Hur blir medieåret 2016?

I höstas skickade Medieutredningen ut en enkät om journalisters arbetsvillkor. Jag var en av dem som fick enkäten men lyckades aldrig ta mig igenom hela frågeformuläret.

Vill minnas att jag stupade på en fråga om huvuduppdragsgivare. I min frilanstillvaro är uppdragsgivarna många och i det nya hårdare medieklimatet ägnar jag mer tid åt prat i olika sammanhang (seminarier, föreläsningar) än åt att skriva artiklar, även om jag fortfarande gärna medverkar i min gamla tidning Svenska Dagbladet och flera andra medier. 

Intresset för fördjupande samtal är emellertid enormt. Det märks på tillströmningen av folk till Bokmässan i Göteborg, Almedalen, senioruniversitet, studentföreningar, bibliotek och kulturföreningar av olika slag. Undrar hur det kommer att avspeglas under medieåret 2016?

Under året som gått är det värt att notera ett kreativt nytänkande som Expressens utrikespolitiska satsning Geo. 

Nu verkar även Aftonbladet satsa mer på utrikesjournalistik.

Sådana satsningar inger hopp. Själv gladde jag mig också åt att SvD:s skickliga, välskrivande och produktiva Moskakorrespondent Anna-Lena Laurén fick Publicistklubbens Guldpenna i år. Att  SR:s korrespondent i Istanbul, Katja Magnusson, fick Ekopriset var en annan god nyhet för oss som gillar utrikesbevakning med skarp och nyfiken blick. Just nu lyssnar jag med spetsade öron på Cecilia Uddéns reportage från Saudiarabien, ett kungarike som både skrämmer och fascinerar och som jag själv besökte senast förra året. Dit vill jag tillbaka någon gång. 

Inför medieåret 2016 blir det intressant att se vad Aftonbladets förre chefredaktör Jan Helin kommer att göra med SVT som ny programdirektör. Att SVT lägger ned pajkastningsprogrammet Debatt är en välgärning. Låt oss hoppas att Jan Helin inför sitt tillträde har nya idéer på kvalitetssatsningar. På min önskelista sätter jag ett intervjuprogram liknande BBC:s Hard Talk, där en skicklig och påläst intervjuare ges tid att ställa en makthavare mot väggen i ett halvtimmeslångt program utan klipp. Sveriges Radio har en motsvarighet till Hard Talk i Ekots Lördagsintervju. 

SVT Agenda har ofta utomordentligt skickliga intervjuare, men Agendas programtid räcker inte alltid till för att pressa makthavare som försöker blanda bort korten.  

Låt mig också instämma i ett önskemål från frilansanskollegan Marika Griehsel som vill att SVT startar ett fördjupande veckomagasin där aktuella ämnen sätts i ett globalt perspektiv: Sverige i Världen – Världen i Sverige. 

En annan satsning på fördjupning, som når en stadigt växande läsekrets, är Mänsklig säkerhet, ett digitalt nyhetsmagasin som drivs ideellt med professor Robert Egnell vid Försvarshögskolan som chefredaktör och professor emeritus Lars Ingelstam som biträdande chefredaktör. DN:s förre chefredaktör Anders Mellbourn och jag medverkar som seniora redaktörer, medan Sebastian van Baalen är redaktör och Linn Hultqvist redaktionsassistent samt redaktör för sociala medier.

Den korta programförklaringen för Mänsklig säkerhet lyder: ”Vi tänker kritiskt men konstruktivt, nytt och brett, innovativt och jämställt om dagens säkerhetspolitiska problem och lösningar.” Kolla Mänsklig säkerhets nätsida så får du se den längre programförklaringen – och artiklar om högaktuella frågor.