Censurerad, fängslad, piskad – men inte tystad. Det var rubriken för Europaparlamentets seminarium på fredagen om mänskliga rättigheter i Saudiarabien.
I Europahuset i Stockholm hamnade Sacharovpristagaren Raif Badawi i blickpunkten för diskussionen om Saudiarabiens kränkningar av mänskliga rättigheter.
År 2012 dömdes Raif Badawi till 10 års fängelse, 1 000 piskrapp och närmare två miljoner kronor i böter för att ha förolämpat islamiska värderingar genom sin sajt Fria saudiska liberaler, där han uppmanat till diskussioner om livsåskådning och politiska reformer. Han har nu suttit fyra år i fängelse och fått utstå hittills 50 av 950 piskrapp – bara för att han bloggat. Han är enligt en talesperson för familjen en man som är både fysiskt och psykiskt bruten idag – och denna utdragna plåga är också ohygglig för hans hustru Ensaf Haider och parets tre barn.
2015 tilldelades Raif Badawi Sacharovpriset, Europaparlamentets pris för tankefrihet.
De grymma kroppsstraffen, tortyren och hoten om avrättning av fredliga reformister drabbar så många fler, som poeten Ashraf Fayadh, som är dömd till döden.
Saudiarabien - styre, religion och samhälle
Med Bitte Hammargren, reporter och Mellanösternanalytiker och Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi på Uppsala universitet
Opinion och påverkan för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet
Med Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN och Hannah Laustiola, Advocacy Officer, Amnesty
Vad gör Sverige, EU och internationella organisationer?
Med Europaparlamentarikerna Marita Ulvskog (S), Linnea Engström (MP) och riksdagsledamot Sofia Damm (KD)
Moderator var Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets informationskontor i Sverige