Saudiarabien

På Stefan Löfvens kom-ihåg-lista i Riyadh

Tre fängslade försvarare av mänskliga rättigheter i Saudiarabien: Dr Abdullah al-Hamid, advokaten Waleed Abu al-Khair och dr Mohammed Fahad al-Qahtani. 

Tre fängslade försvarare av mänskliga rättigheter i Saudiarabien: Dr Abdullah al-Hamid, advokaten Waleed Abu al-Khair och dr Mohammed Fahad al-Qahtani. 

Jag är inte emot kontakter med Saudiarabien, inte heller handel av civila produkter. Men jag hoppas att Stefan Löfven kräver en frigivning av Raif Badawi under sin resa till Riyadh.

Jag hoppas dessutom att han kräver frigivning av Raifs advokat, Waleed Abu al-Khair, en samvetsfånge och fredlig reformist som är dömd till femton års fängelse som straff för att ha varit en orädd försvarare av mänskliga rättigheter i kungariket.

Waleed Abu al-Khair fick välförtjänt Palmepriset, men kunde aldrig ta emot det personligen då han belades med utreseförbud. Sveriges socialdemokratiskt ledda regering får inte glömma Waleed Abu al-Khair.

Så här skrev jag om honom i Svenska Dagbladet när domen föll i sommaren 2014.

Censurerad, fängslad, torterad – men inte tystad

Censurerad, fängslad, piskad – men inte tystad. Det var rubriken för Europaparlamentets seminarium på fredagen om mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

I Europahuset i Stockholm hamnade Sacharovpristagaren Raif Badawi i blickpunkten för diskussionen om Saudiarabiens kränkningar av mänskliga rättigheter.
År 2012 dömdes Raif Badawi till 10 års fängelse, 1 000 piskrapp och närmare två miljoner kronor i böter för att ha förolämpat islamiska värderingar genom sin sajt Fria saudiska liberaler, där han uppmanat till diskussioner om livsåskådning och politiska reformer. Han har nu suttit fyra år i fängelse och fått utstå hittills 50 av 950 piskrapp – bara för att han bloggat. Han är enligt en talesperson för familjen en man som är både fysiskt och psykiskt bruten idag – och denna utdragna plåga är också ohygglig för hans hustru Ensaf Haider och parets tre barn.

2015 tilldelades Raif Badawi Sacharovpriset, Europaparlamentets pris för tankefrihet.

De grymma kroppsstraffen, tortyren och hoten om avrättning av fredliga reformister drabbar så många fler, som poeten Ashraf Fayadh, som är dömd till döden.

Se hela seminariet på länk till SVT Play här.

Moderatorn Markus Bonekamp t v, professor Mohammad Fazlhashemi i mitten och jag till vänster.

Moderatorn Markus Bonekamp t v, professor Mohammad Fazlhashemi i mitten och jag till vänster.

Saudiarabien - styre, religion och samhälle
Med Bitte Hammargren, reporter och Mellanösternanalytiker och Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi på Uppsala universitet

Opinion och påverkan för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet
Med Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN och Hannah Laustiola, Advocacy Officer, Amnesty

Vad gör Sverige, EU och internationella organisationer?
Med Europaparlamentarikerna Marita Ulvskog (S), Linnea Engström (MP) och riksdagsledamot Sofia Damm (KD)

Moderator var Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets informationskontor i Sverige



Saudiarabien avrättar shiitisk dissident

En dödskult går genom Saudiarabien som på årets andra dag har avrättat hela 47 personer. En av de avrättade är den shiitiske prästen och ledaren Nimr al-Nimr. Halshuggningen av denne dissident innanför fängelsemurarna ökar dramatiskt de sekteristiska spänningarna i regionen.

Nimr al-Nimr var shiitisk präst i Saudiarabiens Östra provins, där världens största oljekällor ligger och där shiiterna en gång var i majoritet. Men han var var inte bara en religiös utan även politisk ledare för kungarikets shiitiska minoritet. Han dömdes till döden för terroristanklagelser.

I Saudiarabien kan även fredliga protestyttringar mot regimen straffas som terroristbrott. Dödsdomen mot honom fälldes efter det att han manat till protester och reformer under arabiska våren 2011. Vid denna känsliga tidpunkt besökte jag och Per Luthander, som några av ytterst få utländska journalister, staden Qatif och andra delar av Saudiarabiens Östra provins, där nu nya protester har brutit ut.

Diskrimineringen av shiiterna i Saudiarabien ger jag exempel på i min bok Gulfen: en framtida krutdurk. Läs även min intervju i SvD med en annan shiitisk präst från Saudiarabiens Östra provins, Tawfiq al-Amer, som besökte Utrikespolitiska insitutet för en konferens om shiaislam 2011. 

De flesta av de 47 avrättade har kopplingar till sunniextrema al-Qaida. Men Nimr al-Nimr hör till en helt annan kategori. Han var som shiapräst grundmurad ideologisk motståndare till takfiri-salafistiska och sunniextrema al-Qaida – liksom till den saudiska regimen. Enligt ett läckt dokument hade Nimr ett möte med amerikanska diplomater i Saudiarabien 2008, då han gjorde gällande att han inte var lika pro-iransk och anti-amerikansk som många ville framställa honom som. Se wikileaks från 2008. 

Amnesty International säger i ett uttalande att avrättningarna av 47 personer på samma dag på ett bjärt sätt visar de saudiska myndigheternas bristande respekt för mänskliga rättigheter och rätten till liv. Människorättsorganisationen, som har följt al-Nimrs fall i flera år, beskriver rättegången mot den shiitiske dissidenten i en säkerhetsdomstol som politiskt motiverad och grovt orättvisande. 

Amnesty International säger i ett uttalande:

"Saudiska myndigheter hävdar att avrättningarna var ämnade att bekämpa terror och bevara säkerheten. Men dödande av sheikh Nimr al-Nimr visar att dödsdomar i terrorbekämpningens namn även kan användas för att göra upp räkningen med och krossa oliktänkande.”

Shiaprästens unge brorson, Ali al-Nimr, som jag tidigare har skrivit om i bloggen, sitter sedan länge i en dödscell. Likt två andra unga shiiter från Qatif dömdes han till döden som minderårig efter protesterna under arabiska våren. Rättegångarna mot de tre beskrivs av Amnesty som djupt orättvisa. Bekännelser tros ha framtvingats under tortyr.

Den avspänning mellan Saudiarabien och Iran, som Mellanöstern och inte minst Syrien och Jemen behöver, förefaller avlägsen efter avrättningen av Nimr al-Nimr. Verkställandet av dödsdomen har föranlett anti-saudiska protester bland shiiter i Bahrain, Irak, Jemen, Pakistan och indiska Kashmir. I Teheran stormades den saudiska ambassaden av demonstranter på lördagskvällen – säkert med regimens goda minne.

Iran höjer tonläget genom att säga att Saudiarabien kommer att få betala dyrt för avrättningen av Nimr. Den högste ledaren Ali Khamenei har på sin webbsida jämställt Saudiarabiens halshuggningar av fångar med terrorgruppen IS/Daesh. 

Till saken hör att islamiska republiken Iran avrättar ännu fler årligen än Saudiarabien. Se Amnestys årsrapport om dödsdomar 2015.