Faran för journalister i Turkiet

Häromdagen släpptes två av Turkiets främsta journalister, chefredaktören för tidningen Cumhuriyet Can Dündar och hans kollega Erdem Gül, efter ett beslut i författningsdomstolen. 

Därmed kan de hämta andan, åtminstone tillfälligt. Men hoten om livstids fängelse kvarstår när en ny rättegång påbörjas den 25 mars. Dessutom har president Recep Tayyıp Erdogan gjort klart att han är rasande på domstolens beslut att släppa de båda i väntan på en ny rättegång. 

–Jag respekterar inte domstolsbeslutet och tänker inte följa det, förklarade presidenten som har kört över domstolar tidigare, exempelvis vid byggandet av det nya gigantiska presidentpalatset i Ankara.

Anledningen till processen mot de båda turkiska publicisterna är att de gjort sitt journalistiska jobb: De publicerade bilder som sades visa hur turkisk underrättelsetjänst smugglade in vapen i lastbilar till Syrien – en händelse som avslöjades när en annan del av statsapparaten, gendarmeriet, genomsökte lastbilarna i januari 2014. 

Mer om bakgrunden här i tidningen Hürriyet/Daily News. 

Samtidigt som Dündar och Gül kunde fira sin tillfälliga frigivning stängdes ännu en turkisk tv-kanal, IMC TV. För att lägga munkavle på kritiska journalister duggar åtalen, eller hot om åtal, tätt. En paragraf som flitigt åberopas är förtal av presidenten. Men däremot kan antisemitiska uttalanden riktade mot Turkiets lilla judiska minoritet, eller hatpropaganda mot andra utsatta små minoriteter som armenierna, passerar ograverat förbi – något jag skrev om i Judisk krönika nyligen (4/2015).

Senast i raden bland de journalister som riskerar fängelse för påstått förtal av president Erdogan är Cengiz Çandar, en av Turkiets mest framstående journalister. På twitter har han 426 000 följare, vilket säger något om hans betydelse. Cengiz Çandar är också en journalist som många svenskar har träffat – på konferenser och möten. År 2013, till minnet av mordet på utrikesminister Anna Lindh, deltog jag i ett panelsamtal med Cengiz Çandar på Tensta träff. Den tredje personen i panelen var Mikael Damberg, numera näringsminister. 

På Tensta träff, september 2013. Fr v: Mikael Damberg, jag och Cengiz Çandar. Foto: Evin Baksi ( se hennes blogg ) 

På Tensta träff, september 2013. Fr v: Mikael Damberg, jag och Cengiz Çandar. Foto: Evin Baksi (se hennes blogg

Nu när Cengiz Çandar riskerar 1-4 års fängelse för sin oberoende journalistik hoppas att jag näringsministern inte har glömt sin turkiske samtalspartners utsatthet och hur svårt det är för andra journalister som vill göra sitt jobb i Turkiet. Vad säger Damberg idag?