Uppfostrad med svenska värderingar – riskerar kastas ut till helt annan verklighet

Foto: Privat (publicerad med Chancelvie Lelos medgivande)

För elva år sedan kom Chancelvie Lelo till Sverige från Kongo tillsammans med delar av sin splittrade familj. Hon har växt upp i Halmstad, gått ut grundskolan där och tagit studenten. Hon har haft ett jobb och drömmar om framtiden, som andra unga tjejer. Men sedan tre månader tillbaka sitter hon inlåst på Migrationsverkets förvar i Märsta i väntan på att bli utvisad till Kongo.

Det är på grundval av pappans avslag på asylansökan som hon ska utvisas, inte på egna skäl trots att hon är en 22-årig kvinna som inte har några kontakter i Kongo och inte heller kan landets officiella språk, franska. Hennes mamma har troligen avlidit i Kongo. Mormodern har hon hon förlorat kontakten med. Chancelvies pappa försvann spårlöst efter att det att han 2018 fick avslag på sin och familjens asylansökan. Han är sedan dess anmäld försvunnen av Chancelvie och en syster som hon också har tappat kontakten med.

Jag känner inte Chancelvie – eller Chance som hon kallas. Men en av hennes tidigare lärare på Sturegymnasiet i Halmstad, Eva Nordqvist, understryker upprörd att hennes forna elev sitter inlåst och ska utvisas trots att hon inte har begått något fel.

– En helt vanlig halmstadstjej!

Chances förra gymnasielärare i Halmstad fortsätter:

– Det som gör mig så upprörd är att hon inte fått sin sak prövad som den ensamstående 22-åring hon är idag. Hon skickas tillbaka ensam, trots att Migrationsverkets avslag handlar om henne som en del en i familjekrets. Men hon kom ju till Sverige som ett oskyldigt barn. Idag, om hon fick göra en ny prövning, skulle hennes ärende handla om henne själv och om hennes egna skäl att få stanna. Dessutom har Sverige återinfört humanitära skäl för att få stanna. Det fanns inte då hon senast överklagade.

Senast den 6 juni måste utvisningsbeslutet från 2018 verkställas. Därefter blir det fyra år gamla utvisningsbeslutet preskriberat vilket gör att Chancelvie Lelo får möjlighet att lämna in en ny asylansökan.

”Det är väldigt stressigt att vara inlåst på det här sättet”, säger 22-åringen från sitt förvar i Märsta till Hallandsposten. Hon har drabbats av depression och berättar att hon har svimmat i förvaret vid flera tillfällen.

Hennes juridiska ombud Nina Pirooz påpekar för tidningen att Migrationsverket inte har gjort fel i juridisk mening. ”Men hon kan inte språket [i Kongo], har ingen möjlighet till försörjning och kommer till ett land där kvinnorna mer eller mindre ses som mannens egendom.”

Chancelvie Lelos förra lärare i Halmstad, Eva Nordqvist, kommenterar:

–Jag tycker att det är förskräckligt att vi tillsammans i Sverige har uppfostrat Chance till den unga kvinna, som hon är idag, med svensk identitet och svenska värderingar om vad det vill säga att vara just ’ung kvinna’, bara för att kasta ut henne till en verklighet där inget av detta gäller.