Skillnader/likheter mellan IS och Saudiarabien

Vad är likheterna respektive skillnaderna mellan Saudiarabien och skräckväldet inom IS/Daesh? Den frågan kommenterade jag i SVT Aktuellt på tisdagskvällen. Där fick jag också frågan om hashtaggen #SueMeSaudi har någon egentlig betydelse i kungariket, som det nu styrs under kung Salman? 

Se inslaget via denna länk. Det kommer cirka 33 minuter in i Aktuellts sändning. 

Saudiarabien inledde året med att avrätta 47 dödsdömda på en dag – de flesta med halshuggning. 

Många andra sitter i dödscellerna, däribland tre unga shiitiska män, som dömdes till döden som minderåriga, enligt uppgift sedan bekännelser pressats fram under tortyr. En av de dödsdömda är brorson till den avrättade shialedaren Nimr al-Nimr (vilket kan översättas med Tigrarnas tiger). Se mitt tidigare blogginlägg: Hur ofta korsfästs avrättade i Saudiarabien?

I en annan dödscell sitter den palestinske poeten och konstkuratorn Ashraf Fayadh, som dömts till döden för så kallad avfällighet från islam.