Bergtagen av Ararat

Gryningsljus över Ararat. Den främre toppen, Stora Ararat, är på 5123 meter över havet, medan Lilla Ararat är på 3896 m ö h. Enligt Första Mosebok strandade Noaks ark på toppen av Ararat efter syndafloden. Foto: Bitte Hammargren 

Gryningsljus över Ararat. Den främre toppen, Stora Ararat, är på 5123 meter över havet, medan Lilla Ararat är på 3896 m ö h. Enligt Första Mosebok strandade Noaks ark på toppen av Ararat efter syndafloden. Foto: Bitte Hammargren 

Det är en magisk syn att se solen gå upp över berget Ararat i sydöstra Turkiet. Denna vy, som jag såg i gryningstimmen i morgonplanet från Armeniens huvudstad Jerevan, får mig att tänka på ordet bergtagen – i betydelsen förtrollad, fascinerad, trollbunden.

Men verkligheten är inte bara förtrollande vacker. Bakom dessa bergsmassiv utspelas blodiga strider mellan kurdisk stadsgerilla och turkisk militär i ett område som många kurder kallar för Bakur, eller Norra Kurdistan.

Armenier i diasporan, som bär på sina minnen från folkmordet för hundra år sedan, kallar i stället denna del av sydöstra Turkiet för Västarmenien. Åtskilliga mil söder om dessa bergsmassiv, nära gränsen mot Syrien och Irak, ligger en del av sydöstra Turkiet som för assyrier/syrianer går under namnet Gudstjänarnas berg, Tur Abdin – vilket också blev föremål för ett folkmord för ett århundrade sedan. 

Kärt barn har många namn – och det har också de områden som blivit föremål för krig och konflikt i historisk tid eller i nutiden.

Från Turkiets gräns mot Syrien i ett område som kurderna kallar Rojava (södra Kurdistan) pågår turkisk artilleribeskjutning mot den kurdiska YPG-gerillan, vilken i sin tur är allierad med USA i dess bombningar mot IS/Daesh. Men YPG får nu stöd av ryskt bombflyg. Situationen är så komplicerad att Natolandet USA kräver att Natolandet Turkiet upphör med sitt artilleribombardemang mot YPG. Samtidigt meddelas att Saudiarabien ska skicka stridsflyg för att bistå Turkiet. 

Allt medan de ryska bombplanen fortsätter att hamra på för att stärka Assadregimen i Syrien.

Denna del av världen är så komplex, frontlinjerna så många och maktspelet så djupt – över huvudet på vanliga människor – att det kan få mig att vilja drömma mig bort en stund, med en bra bok. Då vill jag leta fram en gammal klassiker: Yasar Kemals kärlekssaga Araratbergets legend