Till minne av Dan Hansson – en mästerfotograf

Skärmavbild 2018-01-31 kl. 22.24.26.png

En suverän fotograf, en särpräglad begåvning inte minst när det gäller porträttkonst, har gått bort. Jag saknar min förre SvD-kollega Dan Hansson.  Han var en genomsympatisk kollega att jobba med.

Minns särskilt vår reportageresa till Iran för mer än tio år sedan, då vi gjorde nedslag på platser som präststaden Qom, där vi mötte en i många stycken oliktänkande och utfrusen storayatolla Sana'i, den gamla basaren i staden Kashan och så den lilla bergsbyn Qamsar, känd för sin tillverkning av Mellanösterns finaste rosenvatten - Gol-Ab på persiska. Ett rosenvatten som är så väldoftande att det sägs vara det enda som används för att sprida väldoft kring Kaba, det allra heligaste i Mecka.

Att vi skulle besöka bergsbyn Qamsar och fånga stunden när rosenknopparna skördades strax efter gryningen en försommarmorgon var Dans idé. Vilket visade sig vara en lysande idé, som ledde till ett underbart bildreportage i SvD under rubriken Paradisets rosenlundar.  Reportagets text hittar du här. 
Med på resan till Qom, Qamsar och Kashan följde en annan utsänd i Iran, SR:s Cecilia Uddén, som gjorde radioreportage med fågelsång från gryningsskörden av rosenknoppar. Vill minnas att hon liksom Dan handlade vaxdux i basaren i Kashan. Det var sådana vardagshändelser man kunde stanna upp för att göra på en reportageresa tillsammans med Dan. 
Hädanefter kommer jag alltid att förknippa doften av rosenvatten med Dan Hansson. Läs hans förra SvD-kollega Karin Thunbergs starka text om Dan. Och njut av hans mästerliga porträttkonst. 

Svårt ta in att han är borta. Men hans bilder lever kvar.