Hur kunde terrorgruppen IS/Daesh växa fram?

De senaste månaderna har terrorgruppen IS/Daesh förlorat terräng, nu även i Palmyra. Samtidigt som de är trängda i Irak och Syrien slår deras självmordsbombare till mot mjuka mål i land efter land: en fotbollsmatch i Irak, en välbesökt shoppinggata i Istanbul, en konsertlokal i Paris och en flygplats och tunnelbanestation i Bryssel.

Just idag drabbades påskfirande pakistanier av ett blodigt självmordsattentat i Lahore. Mycket talar för att IS låg bakom även detta bestialiska attentat.

Men vad är detta för rörelse egentligen? Hur kunde IS uppstå? Vad är det för ideologi i botten? Vad krävs för att kunna bekämpa dem på ett effektivt sätt? Om detta höll Teologiska högskolan i Bromma en temadag i höstas – kusligt nog bara någon dag innan IS-terrorister slog till mot Bataclan i Paris. Temadagen har nu resulterat i en bok, IS/Daesh: några perspektiv.

I denna bok skriver islamologen Rickard Lagervall, den turkiske statsvetaren Hakan Günes och jag ur olika perspektiv, samt med ett förord av redaktören Anders Mellbourn.

Boken, som inte kan hittas på vare sig Ad Libris eller Bokus (i alla fall inte ännu), går att beställa via studieförbundet Bilda, som också har gjort en studieguide. Sofie Twal Hedman på Sveriges kristna råd, som har gjort studievägledningen, berättar om boken här.

Själv hoppas jag att boken snart dimper ned i min brevlåda.