Kung Salman kopplar greppet

Vem skulle Saudiarabiens nye kung Salman utse som sin vice kronprins? Det var den stora frågan igår när den avlidne kung Abdullah jordfästes i en anonym grav, så som seden föreskriver i Saudiarabien.

Det dröjde inte länge innan svaret kom på vem som blir näst i tur i succesionsordningen efter den nye kronprinsen Muqrin bin Abd al-Aziz. 

Bara timmar efter sitt trontillträde lyckades den nye kung Salman bin Abd al-Aziz utmanövrera den just avlidne Abdullahs söner, främst bland dem Nationalgardets chef Mitaeb bin Abdullah, för att i stället utse en av sina nära brorsöner, inrikesminister Mohammed bin Nayef som vice kronprins.

Huset Sauds släktträd är ohyggligt krångligt, eftersom rikets grundare Abd al-Aziz Al Saud, mer känd som Ibn Saud, gifte om sig och skilde sig på löpande band samtidigt som han fick flera barn med sina många konkubiner. Bland hans söner är, eller var, de flesta halvbröder. Bbland dessa finns en mäktig helbrödraklan: De sju Sudairi, vilka alla hade samma mor. En av De sju Sudairi var den förre kung Fahd, liksom den nye kung Salman bin Abd al-Aziz.

Mohammed bin Nayef är son till en annan av De sju Sudairi, den mångårige inrikesministern Nayef bin Abd al-Aziz, som bara hann vara kronprins en kort tid innan han avled. Nayef var avskydd av reformisterna och känd som en hårding.

Mellan kung Salman och vice kronprins Mohammed står kronprins Muqrin bin Abd al-Aziz, men han är inte någon Sudairi. Hans legitimitet som tronarvinge är ifrågasatt av vissa falanger bland prinsarna. Muqrins mor togs som slavinna i Jemen och överlämnades till Ibn Saud som krigsbyte – en händelse som inte var så ovanlig för rikets grundare och som påminner om hur terrorgruppen IS tar kvinnor som sexslavar bland besegrade yazidier idag.

Kung Salman, 79, sägs inte vara vid bästa hälsa. Därför dröjer det kanske inte så länge innan Mohammed bin Nayef kan tillträda tronen – varmed den förste av Ibn Sauds sonsöner blir regent. Det kommer inte alla hans kusiner att gilla. Att det kan bli ännu en kung från Sudairiklanen riskerar också att bli dåliga nyheter för Saudiarabiens reformvänner.

Moralpoliserna, som avskys och fruktas av vanliga saudier opererar under inrikesministern, alltså senast Mohammed bin Nayef och innan dess hans far Nayef. Anti-terrordomstolar, där samvetsfångar som advokaten Waleed Abu al-Khair har blivit dömda till groteskt långa fängelsestraff bara för att de har uttryckt sina åsikter och krävt reformer, tar också order från inrikesministeriet.

Nu gäller också frågan om de fortsatta 950 piskrappen mot bloggaren Raif Badawi kommer att verkställas eller inte. Det sägs att kretsen kring den döende kung Abdullah såg till att piskrappen ställdes in de senaste två fredagarna. Hur det blir fortsättningsvis vet vi nästa fredag – såvida inte kung Salman benådar Raif Badawi och andra samvetsfångar som Waleed Abu al-Khair, Abdullah al-Hamid och Mohammed Fahad al-Qahtani innan dess. Det finns dessutom många fler politiska fångar i saudiska fängelser.