Back to All Events

Religiösa minoriteter från Mellanöstern

Religiösa minoriteter från Mellanöstern – mandéer, yezidier, aleviter, alawiter och druser tar plats i Sverige.

Den religiösa kartan i Sverige har genomgått stora förändringar de senaste decennierna. De kristna och judiska samfunden lever idag sida med flera olika muslimska, buddhistiska och hinduiska organisationer. Men även en rad mindre samfundsgrupper och religiösa traditioner tar nu också plats. I den här rapporten får du möta några av dessa: mandéer, yezidier, aleviter, alawiter och druser. Samtliga av dessa har sina rötter i Mellanöstern.

Publikationen är skriven av professor Göran Larsson som är verksam vid Institutionen för litteratur, idéhistoria & religion på Göteborgs universitet, Simon Sorgenfrei, lektor vid Institutionen för historia och samtidsstudier på Södertörns högskola samt av Max Stockman, handläggare religiösa minoriteter vid Myndigheten för stöd till trossamfund.

TID: torsdagen 31 augusti kl. 13.00 – 15.30

PLATS: Medelhavsmuseet (Fredsgatan 2 i centrala Stockholm vid Gustav Adolfs Torg) MEDVERKANDE: Rapportförfattarna samt Bitte Hammargren (Utrikespolitiska institutet) ANMÄLAN senast den 25 augusti till info@sst.a.se, skriv ”31 augusti” i ämnesraden, eller ring 08-453 68 70.

GUIDAD VISNING av museet erbjuds, 1 tim– anmäl intresse, eller se själv utställningen ”Berättelser från Syrien”.

Seminariet och visningen är avgiftsfria. För frågor kontakta Inger.Carnbo@sst.a.se, 08-453 68 74. SST:s skrifter kan beställas från info@sst.a.se eller via www.sst.a.se