Frankrikes ambassadör – lysande i SVT Agenda

Skärmavbild 2020-10-26 kl. 14.58.35.png

Intervjun med den franske ambassadören Étienne de Gonneville i söndagens Agenda den 25 oktober – efter halshuggningen av en lärare i Paris, begånget av en 18-åring som inte kände honom – skulle kunna tjäna som skolboksexempel på en journalistutbildning eller medieträningskurs. Fördel: den intervjuade.

Den franske ambassadören är briljant i sin lugna och sakliga förmåga att diskutera vad lärarmordet verkligen handlar om. Konstaterar att detta inte blev Anders Holmbergs mest lyckade stund som intervjuare.

På SVT:s sajt är inslaget nedklippt till två minuter. Vill man, som jag, lägga upp hela intervjun kommer inte bilden av ambassadören med. Det är synd! Intervjun är värd att se i sin helhet. Länk till hela intervjun här.

Munskyddsexperiment i Stockholm

Munskyddsexperiment i Stockholm: Hemkommen från en tjänsteresa i Turkiet där det råder masktvång hamnade jag i Stockholms tunnelbana mitt i trängseln. Tog fram ett oanvänt munskydd ur kappfickan och satte på mig. Det hade genast effekt: den närmaste medpassageraren backade omedelbart till ett säte längre bort. Så istället för FHM:s utsagor om att "det kan finnas en risk för att användningen av munskydd ger en falsk trygghet som leder till att man inte följer andra rekommendationer såsom att /.../ hålla avstånd" blev resultatet det motsatta här. Munskyddet gjorde det lättare att hålla avstånd i trängseln.

Kampen mot covid-19: Som nattorientering utan karta

Coronapandemin är som kombinationen mellan ett maratonlopp och nattorientering i svår terräng utan karta och utan pannlampa. lngen vet hur länge det kommer att pågå. Ingen har en karta för den terräng vi måste ta oss igenom. Det här kräver ett nytt sätt att tänka – samt en insikt om att det inte går att ta sig ur denna globala kris utan att det finns vaccin eller flockimmunintet.
Världen befinner sig i ett krig mot en gemensam, farlig och osynlig fiende. Det är ingen floskel eller tidningsrubrik.
Det borde leda till avspänning i konfliktområden och solidaritet mellan nationer, landsändar och samhällsklasser. Men så är det inte alltid. I kriser blottas människans sämsta egenskaper hos somliga (hamstring av medicin och skyddsmateriel) men också innovationstänkande och storartade gester av solidaritet. Vilket pris som måste betalas för att vinna denna globala kamp mot covid-19 vet vi inte. Bara att det finns ett före och efter. Och att vi måste tänka om, som individer, familjer, företag, institutioner, kommuner, stater och internationella organisationer.
Med detta i bakhuvudet läser jag DN:s intervju med statsminister Stefan Löfven.

Stefan Löfven – med en medarbetarens vaksamma blick i trappuppgången. Foto: Eva Tedesjö.Skärmdump från DN.se

Stefan Löfven – med en medarbetarens vaksamma blick i trappuppgången. Foto: Eva Tedesjö.

Skärmdump från DN.se