Måns Zelmerlöw får akta sig för Turkiet

Den åtalade, här på The Guardians sajt. 

Den åtalade, här på The Guardians sajt. 

Ordet Hero är laddat i Turkiet. Det började med att en åtalad efter kuppförsöket förra sommaren fick en t-shirt av sin syster med texten Hero. Den åtalade, Gökhan Güçlü, hade denna tröja på sig, när han skulle föras till en massrättegång gällande kuppförsöket mot president Erdoğan.

Bilderna av uniformerade gendarmer som ledsagade den åtalade i sin Hero-tröja från ett säkerhetsklassat fängelset vid Egeiska havet ledde till att även personer inom kriminalvården utsattes för reprimander eller uppsägningar. President Erdoğan meddelade senare att åtalade för kuppförsöket i framtiden inte får klä sig hur de vill. De ska ha bruna kläder. 

Från Turkish Daily News/Hürriyet

Från Turkish Daily News/Hürriyet

Även Turkish Airlines tar bort artiklar med loggan Heroes, som tidigare delats ut till barn på långresor. I framtiden kommer man inte ge barn några strumpor, hörlurar eller tofflor med denna logga. Flygbolagets tidning för minderåriga resenärer måste också byta namn. Turkish Airlines presstalesperson Yahya Üstün hävdar att beslutet om namnbyte på loggan för barn togs redan för ett halvår sedan. Men det tror nog inte många turkiska resenärer på.

Man kan därmed ana att Eurovisionsegraren 2015, Måns Zelmerlöw, skulle ha svårt att framträda i Turkiet med Heroes– om han nu överhuvudtaget hade tänkt sig det.