Måns Zelmerlöw får akta sig för Turkiet

 Den åtalade, här på The Guardians sajt. 

Den åtalade, här på The Guardians sajt. 

Ordet Hero är laddat i Turkiet. Det började med att en åtalad efter kuppförsöket förra sommaren fick en t-shirt av sin syster med texten Hero. Den åtalade, Gökhan Güçlü, hade denna tröja på sig, när han skulle föras till en massrättegång gällande kuppförsöket mot president Erdoğan.

Bilderna av uniformerade gendarmer som ledsagade den åtalade i sin Hero-tröja från ett säkerhetsklassat fängelset vid Egeiska havet ledde till att även personer inom kriminalvården utsattes för reprimander eller uppsägningar. President Erdoğan meddelade senare att åtalade för kuppförsöket i framtiden inte får klä sig hur de vill. De ska ha bruna kläder. 

 Från Turkish Daily News/Hürriyet

Från Turkish Daily News/Hürriyet

Även Turkish Airlines tar bort artiklar med loggan Heroes, som tidigare delats ut till barn på långresor. I framtiden kommer man inte ge barn några strumpor, hörlurar eller tofflor med denna logga. Flygbolagets tidning för minderåriga resenärer måste också byta namn. Turkish Airlines presstalesperson Yahya Üstün hävdar att beslutet om namnbyte på loggan för barn togs redan för ett halvår sedan. Men det tror nog inte många turkiska resenärer på.

Man kan därmed ana att Eurovisionsegraren 2015, Måns Zelmerlöw, skulle ha svårt att framträda i Turkiet med Heroes– om han nu överhuvudtaget hade tänkt sig det. 

Mest om Turkiet och Qatar

Det finns en likhet mellan en blogg och ett djur på Skansen. De behöver båda matas regelbundet. Den här bloggen har varit utmärglad den senaste tiden, medan jag varit upptagen av annat, på Utrikespolitiska institutet eller med framträdanden på olika scener, panelsamtal, medverkan med kommentarer i radio, tv och för TT.

Många, men inte alla, kommande framträdanden finns i mitt kalendarium, På gång

När tiden räcker har jag också skrivit, främst för UI:s Utrikesmagasinet, men även något för Svenska Dagbladet, Hufvudstdsbladet, Amnesty Press. På engelska har jag medverkat i Global Policy Journal & Arab Digest. 

 Qatar - isolerat av Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Egypten - har ännu inte böjt sig för påtryckningarna. Foto: Bitte Hammargren

Qatar - isolerat av Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Egypten - har ännu inte böjt sig för påtryckningarna. Foto: Bitte Hammargren

Med tygpåse inför fastan

Jag känner en ung kvinna som är uppvuxen i en katolsk, humanistisk tradition i ett europeiskt grannland. För henne är det självklart att fasta 40 dagar före påsk.  Det betyder, om jag är rätt informerad, att hon kommer att inleda årets fasta den 1 mars.

I den katolska traditionen kan fastan innebära att man avstår från att dricka kaffe, äta sötsaker och kött fram till påsk, men också att avstå från vissa nöjen.

Men när denna unga kvinna, som numera bor i Sverige, funderar på vad hon ska avstå från under årets fasta tänker hon inte bara på vilken mat hon kan avvara utan även på vad som är ett klimatvänligt beteende.

– Jag funderar på att låta bli att ta plastpåsar i butikerna under fastan, säger hon.

Den som i 40 dagar vant sig vid att gå och handla, genom att ta med egna tygkassar, eller välja papperskassar framför plastpåsar, kan säkert fortsätta på samma sätt även efter fastan.

Själv är jag född på 1950-talet, när det inte fanns så många förpackningar. Till mjölkaffären tog vi med rostfria kärl: ett större för vanlig mjölk eller skummjölk och ett mindre för grädde. Så mycket mer i utbudet hade inte tanterna bakom disken att erbjuda. Då fanns inte femtielva sorters mjölkprodukter. Filbunke gjorde vi själv hemma i köket. När den var klar hade en fått en stelnad ljusgul hinna överst i tallrikarna.

Även om filbunke med strösocker och ingefära var en läckerhet längtar jag inte tillbaka till den tiden. 

Men däremot deltar jag gärna i den klimatvänliga fastan, med mindre kött och nej till plastpåsar i butikerna. Tänker man på hur världshaven fylls med plastsopor eller på hur döda kaskelotter har spolats iland med magarna fulla med plastskräp, blir det ännu lättare. Jag minns egyptiska byar i Nildeltat, där tunna plastpåsar täpper till bevattningskanalerna, eller på resor i Saudiarabien, där plastpåsarna fladdrar omkring längs ökenvägarna.

Frankrike har förbjudit tunna plastpåsar, liksom plastförpackningar för frukt och grönt. Kan de så kan vi. Om inte genom lag så med frivilliga medel.

Nu laddar vi med tygpåsar inför fastan.