Back to All Events

Saudiarabien i kris

Saudiarabien i kris: Samtal om situationen i landet och de närmaste framtidsperspektiven

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Saudiarabien har hamnat i internationellt fokus efter det beställda mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på landets generalkonsulat i Istanbul i höstas. Ännu är det oklart vilka slutliga effekter detta bestialiska mord kommer att få, men Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman är hårt pressad.

Saudiarabien är världens största exportör av olja och en stor importör av vapen med omfattande handelsutbyte också i övrigt. Förhållandena vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter är mycket bristfälliga, särskilt vad gäller utländska arbetares och kvinnors ställning, även om en marginell förbättring skett för kvinnor på senare tid.

Saudiarabien är samtidigt en sunnimuslimsk regional stormakt i Mellanöstern med ett nära samarbete med USA, vilket förstärkts under Donald Trumps tid som president. Ärkefienden är shiamuslimskt styrda Iran. Saudiarabien är aktivt inblandat i krig i regionen. Landets intervention i grannlandet Jemen från 2015 och framåt har förvandlat Jemen till världens värsta humanitära katastrof – även om fredssamtalen i Sverige i december 2018 gav visst hopp om att lidandet ska kunna minska.

Utomlands stöder Saudiarabien moskébyggen och olika projekt ekonomiskt, inte minst på utbildningsområdet, utifrån sina intressen.

Hur är situationen i Saudiarabien? Vilken är dess roll som regional stormakt? Vilka är de närmaste framtidsperspektiven? Hur är och hur borde relationerna mellan Sverige och Saudiarabien vara?

Medverkande:
Hana Al-Khamri, journalist
Patrick El-Cheikh, föreståndare för Handelskammaren Sverige-Saudiarabien
Bitte Hammargren, mellanösternanalytiker vid FOI

Samtalsledare:
Steen Hohwü-Christensen, tidigare svensk ambassadör i Saudiarabien

Arr: ABF Stockholm. Länk med mer information här: https://abfstockholm.se/evenemang/saudiarabien-i-kris/