Back to All Events

Konflikt och diplomati i krigets Syrien

Från www.ui.se

Utrikespolitiska institutet (UI) bjuder in till seminarium om situationen i krigets Syrien, förutsättningarna för fred och de olika intressena som styr konflikten. 

Utrikespolitiska institutet (UI) bjuder in till seminarium om situationen i krigets Syrien, förutsättningarna för fred och de olika intressena som styr konflikten. 

Kriget i Syrien är snart inne på sitt sjätte år. Det som började som protester mot Assadregimen och krav på demokrati, har under åren förvandlats till ett invecklat flerfrontskrig mellan en rad olika aktörer som inte sällan drivs av utländska intressen. 

Fredsförhandlingarna i Genève hann knappt inledas i början av februari innan de fick avbrytas till följd av situationen på marken i Syrien. Med ryskt och iranskt militärt stöd har Assad återtagit viktiga områden i och kring Aleppo från rebellgrupper som stöds av bland andra USA och Saudiarabien. Samtidigt hotar Natolandet Turkiet att gå in med marktrupper, bland annat för att bekämpa kurdiska styrkor. Det kan leda till en direkt konfrontation med Ryssland, som tillsammans med USA har föreslagit villkor för vapenstillestånd. I kläm kommer, som oftast i krig, civilbefolkningen. 

Är det för sent för en diplomatisk lösning? Vilka konsekvenser kan en eventuell turkisk markinvasion få? Kommer Obamas USA att sidsteppas av Putins Ryssland i Mellanöstern?
Talare:
Somar Al Naher, frilansjournalist och Syrienkännare. 
Per Jönsson, Mellanösternanalytiker, UI.

Seminariet modereras av Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker och redaktör på UI.


Datum: Tisdagen den 1 mars 2016.
Tid: 15.30 -16.30. Registrering från 15.00. Dörrarna stängs 15.30.
Plats: Utrikespolitiska institutet, Drottning Kristinas väg 37, Stockholm.
Kostnad: UI-medlemmar gratis, icke medlem – 100 SEK
Språk: Svenska

Anmälan härVälkommen!

Earlier Event: February 22
Irans vägval