Läsarbrev om terrorns ideologi

Det går inte att bomba bort extremism ur människors huvuden. Det krävs förvisso även militära insatser mot IS skräckvälde. Men man måste också gå till källan och till finansieringen.

För att kunna isolera och bekämpa terrorgruppen IS/Daesh och andra takfiri-salafistiska grupper, som attackerar oskyldiga civila, gäller det att bekämpa den ideologi som ligger till grund för deras skräckvälde i delar av Irak och Syrien samt i deras celler runt om i andra länder.

De ideologiska rötterna finns i Saudiarabien, som i mer än tre årtionden har spridit den jihadist-salafism som kungarikets styrande sedan länge har förlorat kontroll över. Hur denna saudiska ideologiexport förändrade först arabvärlden och därefter tolkningarna av sunniislam runt om i världen har jag själv kunnat följa från mina resor i arabvärlden från 1970-talet och framåt. Det var ett grundtema i min bok, Gulfen: en framtida krutdurk.

Efter IS senaste terrorattacker i Irak, Turkiet, Paris och Bryssel skrev jag en debattartikel på SvD Brännpunkt. Artikeln från förra veckan hittar du på denna länk: Saudiarabien har spridit terrorns ideologi.

Efter denna artikel har jag fått ovanligt många läsarreaktioner (så gott som alla positiva; undantagen är få). Med respektive skribents medgivande vill jag citera ur två läsarbrev här.

Signaturen P G skriver:

Tusen tack för att du lyfter upp den grundfråga som vi alla borde fundera över i din artikel i SvD.
I stället för att diskutera hur många Gripen-plan vi ska skicka till Syrien är det kanske dags att "gräsrötterna" börja se och diskutera de grundläggande orsakssambanden. Framför allt nu när politikerna verkar vara oförmögna att se och förstå.
För det kan väl inte vara så illa att de inte vill?
Att de mest välbärgade i samhället, som får sina uppåtvindar stabiliserade genom direkta och indirekta affärer med Gulfstaterna, ska ta tag i frågeställningen är lika sannolikt som att högre makt ska göra det. Då får gärna några flyktingströmmar till vänta vid taggtrådsstängslen, bara termiken är stabil. Så skriv gärna fler belysande och, i den mån det går att vara det, objektiva artiklar om ondskans finansiering. Många fler behöver läsa och förstå att även vi i Sverige är delaktiga i det som händer i vår omvärld och att allt sitter ihop i en händelsekedja.

En annan läsare, Anna Kayal, som själv har rötter i Syrien, skriver i sitt brev:

Hej Bitte,
 
Trots ovanan att kontakta journalister eller kommentera publiceringar, känner jag mig manad att göra det efter att precis ha läst din artikel ”Saudiarabien har spridit terrorns ideologi” som publicerades den 24/3 i SvD.
 
Det är bara att tacka för en lysande och insiktsfull artikel i ett ämne som dessvärre blir alltmer aktuellt i skuggan av utvecklingen som sker. Med rötter i Aleppo, Syrien, från pappas sida har jag under min ungdom bott i samma stad under flera år och haft förmånen att växa upp i en liberal (sunni)muslimsk miljö och fått uppleva, vad jag brukar säga, Mellanöstern från sin allra bästa sida. Arabiskan öppnade en hel värld som är lika komplex som fängslande i alla tänkbara dimensioner. Men salafismen var något jag skrämmande nog fick uppleva på nära håll först när jag flyttade hem till Sverige efter några års universitetsutbildning i USA.
 
Det var befriande att läsa din artikel som framför allt tar upp Saudiarabien som en exportör av en destruktiv ideologi vars våldsamma grupperingar är den påtagliga växande plågan för världen. Min enda reflektion i ämnet är att jihadister är salafister i grund och botten, om än en gruppering som förespråkar våld.
Den grundläggande ideologin som Saudiarabiens statsskick grundar sig på, wahhabismen, är ett fundament att inte ifrågasätta, debattera eller reformera och därför slås alla försök brutalt ned – även om de paradoxalt nog skulle höja ett finger mot jihadisterna för att stoppa våldet, så fortsätter spridningen av salafismen genom de enorma finansieringarna du bland annat tog upp i artikeln.
Det är spridningen av själva ideologin som är farlig, och som leder till att vissa anhängare tar till våld (t ex IS) medan andra har etablerat sig i Europa (och Sverige) för att värva fler anhängare som slutligen bildar egna ”kalifat” av endast trogna. Det faktum att de propagerar för att vara sanna muslimer är det absolut mest skrämmande eftersom det existerar en djup schism mellan sunniislam och salafsim.
 
I den tid vi lever i känns det viktigare än någonsin att diskutera, belysa och höja kunskapen/medvetenheten kring dessa frågor överlag. Här spelar bland annat media en stor roll och därför ville jag skriva några rader för att innerligt tacka dig och säga att det är välbehövligt med välskrivna och insiktsfulla ord likt din artikel! Ser fram emot att läsa dina framtida artiklar.

Själv vill jag tacka varmt och ödmjukt för sådana uppmuntrande läsarbrev.