Back to All Events

Maktspel i Syrien. UI-seminarium i Almedalen

Plats: Krukmakarens hus, Frälsningsarmén, Mellangatan 21

Kriget i Syrien har förvandlats till ett storpolitiskt maktspel och ger uttryck för motstridiga regionala och globala intressen. Vilka är utsikterna för fred i Syrien och konfliktlösning i regionen?

Kampen om Syrien är inne på sitt sjätte år. En folklig resning mot diktaturen har förvandlats till ett förödande krig mellan en rad aktörer med motstridiga intressen, vilka hämtar stöd från regionala och globala spelare. Kriget i Syrien har förvandlats till ett storpolitiskt maktspel. I Irak kunde terrorgruppen Islamiska staten (IS) först slå rot efter USA:s invasion 2003 för att sedan sprida sig till Syrien. Kriget mot IS kan inte vinnas utan medverkan från Bagdad. Men det krävs också sunniarabers medverkan. Turkiet är djupt indraget i Syrien genom sitt stöd till oppositionella grupper i Syrien, och genom konflikten med de kurdiska rörelserna PKK på hemmaplan, och PYD i norra Syrien. Samtidigt har EU ingått ett kontroversiellt avtal med Ankara om flyktingåtertagande. Ryssland har också gått in aktivt i kriget. Situationen kompliceras av den bittra maktkampen mellan Iran och Saudiarabien.

Medverkande: 

  • Mats Karlsson, direktör, Utrikespolitiska institutet
  • Bitte Hammargren, redaktör & ansvarig utgivare för utrikesmagasinet, Utrikespolitiska institutet
  • Per Jönsson, associerad redaktör, Utrikespolitiska institutet