Nya grymma dödsdomar i Saudiarabien

Dödsstraff utdöms mycket oftare i Saudiarabien sedan kung Salman kom till makten i januari. Sedan början av detta år blir i genomsnitt en ny fånge dömd till döden varannan dag, visar Amnesty International.

De handlingar som föranleder grymma kroppsstraff – inklusive halshuggning och stening – är inte ens brottsliga i de flesta andra länder. Nyligen dömdes den palestinske statslöse poeten och curatorn inom konstvärlden Ashraf Fayadh till döden för avfällighet från islam – en dom som baseras på en dikt han skrivit, samt på ett fåtal vittnen. 

Ashraf Fayadh, från Instagram. Läs mer på  Deutsche Welle. 

Ashraf Fayadh, från Instagram. Läs mer på Deutsche Welle. 

Domen kan överklagas varför det ännu finns chans att hans liv kan skonas. Eftersom Ashraf Fayadh gjort sig till ett känt namn på Saudiarabiens gryende konstscen har domen mot honom lett till protester från utlandet, bland annat från Internationella PEN. Men hittills har jag inte sett några protester från regeringar.

Inne i Saudiarabien finns dock många som är skrämda av ett hårdnande klimat och som vill att utländska regeringar tar ställning mot dödsdomen. De pekar på att Tyskland kan ha en nyckelroll. Tyskland ska ha en värdroll för en kulturfestival i Riyadh som arrangeras av det kungliga Nationalgardet och som går under namnet Jenadriyah, National Festival for Heritage and Culture. Festivalen brukar locka en miljonpublik.

Från Arabiska halvön kommer en vädjan: ”Vi uppmanar Tyskland att ta ställning för Ashraf Fayadh som är dömd till 800 piskrapp och fyra års fängelse och som har en dödsdom hängande över sig på grund av en lyrikbok han skrev och på grund av att han påstås ha haft relationer med kvinnor.” Omvärlden uppmanas att skriva till Tysklands ambassadör i Riyadh, Dieter W. Hinfo under adress: info@riad.diplo.de

Att öppet likna denna dödsdom för ”avfällighet mot islam” vid IS skräckvälde kan vara brottsligt, skriver Reuters. Saudiarabiens justitieministerium planerar att stämma en twitteranvändare som jämförde dödsdomen mot Fayadh med den rättsskipning som pågår inom IS-kontrollerat territorium i Syrien och Irak.

    "The justice ministry will sue the person who described ... the sentencing of a man to death for apostasy as being `ISIS-like'," the newspaper Al-Riyadh quoted a source in the justice ministry as saying.

Att ifrågasätta rättsväsendet i Saudiarabien kan också vara brottsligt, enligt den saudiska tidningen Al-Riyahd som citeras av Reuters:  

 "Questioning the fairness of the courts is to question the justice of the Kingdom and its judicial system based on Islamic law, which guarantees rights and ensures human dignity", Al-Riyadh quoted the justice ministry source as saying. The ministry would not hesitate to put on trial "any media that slandered the religious judiciary of the Kingdom," it said.

Samtidigt uppges över 50 dödsdömda vänta i dödscellerna på avrättning inom kort. Tre av dem är unga shiitiska män som greps och dömdes när de ännu var minderåriga. De ska enligt domarna bli halshuggna. Åtminstone en av de tre, Ali al-Nimr, som är brorson till en dödsdömd shiitisk ledare, ska få sin huvudlösa kropp korsfäst efteråt. 

Ali al-Nimr, dömd till döden genom halshuggning och därefter korsfästelse. 

Ali al-Nimr, dömd till döden genom halshuggning och därefter korsfästelse. 

Som om inte detta skulle vara nog rapporteras att en lankesisk migrantarbetare, en 45-årig, kvinna, är dömd till döden genom stening för äktenskapsbrott. Hennes manlige partner, som sägs vara ogift, ska slippa undan med ”endast” 100 piskrapp. 

Det här sker i ett land som är EU:s största handelspartner i Mellanöstern – och i ett kungarike där det finns personer inom den allra rikaste och mäktigaste eliten som begår liknande handlingar som de dödsdömda utan att några piskrapp, svärd eller stenar nuddar vid dem. 

Men samtidigt meddelar hustrun till bloggaren Raif Badawi, som är dömd till tio års fängelse och som har fått 50 slag mot ryggen av totalt 1000 utdömda piskrapp, att det finns hopp om att han kan komma att benådas. Se mer på den Facebooksida som är tillägnad honom.