Avgörandets stund närmar sig i Turkiet

På torget framför Diyarbakris station dödades minst fem personer på fredagskvällen när prokurdiska HDP höll sitt valmöte – ett möte som dränktes i blod. Foto: STEFAN BLADH

På torget framför Diyarbakris station dödades minst fem personer på fredagskvällen när prokurdiska HDP höll sitt valmöte – ett möte som dränktes i blod. Foto: STEFAN BLADH

DIYARBAKIR Dagen efter de explosioner som dödade minst fem personer och skadade över 150 personer på prokurdiska HDP:s sista valmöte i staden är nerverna spända som fiolsträngar. Här råder lugnet före stormen – eller firandet. 

– Vi vet inte vem som låg bakom explosionerna. Kanske det var regeringen, säger Serdar Sinir, en ung man i Diyarbakir, och drar upp sitt byxben för att visa en lindrigare skada han fick av den andra explosionen som skakade HDP:s valmöte på fredagskvällen. Bomben exploderade nära det podium där partiledaren Selahattin Demirtaş och flera kandidater stod.

När detta skrivs, på lördagskvällen, hör jag tutande bilar och smällare på gatorna i Diyarbakir, som en uppladdning inför det som väntar när rösterna är räknade på söndagskvällen: Triumf eller protester.

I söndagens SvD berättar fotografen Stefan Bladh och jag mer från Diyarbakir, inför det parlamentsval som kommer att avgöra om president Recep Tayyip Erdoğan kommer att få det presidentstyre han siktar på.