Jemen

Jemen blöder

Saudiarabien har med varierande stöd av nio andra sunnitiska länder gett sig in i ett krigsäventyr mot houthirebellerna i Jemen. Det är som alltid lättare att starta ett krig än att få slut på det – och ingen vet hur Saudiarabiens unge försvarsminister, kungasonen Mohammed bin Salman, ska lyckas avsluta detta krig.

På rebellernas sida finns Saudiarabiens tidigare mångårige allierade, den avsatte presidenten Ali Abdullah Saleh. Den forne diktatorn, som i många år själv bekrigade houtirebellerna, har nu lierat sig med sina gamla fiender och mot sin tidigare vice president, Jemens landsflyktige statschef Abed Rabbo Mansour al-Hadi. Denne fick sin post som en följd av den övergångsprocess som Gulfstaternas samarbetsråd, GCC, drev fram 2012. Men Hadi befinner sig nu i landsflykt i Riyadh – och vägen tillbaka till presidentpalatset i Sanaa är svår och lång. Hans gamle bundsförvant Ali Abdullah Saleh hoppas i sin tur att den taktiska alliansen med de Iranstödda houthirebellerna ska kunna bana väg för att hans son Ahmed Ali Abdullah Saleh blir Jemens näste president.

Häromkvällen talade jag på telefon med en källa i Sanaa som öppnade fönstret, när kvällens saudiska flyganfall inleddes – attacker som kom att pågå i flera timmar. Min kontakt ville att jag skulle förstå hur bombardemangen låter, de som plågar sömnlösa människor natt efter natt.

I dag ska de saudiledda flyganfallen ha lett till omkring 40 människors död i ett läger för internflyktingar, nära en houthibas, rapporterar Reuters

I SVT:s Agenda kommenterade jag kriget i Jemen ur ett regionalt perspektiv – fokuserat på maktkampen mellan Saudiarabien och Iran. Länken till mitt samtal med SVT:s Mats Knutson hittar du här: ”Ett riskmoment för Saudiarabien”.