Back to All Events

En kväll om Turkiet

Skärmavbild 2019-02-27 kl. 21.53.50.png

Ur ABF Stockholms programinformation:

En kväll om Turkiet

– med Helin Sahin, Paul Levin och Bitte Hammargren


Välkommen till ett samtal om boken “Minnesstädningen” av Helin Sahin, till vardags Turkietkännare på Palmecentret. Med utgångspunkt i boken leder mellanösternanalytikern Bitte Hammargren ett samtal mellan författaren och Paul Levin (föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet) om villkoren för kurder och aleviter i Turkiet idag och igår. Vad hände i Dersim 1938? Varför vill de äldre i släkten inte prata om det och hur gick det till när Helins mamma berättade för henne om “38”?

Om boken Minnesstädningen:
Uppsala, 1989. En flyktingfamilj kommer till Sverige och Stenhagen blir deras nya hem. I den här familjen pratar man om politik och historia, litteratur och poesi. Men det finns en sak som man inte talar om och det är Dersim 1938. Vad var det egentligen som hände och varför vill de äldre i släkten inte prata om det? Minnesstädningen är en bok om minne och glömska och om smärtan i det som måste hållas fördolt. Den visar hur dagens antidemokratiska utveckling i Turkiet är nära kopplad till historiska skeenden.

Medverkande:
Helin Sahin, Turkietkännare på Olof Palmes Internationella Center. Hon kommenterar frekvent turkisk politik i bland annat SVT, SR och dagstidningar. Minnesstädningen är hennes första bok
Paul T Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet
Bitte Hammargren, författare och mellanösternanalytiker

DATUM 19 mars 2019 
TID 18:15

ARRANGÖR ABF Stockholm, Natur och Kultur och Olof Palmes Internationella Center

PLATS ABF-huset, Sveavägen 41

Förköp av biljetter och mer info, klicka på denna länk