attack. För TT den 3 juli, här i SvD:s tappning.

Hur kommenterades brakförlusten för Erdogan vid omvalet i Istanbul?

Den oberoende turkiska nättidning Dokuz8Haber har samlat kommentarer från mig och bland andra Kjersti Stavrum, ordförande i norska PEN; Gallia Lindenstrauss, Senior Research Fellow at Institute for National Security Studies in Israel; Lisel Hintz, Assistant Professor at John Hopkins; International Press Institute, the European Centre for Press and Media Freedom här. Nedan en version på turkiska. På denna länk på engelska.

Nedan samma artikel men för den turkiskspråkiga versionen av nättidningen Dokuz8Haber.

Nedan samma artikel men för den turkiskspråkiga versionen av nättidningen Dokuz8Haber.

From Dokuz8Haber, 25 June 2019.Länk till artikeln på turkiska här

From Dokuz8Haber, 25 June 2019.

Länk till artikeln på turkiska här

FN-utredare ställer Saudiarabien till svars för mordet på Khashoggi, kräver att kronprinsens straffansvar utreds

Kommenterar för SR:s Studio Ett den 19 juni. Cirka 1 timme och 17 minuter in i programmet. Länk här

Massavrättningar tecken på “förråat” Saudiarabien

Kommenterar den senaste vågen av avrättningar mot främst saudiska shiiter - och jämför kronprins Mohammed bin Salman med den unge Saddam Hussein i Irak. För TT här i SVT Nyheters tappning, den 29 april.

Skärmdump från SVT Nyheters hemsida.

Skärmdump från SVT Nyheters hemsida.

Turkiet och Ryssland diskuterar kriget i Syrien

P1 Morgon om president Erdogans besök i Moskva i april 2019 – hans tredje möte med president Putin sedan årsskiftet. Ett samtal med UI:s Martin Kragh och mig om Natolandet Turkiets köp av ett ryskt luftvärnsrobotsystem, om Idlibprovinsen, om rysk naturgas – och om Erdogans djupa misstro mot USA, vilket Putin utnyttjar. Lyssna på inslaget via denna länk.

Skärmavbild 2019-09-28 kl. 23.32.31.png



Bilden av Saudiarabien har förändrats efter mordet på Khashoggi

Sex månader efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi berättade jag för TT hur synen på Saudiarabien och dess kronprins har förändrats. Här i Aftonbladets tappning, den 3 april 2019.

“Risk för turkisk invasion – om inte Trump tänker om”

Intervjuad av Svenska Dagbladet, den 23 mars. Länk här.

IS sista fäste i Syrien har fallit – men det virtuella kalifatet finns kvar

Terrorgruppen IS har inte längre något territorium i Syrien, men är långt ifrån besegrat. Kommenterar för TT , tillsammans med Aron Lund för Utrikespolitiska institutet. Här i SvD:s tappning, den 23 mars.

SVT Direkt – om den territoriella segern över IS i östra Syrien

Länken ligger inte längre kvar på SVT Play.

Skärmavbild 2019-03-25 kl. 22.54.22.png

Kort om IS digitala kalifat

En kortversion på SVT webb efter direktsändningen ovan. 23 mars. Länk här.

Trumps erkännande av Israels annektering av GolaN: MOtiv och konsekvensr

Intervjuad av Svenska Yle Nyheter. Ligger som första inslag i Aktuellt 17. Intervjuare: Johanna Minkkinen. Länk här.

Stridsflyg mitt i storbråk mellan USA och Turkiet

Ankara och Washington är på kollisionskurs efter Turkiets beslut att köpa det ryska luftvärnrobotsystemet S-400. Det kan äventyra produktionen av det nya stridsflyget F-35. Turkiet har beställt 100 plan, och står samtidigt för en viktig del av tillverkningen. Kommenterar för Svenska Dagbladet, den 17 mars. Länk här.

Om den saudiske kronprinsens liv och maktfullkomlighet

Intervjuad i Expressen den 14 februari. OBS – endast för Premiumläsare. Länk här.

Reformer av arbetsrätten i Qatar måste tillämpas fullt ut – Fifa har ett ansvar

Kafalasystemet har lett till förfärande höga dödstal bland utländska byggnadsarbetare, som bygger arenor och infrastruktur inför fotbolls-VM 2022. Men strålkastarljuset på landet inför World Cup 2022 har tvingat fram reformer av arbetsrätten. Tillämpningen går dock trögt. Fifa måste pressa på. Kommenterar för TT. Här i SvD:s version, 28 jan.

Kurdisk YPG-milis mellan hammaren och städet efter Trumps brådstörtade reträtt

Intervjuad på juldagen av TT om hur Trumps reträtt från Syrien ändrar hela spelplanen i regionen och om hur den kurdiska YPG-milisen som USA tidigare använt som marktrupp i kampen mot IS, nu hamnar mellan hammaren (Turkiet) och städet (Assadregimen). Länk här.

Trumps beslut att ta hem amerikanska trupper från Syrien: En JULklapp till Erdogan, Putin och Iran

Intervjuad av Carin Göthelid i Svenska YLE:s tv-sändningar den 21 december – om hans påstående att IS är besegrat, hur terrorgruppen agerar nu, vilka som tjänar på detta beslut, vem som fyller tomrummet, vad det kan betyda för kurderna i Syrien, hur samtalet mellan Turkiets president Erdogan och Trump kan ha påverkat beslutet – och mycket mer. Länk till inslaget på denna länk.

Samtalen om Jemen: Ett fönster som öppnats på glänt

För P1 Morgon, den 7 december 2018

Försiktig optimism efter första samtalsrundan om Jemen

Intervjuad av Expressen den 6 december. Här citeras också utrikesminister Margot Wallström, FN:s sändebud Martin Griffiths samt Ashi al-Kahwati vid Utrikespolitiska institutet. Länk till texten här.

Första utlandsresan för Mohammed bin Salman efter mordet på Khashoggi.

Intervjuad av Sharon Jåma om den saudiske kronprinsens besök i Abu Dhabi. Men den stora frågan blir om han kommer att besöka G20 mötet i Argentina i slutet av månaden. Inslaget här kommer cirka 12 minuter in i sändningen. Från Studio Ett kväll den 22 november.

Finns det förutsättningar för en vapenvila i Jemen?

Kommenterat för P1:s Studio Ett, den 21 november 2018. Första inslag i sändningen under 16-timmen.

Saudiexpert: Kronprinsen kan vara på väg bort

Intervjuad av Svenska. Dagbladet, den 21 nov 2018. Länk här.

Hur säkert sitter Saudis prins Mohammed bin Salman?

Kommenterar för SR:s Godmorgon, världen, den 28 oktober 2018 – efter uppgifter om nya makabra detaljer kring mordet på den saudiske regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi, vilket bland annat föranledde Tyskland att frysa sin vapenexport till Saudiarabien tills mordet är utrett.  

Skärmavbild 2018-11-04 kl. 08.27.55.png

Erdogan vill få bort kronprinsen

Kommentar i SR:s Studio ett den 23 oktober 2018


Khashoggis död kan undergräva kronprinsen

Kommenterar avhoppen från investeringsmötet Davos i öknen, för TT. Länk här i SvD:s tappning den 23 oktober 2018.

Nu ökar rädslan bland den saudiske KRONprinsens närmaste män

Intervjuad av Maria Carling i SvD om hur mordet på den gamle insidern Jamal Khashoggi, och försöken att mörklägga vad som hände på konsulatet i Istanbul, skapar oro inom den saudiska eliten. Men kritiska makthavare, däribland prinsar, vågar inte vädra sin oro högt. Länk här till intervjun i SvD den 21 oktober 2018.


Många frågor och bara anonyma läckor ger svar

Kommenterar utredningen kring det misstänkta mordet av Jamal Khashoggi, i sällskap med Paul T Levin, chef för Turkietinstitutet vid Stockholms universitet. Bristen på en tredje, oberoende part som utreder mordmisstankarna ökar risken för att slutsatserna kommer att politiseras, menar jag, eftersom Erdogan inte vill ha USA emot sig och behöver saudiska investeringar i Turkiet. Här länk till GP:s version, men den finns också på många andra nyhetssajter. 17 oktober 2018.

Mordet på Khashoggi var till för att statuera exempel och skrämma andra oliktänkande saudier till tystnad

Intervjuad av Mattias Dellert på SVT Kulturnyheterna den 16 oktober 2018, samtidigt samtidigt som de groteska detaljerna kring mordet höll på att rullas upp. Länk här. 

Sista glimten av Jamal Khashoggi, när han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018. Jag träffade honom några månader tidigare på en konferens i Istanbul. Innan dess intervjuade jag honom i Riyadh i mars 2011. Då hade han ett …

Sista glimten av Jamal Khashoggi, när han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018. Jag träffade honom några månader tidigare på en konferens i Istanbul. Innan dess intervjuade jag honom i Riyadh i mars 2011. Då hade han ett toppjobb som publicist i sitt hemland, beskyddad av oligarken prins al-Waleed bin Talar. Khashoggi hade då ett flott kontor högst upp i den saudiska huvudstadens landmärke, 99-våningsbyggnaden Kingdom Center. Att en tidigare så högt uppsatt person av allt att döma blivit bestialiskt mördad på sitt hemlands beskickning visar att de härskande har bestämt sig för att tysta alla oliktänkande. Det för tankarna till några av arabvärldens tidigare mest hårdhänta diktatorer – som tillät vissa sociala friheter, men aldrig tillstymmelsen till fritt organiserat civilsamhälle, yttrandefrihet eller rätt att ifrågasätta makten.

“Med sina kritiska kolumner i Washington Post har Khashoggi stört makten i Riyadh”

Kommenterat i SVT Aktuellt, den 12 oktober 2018. Länk här till ett klipp ur inslaget.

Den saudiska kronprinsen låter kvinnor köra bil men kränker också mänskliga rättigheter och tar initiativ till krig

Kommenterat Saudiarabien och Khashoggis försvinnande för Svenska YLE, den 12 oktober. Länk här.

Surrealistisk rysare kan bli kris för Trump

Kommenterar för TT, här i SvD:s version, den 11 oktober 2018. Länk här.

Ännu inga spår av försvunnen saudisk journalist

Kommenterar i P1 Morgon den 11 oktober 2018 tillsammans med radions Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén

Fängslade saudiska demokratikämpar prisas

Kommenterar beslutet att tilldela tre saudiska demokratikämpar årets Right Livelihood Award. För TT via denna länk i Aftonbladets version. Den 24/9 2018.

Miljoner barn i Jemen riskerar svältkatastrof, förvärrat läge efter offensiv mot Hodeidah

Inslag P1:s Studio ett, den 20/9 2018 (cirka 16 minuter in i sändningen). Förutom mig hör ni även Gabriel Karlsson från Röda korset.

Buffertzon ska skydda Idlibs invånare

Kommentarer för TT den 17/9 2018. Här länk till SvD:s version.

Huggsexa om Idlib på dagens toppmöte om Syrien

Kommentar för TT, nu med Aron Lund, den 7/9 2018. Länk här till SvD:s version. 

Expert: Ingen Idlib-offensiv före toppmöte

Kommenterar för TT, här i SvD den 5/9 2018.

Skärmavbild 2018-06-29 kl. 00.01.06.png

Authoritarian at home – Impulsive abroaD: Erdogan's foreign policy in the Middle East 

UI Brief, No 7, 2018, June 2018

Read it as a PDF on this link: https://www.ui.se/globalassets/ui.se-eng/publications/ui-publications/2018/ui-brief-no7.-2018.pdf

 

Trumps brott mot Iranavtalet ökar risken för kärnvapenspridning

Kommenterar i SR:s Studio Ett, i studion tillsammans med Susanne Palme den 9/5. Senare i sändningen hördes Rolf Ekéus och statsvetaren Anders Persson. 

Oro för ökade spänningar i Mellanöstern

Kommentar för TT, här i Aftonbladets version den 9/5

En amerikansk örfil mot DE allierade i Europa

Skriver i Hufvudstadsbladet om Trumps brutala sätt att riva upp multilaterala avtal, nu senast kärnenergiavtalet med Iran. Den 9 maj 2018. Länk till artikeln här. 

Nya hotet i Mellanöstern: krig mellan Iran och Israel

Intervjuad av Aftonbladet, den 6/5.

Libanon går till val efter nio år

Gäst hos SVT Aktuellt den 3/5 inför valet i Libanon. 

DI:s ekonomistudio. Om Syrien, FN och säkerhetsrådets möte i Backåkra 

Gäst i studion hos Jon Åsberg den 23/4. Länk till hela programmet här.

Skärmavbild 2018-04-24 kl. 10.50.04.png

 

Expert: Visar hur dysfunktionellt FN-systemet är 

Kommenterar tre västmakters anfall mot mål i Syrien, efter ännu ett ryskt veto. 14 april 2018. Länk till intervjun i Aftonbladet här.

Palestinierna känner sig övergivna 

Kommenterade protesterna i Gaza och Israels svar för Kyrkans Tidning och tidningen Sändaren den 10 april. Länk här

 

Splittrat EU riskerar att bli Erdogans slagpåse

Intervjuad av Dagens ETC; publicerat den 26 mars 2018. Länk här. 

Krigen i Mellanöstern handlar om energidominans

Framträdande vid Stockholms universitets hållbarhetsforum den 21 mars 2018 – här intervjuad av EFN TV tillsammans med övriga föreläsare, Therese Uddenfeldt och Mikael Höök. 

Min föreläsning på Stockholms universitets hållbarhetsforum ligger på YouTube. Den finns också på denna sajt under fliken Föreläsare/Lecturer.

Iran: Maktkamp, sociala protester och kvinnors kamp för sina rättigheter 

Lyssna till UI Podcast från ett seminarium med Mohammed Fazlhashemi, professor i islamisk teologi, Sepideh Nekomanesh, doktorand vid Stockholms universitet, och mig. Moderator: Nathalie Besèr. Medelhavsmuseet på Internationella kvinnodagen den 8 mars. 

Hur kan vi förstå Turkiet?

UI-seminarium den 19/3 2018, i samarbete mellan Svenska PEN, Kung Vitterhetsakademien och UI. Rader av medverkande: Arne Jarrick, Klas-Göran Karlsson, Can Dündar (via länk), jag själv, Helin Sahin, Ali Gharavi och Laressa Dickey.  Hela seminariet finns på UI Podcast.

Saudisk kronprins besöker USA

Intervjuad i P1:s Godmorgon världen den 18/3 om den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans charmoffensiv i London, hans kommande besök hos Trump, tvisten med Iran – och utsikten för att det saudiska Vision 2030 ska lyckas. 

Länk här. 

Komplexa strider i krisens Jemen

Om striderna mellan Saudi- respektive UAE-stödda krafter i Aden. Min kommentar för TT: "Kriget i Jemen är som en rysk docka, inne i det stora kriget pågår flera konflikter". Länk till SvD här.

Protester bland unga och arbetslösa sprider sig i Iran

Kommenterade #IranProtests i SVT Aktuellt den 2 januari 2018.

"TRUMP HAR SPELAT UT MEDLARENS BÄSTA KORT" 

Intervjuad av Anna Hedenmo i SVT Agenda om Trumps utspel om Jerusalem. Om vad som kan hända nu – och om Sveriges erkännande av Palestina. Den 10 december 2017.

Behövs det en ny medlare till Israel-Palestina-konflikten?

Intervjuad av SR:s Godmorgon, världen den 10 december 2017 efter Trumps utspel om Jerusalem. Mer info här. 

Starka reaktioner i arabvärlden om Jerusalemstatus

Kommenterar Trumps omsvängning i synen på Israels huvudstad och ockupation för SVT Nyheter den 6 december 2017. Länk här.

Stor oro inför Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad

Kommenterade i SR:s Studio ett tillsammans med radions Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén. 5 december 2017.

Skärmavbild 2017-12-09 kl. 11.30.10.png

En Bromance som skakar Mellanöstern

Intervjuad av SVT Nyheter om vad närmandet mellan Trumps svärson Jared Kushner och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman betyder för regionen. Länk här. Från den 2 december 2017.

Geopolitical Realignements: Turkey in an Unstable Region

Ett samarrangemang mellan UI och Stockholm Institute of Turkish Studies (SUITS). I panelen Marc Pierini, under många år EU-ambassadör i Ankara, nu vid Carnegie Europe; Michael Sahlin, tidigare svensk ambassadör i Ankara, nu knuten till SUITS, och jag själv. Moderator: Paul Levin, föreståndare för SUITS.

Se hela seminariet nedan:


 

Hetlevrad kronprins rör om i Saudiarabien

Kommenterar massarrestringar och palatskuppen i Riyadh för TT, här i Dagens Nyheter den 5 november 2011.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien?

Kommenterar för SR:s Människor och tro, den 26 oktober 2017. Lyssna på programmet här.


Hur kan jihadistiska konflikter lösas?

UI-seminarium i Kulturhuset med Isak Svensson, professor i Fred- och konfliktforskning i Uppsala, SVT:s prisbelönta grävreporter Sanna Klinghoffer; kommittésekreterare Adel Elsayed Sparr vid den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, och mig. Moderator: Aras Lindh, programsamordnare och analytiker, Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet, UI


Bashar al-Assad styr vidare – i ett sargat Syrien 

Kommentar för TT, återgivet i rader av tidningar. Här i GP den 9 oktober 2017. Länk här.

Rätten att köra – en delseger i kampen mot könsapartheid

Kung Salmans dekret om kvinnlig bilkörning – en helomvändning från tidigare positioner – visar att de styrande kan köra över det ultrareligiösa etablissemanget bara de vill. Mer om detta i min analys för Utrikesmagasinet. Länk här.

Vad tycker fisken om vattnet?

Läs vad jag med flera svarade på Magasinet Arenas stora fråga: Har religion gjort mer nytta än skada? 

Länk här. 

 

Utvecklingen i Mellanöstern och konsekvenser för Sverige.

Samtal i Almedalen 2017 för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Medpanelister: Leif Stenberg och Björn Brenner.

An Impulsive Actor in the Middle East

Om Turkiet under Erdogan. Publicerad av Global Policy & Arab Digest, den 28 juni 2017. (På engelska). Länk här. 

 

 

 

 

 

 

På Sveriges radios scen i Almedalen

med SR:s Cecilia Uddén och SVT:s Stina Blomgren – ett samtal om vilka grepp journalister tar till när vi ska skildra människor som har förlorat allt. 

Länkar till min medverkan i rader av andra radioprogram – bland annat P1 Morgon, Studio Ett, Ekot, Människor och tro, Nordegren och Epstein – finns på Sveriges radios hemsida.  

När Raji Sourani, chef för Palestinian Center for Human Rights i Gaza samt Right Livelihoodpristagare, talade på UI-seminarium i maj 2016 var jag kommentator i panelen tillsammans med Pål Wrange, professor i folkrätt. Se seminariet nedan. 

Ett riskmoment för Saudiarabien 

Gäst i SVT Agenda om Jemen, 29 mars 2015.

Bernadotte och internationell medling

Medverkan i Folke Bernadotteakademins panelsamtal 2015 om internationell fredsmedling. Kronprinsessan Victoria invigde samtidigt en utställning om Folke Bernadotte som mördades i Jerusalem den 17 september 1948. 

Från Almedalen 2015:

Time to talk to the terrorists?

Ett panelsamtal med Tony Blairs förre stabschef Jonathan Powell, författaren och diplomaten Ingmar Karlsson och mig. Moderator Marika Griehsel.

Hela seminariet på länk här.

The Local has a blog post with some high lights from this seminar, in English. 

The Middle East Beyond the Headlines – Mellanöstern bortom rubrikerna

A discussion in Visby Cathedral with the Yemeni/Swedish blogger Afrah Nasser, senior diplomat Jan Henningsson and me. Moderator Erik Lysén, international officer at the Church of Sweden. In English. (Video below).

Lunchseminarium i Visby Domkyrka tisdag 30 juni 2015. Introduktion av Erik Lysén på svenska, samtalet förs på engelska. Finns det hopp för Mellanöstern? Är fred och demokrati i regionen möjligt? Hur kan vägen framåt i så fall se ut? Vilken roll kan Sverige spela? Rapporteringen från Mellanöstern fyller media.

Hello, World!