Ryssland tillbaka på banan igen

Ryssland är tillbaka i världspolitikens centrum igen. Om det ska nås en uppgörelse i FN:s säkerhetsråd är det Moskva och Washington som först gör upp – och sedan får de övriga tretton rådsmedlemmarna vackert finna sig i det.

Så har det varit den senaste tiden. Det gör Frankrike rasande medan Storbritannien biter ihop.

Ryssland och USA har förhandlat fram de senaste FN-resolutionerna om Syrien och sedan ställt övriga rådsmedlemmar inför fullbordat faktum. För Rysslands del betyder det att Ukrainakrisen hamnar i skuggan och att Putin har blivit erkänd som ledare för en världsmakt som ingen kan negligera. Men det är samtidigt en världsmakt som ingen riktigt litar på.  

Situationen har även gjort klanen Assad mer osäker. Det prekära läget efter den partiella ryska reträtten illustreras bäst av ett fotomontage från twitterkontot Raqqa is Being Silently Slaughtered, @Raqqa_SL

 

Till och med syriska oppositionella som varit upprörda över Rysslands stöd till Assadregimen i alla väder uttrycker en försiktig optimism om den partiella ryska reträtten idag – även om de, allra minst, litar på Vladimir Putin. Men de vet vilken betydelse han har i Syrien. 

Läs mer om detta på UI-bloggen, min nya hemvist, där jag skriver i väntan på att vi ska sjösätta Utrikespolitiska institutets nya nättidning. 

Här är mitt blogginlägg med röster från Syrien, Genève och Uppsala: Nu finns en strimma av hopp för Syrien.