Konflikt och diplomati i krigets Syrien

Kriget i Syrien går snart in på sitt sjätte år. Det är världens största humanitära katastrof, där uppemot 18 miljoner människor är i behov av hjälp – varav 13-14 miljoner inne i landet. Men detta är ingen naturkatastrof, det är ett krig som många parter eldat på utifrån sina olika agendor. 

Uppemot en halv miljon lever i belägrade områden. Samtidigt stänger Europa sina gränser. Flyende barnfamiljer beskjuts med tårgas i sina försök att sätta sig i säkerhet, medan andra drunknar i flykten över havet. 

Men nu råder ett bräckligt ”upphörande av striderna”, som FN:s Syrensändebud Staffan de Mistura kallar de partiella eldupphör som råder i Syrien. Och tanken är att fredssamtal ska inledas i nästa vecka.

Kommer diplomatin ha en chans? Eller kommer det att bli ännu värre i Syrien innan det blir bättre? Hur agerar Assadregimens uppbackare som Ryssland och Iran? Har Syren blivit Putins revansch efter isoleringen och de politiska sanktionerna i Ukraina? Hur ska man tolka USA:s vacklande Syrenpolitik? Och vart kan Turkiets krig mot kurderna i PKK och PYD leda?

Se seminariet med frilansjournalisten och Syrenkännaren Somar al-Naher, UI:s Mellanösternanalytiker Per Jönsson och mig som samtalsledare.