Påven – en visionär för vår tid?

Den italienska författaren och experten på finansiering av terrorism Loretta Napoleoni är en tänkare som vågar dra ut linjerna längre än de flesta. När hon var aktuell med sin bok om Uppror i Irak (Leopard, 2006) träffade jag henne för en intervju. Det gav mersmak.

I veckan, när hon gästade Sverige för lanseringen av sin nya bok Islamiska staten (Fri Tanke, 2015) intervjuade jag henne på nytt. Det blev dels en en timmes samtal på Nalens scen, som sänds av Sveriges television (UR). Och dels en intervju i SvD, med länk här:  ”Västvärlden inser inte vad som pågår”.

Den alltigenom sekulära Loretta Napoleoni, utgiven på det inte mindre sekulära förlaget Fri Tanke, beskriver den argentinskfödde påven Franciskus som en politisk ledargestalt och som den mest visionäre politiske ledaren Europa har just nu.

Det är visst inte invändningsfritt, men värt att diskutera. Påven förklarade i höstas att han är redo att inleda en dialog med ledare för Islamiska staten, om det kan bidra till fred. Loretta Napoleoni pekar också på hur påvens namne och förebild, den helige Franciskus av Assisi – rikemanssonen som blev en tiggarmunk – två gånger under korstågen i början av 1200-talet reste till Damaskus i försök att få tala med abbasidkalifatets ledare i syfte att få ett slut på all blodspillan. På samma sätt borde man lyssna på dagens påve, menar hon. Att bomba Abu Bakr al-Baghdadis ”kalifat” bara stärker hans terroriströrelse, som redan nu har börjat forma stommen till en stat, ”en skalstat”, som hon kallar det. Mer om dessa resonemang hittar du i min intervju i SvD – och i Loretta Napoleonis läsvärda bok, som redan är översatt till 20 språk.