Back to All Events

Iran – regional maktkamp, sociala protester och kvinnors kamp

Iran har en ung befolkning – och kvinnor som längtar efter förändring. Här kvinnor i Shiraz.                     Foto: Grigvovan/Shutterstock  

Iran har en ung befolkning – och kvinnor som längtar efter förändring. Här kvinnor i Shiraz.                     Foto: Grigvovan/Shutterstock  

President Trump höjer sin gard mot den Islamiska republiken Iran, som i sin tur är rival till det sunniortodoxa Saudiarabien i rader av konfliktzoner i Mellanöstern. I Teheran pågår samtidigt ett maktspel om vem som ska bli näste högste ledare och hur statsbudgeten ska fördelas.

I vintras skakades Iran av sociala protester bland främst unga och arbetslösa. I Iran finns också en kvinnorörelse som ständigt gör sig påmind – som när unga kvinnor trotsar hijab-tvånget och kastar sjalen i en tyst protest på offentliga platser.

Ett samtal som rör sig från det stora maktpolitiska spelet till vardagens villkor i Iran.

Medverkande: Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, Mohammad Fazlhashemi, professor vid Uppsala universitet och Sepideh Nekomanesh, doktorand vid Stockholms universitet. 

Anmälan görs till Medelhavsmuséet.

Välkommen!

Seminariet är  ett samarbete mellan UI, Världskulturmuseerna och Re:Orient, och en del av Världskulturmuseernas uppmärksammande av internationella kvinnodagen. Läs mer om vad museerna arrangerar den 8 mars här

https://www.ui.se/evenemang/kommande/iran--regionalt-maktspel-sociala-protester-och-kvinnors-kamp/