Saudiarabien tänker fortsätta prygla Raif Badawi

Platsen där Raif Badawi pryglades i januari. I morgon, fredag den 12 juni, löper han risk att få ytterligare 50 nya piskrapp – om inte internationella protester kan hindra det. Foto: Per Luthander 

Platsen där Raif Badawi pryglades i januari. I morgon, fredag den 12 juni, löper han risk att få ytterligare 50 nya piskrapp – om inte internationella protester kan hindra det. Foto: Per Luthander 

Det ser ut som ett partytält. Men det är den plats där prygelstraff ibland utmäts efter fredagsbönen i den saudiska hamnstaden Jidda (Jeddah). Det var på denna plats utanför Jafali-moskén som den saudiske bloggaren Raif Badawi fick känna av de första 50 grymma piskrappen på sin rygg och sina bakben den 9 januari i år. 

Jag stod själv vid denna plats i Jidda för drygt ett år sedan och undrade vem som skulle pryglas där nästa gång. Att det blev Raif Badawi – bror till Samar Badawi och svåger till advokaten Waleed Abu al-Khair, som jag just träffat – kunde jag inte ana då. Men nu är Waleed inburad på femton ohyggliga år i fängelse på grund av sitt försvar av mänskliga rättigheter. Och hans svåger, den liberale bloggaren Raif Badawi, som Waleed hoppades skulle bli frikänd, kan komma att utsättas för en lång och utdragen plåga som till sist kan bli hans död.

Det var efter årets första piskrapp mot Raif Badawi, som utrikesminister Margot Wallström protesterade mot detta grymma kroppsstraff – varefter stormvarning uppstod mellan Sverige och Saudiarabien en tid i våras.

Margot Wallström säger att hon inte ångrar något – vilket har rönt respekt bland försvarare av mänskliga rättigheter och Raif Badawis familj. Men saudiska myndigheter under den nye kung Salman ångrar uppenbarligen inte heller något. Högsta rättsliga instans i Riyadh har sagt att straffet ska verkställas och inte kan överklagas. Det betyder ytterligare 950 piskrapp fördelade på nitton fredagar plus tio år i fängelse. Det verkar därmed som om de styrande i Saudiarabien har bestämt sig för att ta livet av den liberale bloggaren. Alternativt att få honom att göra avbön och ta tillbaka allt han skrivit. 

Men Raif Badawi har med sitt civilkurage visat att han står för det han skrev på sin blogg för ett par år sedan, en blogg där han diskuterade livsåskådningsfrågor i liberal anda. Jag har läst vad han har skrivit i tysk översättning. Boken kom först ut på tyska.

Raif Badawi med sina barn – under lyckligare omständigheter. 

Raif Badawi med sina barn – under lyckligare omständigheter. 

Fler översättningar är på gång. Vi får hoppas att boken snart kommer på svenska så att fler får möjlighet att läsa vad de saudiska myndigheterna anser vara så förgripligt att de utdömt ett grymt kroppsstraff som kan ta livet av en fredlig trebarnspappa, som önskar reformer i sitt eget land. 

Bilden uppges visa prygel av Raif Badawi den 9 januari i år. Trots smärtan skrek han aldrig, berättade ögonvittnen. 

Bilden uppges visa prygel av Raif Badawi den 9 januari i år. Trots smärtan skrek han aldrig, berättade ögonvittnen. 

Spöstraff av oliktänkande, amputationer av tjuvar och vågen av avrättningar med halshuggning i år påminner om att det finns ideologiska likheter mellan Saudiarabiens wahhabism (en saudisk form av salafism) och det skräckvälde som byggts upp av IS (Daesh, Islamiska staten) i delar av Syrien och Irak. 

I dag frågade jag den jemenitisk-schweiziska människorättskämpen, författaren och akademikern Elham Manea – talesperson för Raif Badawis och hans hustru Ensaf Haidar – vad som kan stoppa fredagens spöstraff. ”Vi hoppas att internationella protester kan göra det”, svarade hon.